Αγιατολάχ Χαμενεΐ: «Κοινός εχθρός το Ισραήλ, ετοιμαστείτε για αντίσταση, νόμιμη η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου»

Ετάφη προσωρινά σε μυστική τοποθεσία ο Νασράλα

Must Read

Να συσπειρώσει ενάντια στον «κοινό εχθρό», όπως τον χαρακτήρισε, το Ισραήλ θέλησε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, στο κήρυγμά που απηύθυνε νωρίτερα σήμερα μετά την προσευχή της Παρασκευής, στην οποία ήταν επικεφαλής.

Είναι η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Χαμενεϊ τα τελευταία 5 χρόνια η οποία γίνεται την ώρα που η ένταση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται. Το τελευταίο διάστημα το Ισραήλ σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, πραγματοποιήσει χερσαίες επιχειρήσεις στο Λίβανο ενώ και το Ιράν συμμετέχει εξαπολύοντας επίθεση με πυραύλους κατά του Ισραήλ.

«Οι πολιτικές που έχει υιοθετήσει ο εχθρός μας θέλουν να ρίξουν τον σπόρο της διχόνοιας ανάμεσα στους Μουσουλμάνους. Ο ίδιος εχθρός είναι για τους Παλαιστίνιους, του Λιβανέζους, τους Αιγύπτους και του Ιρακινούς. Ο ίδιος εχθρός είναι για τους λαούς της Υεμένης και της Συρίας» είπε ο Χαμενεΐ μπροστά στο τεράστιο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για την προσευχή.

Και συνέχισε: «ο εχθρός λειτουργεί παντού με μια συγκεκριμένη μέθοδο. Αν τελειώσει από μια χώρα, θα προχωρήσει στην επόμενη».

Ο θρησκευτικός ηγέτης κάλεσε να μουσουλμανικά έθνη «να ετοιμάζονται για αντίσταση».

Ο Χαμενεϊ χαρακτήρισε νόμιμη την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ την Τρίτη κάνοντας λόγο για «ελάχιστη τιμωρία για τα ακραία εγκλήματα». Παράλληλα χαρακτήρισε νόμιμη και την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.




Η κυβέρνηση Νετανιάχου είπε πως είναι «βαμπίρ» και η αμερικανική κυβέρνηση «λυσσασμένο σκυλί».

«Η επιχείρηση Καταιγίδα Αλ Ακσά ήταν νόμιμη, το ίδιο ήταν και αυτή των Παλαιστινίων. Η άμυνα των Λιβανέζων στη Γάζα είναι μια δίκαιη κίνηση. Η θαυμάσια επιχείρηση των ενόπλων δυνάμεών μας ήταν απόλυτα νόμιμη», ανέφερε.

«Δεν θα καθυστερήσουμε ούτε θα βιαστούμε να εκπληρώσουμε το καθήκον μας. Αυτο που θα κρίνουν λογικό και σωστό οι πολιτικοί και οι στρατιωτικοί μας, θα γίνει στον σωστό χρόνο και θα γίνει ξανά στο μέλλον αν χρειαστεί» συνέχισε ο Χαμενεΐ.

«Κάθε χώρα, κάθε λαός έχει το υπέρτατο δικαίωμα να υπερασπίζονται τους εαυτούς τους απέναντι στην απόλυτη τυραννία. Η επιθυμία του Χασάν Νασράλα για τον Λίβανο και τη Χεζμπολάχ θα ήταν να μην απογοητευτείτε» πρόσθεσε ο Ιρανός θρησκευτικός ηγέτης. Το Ισραήλ υποκρίνεται ότι πετυχαίνει στρατηγικές νίκες μέσα από δολοφονίες και θανάτους αμάχων. Το Ισραήλ δεν μπορεί να βλάψει σοβαρά ούτε τη Χεζμπολάχ, ούτε τη Χαμάς», είπε.




Ετάφη προσωρινά σε μυστική τοποθεσία ο Νασράλα

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, που σκοτώθηκε πριν από μία εβδομάδα σε ισραηλινό πλήγμα στον Λίβανο, ετάφη «προσωρινά» σε μυστική τοποθεσία λόγω φόβων ότι η κηδεία του θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο για το Ισραήλ, δήλωσε σήμερα στο AFP πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ.

«Ο Σάγεντ Χασάν Νασράλα ετάφη σε προσωρινή τοποθεσία, εν αναμονή συνθηκών που θα επιτρέψουν μια δημόσια κηδεία», δήλωσε η πηγή αυτή, η οποία ζήτησε ανωνυμία.

Η πηγή διευκρίνισε πως είναι αδύνατο προς το παρόν να πραγματοποιηθεί η κηδεία στα νότια προάστια της Βηρυτού, «λόγω των απειλών του Ισραήλ ότι θα στοχοποιήσει τους συμμετέχοντες στην κηδεία και τον τόπο ταφής του».

Το τελετουργικό των σιιτών μουσουλμάνων επιτρέπει την ταφή σε προσωρινή τοποθεσία σε περίπτωση έκτακτων συνθηκών.

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου σε ένα θεαματικό ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού, προπύργιο της φιλοϊρανικής οργάνωσης.Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λιβάνου, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, η Χεζμπολάχ προσπάθησε, με τη διαμεσολάβηση Λιβανέζων αξιωματούχων, να εξασφαλίσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες «εγγυήσεις» προκειμένου να οργανώσει δημόσια κηδεία.Όμως λόγω των συνεχών ισραηλινών επιδρομών στον Λίβανο, δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει τέτοιες εγγυήσεις.

Ο Χασάν Νασράλα σκοτώθηκε μαζί με άλλα τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ο διοικητής του μετώπου με το Ισραήλ στον νότιο Λίβανο και ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, σύμφωνα με τη Χεζμπολάχ. Το Ισραήλ δήλωσε από την πλευρά ότι σκοτώθηκε μαζί με περίπου είκοσι μέλη της Χεζμπολάχ.

Μία εβδομάδα μετά τον θάνατό του, δεν έχει οριστεί ακόμη διάδοχός του.Ο εξάδελφός του Χασέμ Σαφιεντίν, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ που έχει στενές σχέσεις με το Ιράν, έχει αναφερθεί ως πιθανός διάδοχός του.

Δείτε επίσης:

Πανικός στη Μέση Ανατολή: Τεράστιες ουρές στα βενζινάδικα και κλείσιμο εναέριου χώρου – Το Ισραήλ ετοιμάζει μεγάλο χτύπημα!

«Οι βόμβες πέφτουν στα κεφάλια των ανθρώπων» – Τι λέει ο ιερέας του Αγίου Γεωργίου στη Βηρυτό για τους βομβαρδισμούς

Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Μέση Ανατολή για την παγκόσμια οικονομία

Το Ισραήλ διαμηνύει πως θα συνεχίσει τις επιθέσεις – Σκοτώθηκε και ο διάδοχος του Νασράλα; Νεκροί δύο ακόμα ηγέτες Χαμάς και Χεζμπολάχ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This