Έλληνας ερευνητής ανέπτυξε φάρμακο που επιβραδύνει το Αλτσχάιμερ!

Πρόκειται για τον Δρα Αντώνη Αγγίδη - Θεωρείται τεράστιο επίτευγμα για τον τομέα της υγείας

Must Read

Τεράστιο επίτευγμα για τον τομέα της υγείας αποτελεί το νέο πεπτιδικό φάρμακο που ανέπτυξε ο Ελληνας ερευνητής Δρ Αντώνης Αγγίδης, το οποίο μπορεί να δρα θετικά για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ. Μάλιστα, πρόκειται σύντομα να πραγματοποιηθούν και κλινικές δοκιμές.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Alzheimer’s & Dementia» και χρηματοδοτήθηκε από την Ένωση Αλτσχάιμερ, αναπτύχθηκε ένα φάρμακο που δρα και στα δύο κύρια σημεία συσσώρευσης των πρωτεϊνών Tau, βασικού παράγοντα νευροεκφυλισμού στη νόσο Αλτσχάιμερ.

Πρόκειται στην ουσία για έναν πεπτιδικό αναστολέα, που ονομάζεται RI-AG03 και ήταν αποτελεσματικός τόσο σε εργαστηριακές μελέτες όσο και σε μελέτες σε φρουτόμυγες, στην πρόληψη της συσσώρευσης των πρωτεϊνών Tau και στις δύο βασικές περιοχές συσσώρευσής τους.

«Οι σημερινοί αναστολείς της συσσώρευσης είχαν πολλές παρενέργειες, επειδή μπορούν να παρεμβαίνουν στις λειτουργίες πολλών άλλων πρωτεϊνών. Το RI-AG03 είναι ειδικά σχεδιασμένο κατά της πρωτεΐνης Tau, και αυτό σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να αλληλεπιδράσει ανεπιθύμητα με άλλες πρωτεΐνες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, Αντώνης Αγγίδης, ο οποίος ανέπτυξε το φάρμακο χρησιμοποιώντας υπολογιστική βιολογία στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, όπου ήταν μεταδιδακτορικός ερευνητής.

Από την πλευρά του, ο Ρίτσαρντ Οκλεϊ, αναπληρωτής διευθυντής Ερευνας και Καινοτομίας, επεσήμανε πως αυτή η έρευνα κάνει πολλά υποσχόμενα βήματα προς μια νέα, μοναδική στο είδος της, θεραπεία που στοχεύει την Tau, μια βλαβερή πρωτεΐνη στον εγκέφαλο των ανθρώπων που ζουν με τη νόσο Αλτσχάιμερ, εμποδίζοντάς την να συσσωρευτεί. «Αυτό το φάρμακο έχει τη δυνατότητα να είναι πιο στοχευμένο από άλλα που μελετώνται επί του παρόντος και ελπίζουμε ότι θα έχει λιγότερες τοξικές παρενέργειες» τόνισε, ωστόσο διευκρίνισε πως η μελέτη βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. «Επομένως, δεν γνωρίζουμε ακόμη αν θα λειτουργήσει ή αν θα είναι ασφαλής για τους ανθρώπους, αλλά είναι μια συναρπαστική εξέλιξη και ανυπομονούμε να δούμε πού θα οδηγήσει» έκανε σαφές.

Πλέον, οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Σαουθάμπτον, Λάνκαστερ και Νότιγχαμ Τρεντ, το Μητροπολιτικό Ινστιτούτο Ιατρικών Επιστημών του Τόκιο και το αμερικανικό ιατρικό κέντρο UT Southwestern σχεδιάζουν να δοκιμάσουν το φάρμακο σε τρωκτικά, προτού τελικά προχωρήσουν σε κλινικές δοκιμές.

πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This