Παράνομη «αρπαγή» σπιτιού

Συμβολαιογράφος στη Δράμα προχώρησε σε πλειστηριασμό κατοικίας που είχε παραχωρηθεί μέσω ΟΕΚ και προστατεύεται από τον νόμο, με αποτέλεσμα να «χαθεί» για μόλις 7.500 ευρώ

Must Read

Στον πλειστηριασμό κατοικίας που είχε παραχωρηθεί μέσω ΟΕΚ προχώρησε παρανόμως συμβολαιογράφος στη Δράμα, με συνέπεια το σπίτι να χαθεί για χρέος μόλις 7.500 ευρώ! Και αυτό, κάτω από τη «μύτη» της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ως διαδόχου του τέως ΟΕΚ), όπου ανήκει τυπικά ακόμη και θα πρέπει τώρα να παρέμβει για να εφαρμοστεί ο νόμος.

Ο λόγος είναι ότι η προστασία που έχει καθοριστεί από τον νομοθέτη δεν σταμάτησε κανέναν από το να βγάλει στο σφυρί εργατική κατοικία στο Δοξάτο Δράμας. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024 ολοκληρώθηκε ο πλειστηριασμός εργατικής κατοικίας, εμβαδού 77,90 τ.μ, έτους κατασκευής 1988, και αγοράστηκε για 52.000 ευρώ, την πρώτη φορά μάλιστα που βγήκε σε πλειστηριασμό, για χρέος σε ιδιώτη μόλις 7.500 ευρώ.

Και αυτό παρότι ρητά αναγράφεται στο δελτίο πλειστηριασμού ότι υπάρχει εγγεγραμμένη υποθήκη υπέρ του ΟΕΚ, δηλαδή ο δικαιούχος συνεχίζει να οφείλει στην καθολική διάδοχο υπηρεσία της ΔΥΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αρειος Πάγος με την απόφαση 570/2015 έχει ήδη τελεσιδίκως αποφασίσει ότι απαγορεύεται η κατάσχεση ακινήτου που αγοράστηκε ή ανεγέρθηκε κατά τις διατάξεις χορήγησης των στεγαστικών προγραμμάτων δανείου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, εφόσον δεν έχει εξοφληθεί. Ακόμη και αν έχει ήδη κάποιο δικαστήριο προχωρήσει στην κατάσχεση εργατικής κατοικίας, τότε είναι άκυρη. Το απόσπασμα της απόφασης αναφέρει:

«α) Απαγορεύεται η διάθεση με αναγκαστική εκτέλεση ακινήτου που αγοράστηκε ή ανεγέρθηκε κατά τις διατάξεις χορήγησης των στεγαστικών προγραμμάτων δανείου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, β) τυχόν επιβολή της κατάσχεσης ως ανωτέρω είναι άκυρη και γ) σε περίπτωση διαθέσεως του ακινήτου με αναγκαστικό πλειστηριασμό και αν ακόμη αυτός παραμείνει έγκυρος, ως διαδικαστική πράξη, επειδή είναι ανίσχυρος και ανενεργής ως δικαιοπραξία διαθέσεως του ουσιαστικού δικαίου, δεν επιφέρει μεταβίβαση της κυριότητας επί του πλειστηριασθέντος στον υπερθεματιστή».

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων τέως ΟΕΚ – ΟΕΕ – ΟΑΕΔ καλεί τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και το υπουργείο Εργασίας να παρέμβουν και να προστατέψουν το συμφέρον της υπηρεσίας και την περιουσία των ευάλωτων νοικοκυριών, τονίζοντας: «Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουν να πλειστηριάζονται εργατικές κατοικίες, παρότι προστατεύονται ρητά από τους νόμους και την απόφαση του Αρείου Πάγου. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα στις συνεχιζόμενες παρανομίες. Μιλάμε για τα σπίτια της εργατικής κατοικίας, των φτωχών νοικοκυριών».

Προχωρούν, ωστόσο, και σε μια σοβαρή καταγγελία για τις ενώσεις και τους συλλόγους συμβολαιογράφων, δικηγορικών συλλόγων και δικαστικών επιμελητών, και τους καλεί να προβούν στις ενέργειες αρμοδιότητάς τους, καθώς είναι απαράδεκτο μέλη τους, όπως η συγκεκριμένη συμβολαιογράφος στη Δράμα, να προχωρούν σε τέτοιου είδους ενέργειες και να αναγράφουν στα δελτία πλειστηριασμών ότι «η επισπεύδουσα και ο δικαστικός επιμελητής δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν κανένα νομικό ή πραγματικό ελάττωμα της πλειστηριαζομένης ακίνητης περιουσίας, και επομένως δεν φέρουν καμία ευθύνη».

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This