Ο Επιφάνιος νέος μητροπολίτης Μαντινείας

Εξελέγη με συντριπτική πλειοψηφία και με τη στήριξη του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Η πλεκτάνη και ο πόλεμος που δέχτηκε

Must Read

Τη συντριπτική πλειοψηφία απέσπασε η εκλογή του νέου μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας, που διεξήχθη χθες, Παρασκευή 4 Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέλεξε με 66 ψήφους μητροπολίτη Μαντινείας τον επίσκοπο Ταλαντίου κ. Επιφάνιο. Το χρίσμα, επί της ουσίας, έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, αφού δήλωσε ανοιχτά ότι στηρίζει τον εν λόγω επίσκοπο γι’ αυτή τη θέση.

Οπως ήδη έχουμε αναφέρει, πρόκειται για άξιο κληρικό, ο οποίος υπήρξε πρωτοσύγκελος στη Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και μάλιστα σε πολύ δύσκολη περίοδο για την τοπική Εκκλησία. Ηταν αυτός που, σύμφωνα με μαρτυρίες πιστών, κρατούσε τις ισορροπίες και διαχειριζόταν με σεβασμό, ευγένεια, οργάνωση και πολλή ευφυΐα κάθε κρίση.

Ασπίδα

Ηταν αυτός ο οποίος υπήρξε η ασπίδα στα βέλη πολλών, όταν η τοπική Εκκλησία ήρθε αντιμέτωπη με δήθεν οικονομικά σφάλματα, για τα οποία, όμως, δικαιώθηκε πλήρως από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της Εκκλησίας και της Πολιτείας. Παρ’ όλα αυτά, όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του, συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης προσπάθησε να επαναφέρει το θέμα, για να δημιουργήσει πόλωση εναντίον του, αλλά μάταια.

Η Ιεραρχία γνωρίζει καλά ότι επρόκειτο περί πλεκτάνης. Μάλιστα, το μένος αυτό προκάλεσε την απόλυτη συσπείρωση προς το πρόσωπο του υποψηφίου. Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι το έγγραφο που δημοσίευσε το μέσο είχε σφραγίδα από τη Μητρόπολη Αιτωλίας και θα μπορούσε κάποιος κακοπροαίρετος να ισχυριστεί ότι ο Επιφάνιος δέχεται πόλεμο από κάποιον μέσα από τη μητρόπολη, την οποία εποίμανε με τόση αγάπη και αυταπάρνηση.

Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και σήμερα ο κλήρος και ο λαός τόσο στο Μεσολόγγι όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου μιλούν με τα καλύτερα λόγια για το πρόσωπό του. Ο νέος μητροπολίτης Μαντινείας αποφάσισε να εγκαταλείψει τη θέση του πρωτοσύγκελου στην Αιτωλία, μετά την ανάληψη της αρχιερατείας από τον νυν μητροπολίτη κ. Δαμασκηνό. Ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος μέχρι εκείνη την ώρα δεν γνώριζε τον Επιφάνιο, κατάλαβε αμέσως ότι έπρεπε να τον στηρίξει και να τον θέσει υπό τη σκέπη του. Κάτι παραπάνω θα ήξερε…

Εξάλλου, ο μακαριώτατος έχει αποδειχθεί ότι είναι υπέρ των αδυνάτων, αλλά και των αδικημένων. Δεν λειτούργησε εκδικητικά για κανέναν και όσοι αδικήθηκαν, ακόμα και από άλλους, φροντίζει να αποκατασταθούν. Λίγους μήνες μετά τη μετάθεσή του στην Αρχιεπισκοπή, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τον πρότεινε στην Ιεραρχία για βοηθό επίσκοπο. Και τότε ο κ. Επιφάνιος ξεπέρασε τις 50 ψήφους και εκλέχθηκε ως βοηθός επίσκοπος με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ταλαντίου.

Και οι υπόλοιπες δύο εκλογές κύλησαν ομαλά, στη Μητρόπολη Πειραιώς εξελέγη ο αρχιμανδρίτης Νήφων Καπογιάννης, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Αχελώου, και στη Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας εξελέγη -όπως είχαμε προβλέψει- ο πρωτοσύγκελος της μητροπόλεως αρχιμανδρίτης Στέφανος Δέβρελης, υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Αλμωπίας.

Μέχρι την ώρα που δόθηκαν τα μικρά μηνύματα -στα οποία οι ψηφισμένοι αποδέχονται την εκλογή- στη Μεγάλη Αίθουσα Συνεδριάσεων της Ιεραρχίας επικρατούσε αναστάτωση. Ακουγόταν στους διαδρόμους ότι υπήρξε πίεση προς τον κ. Χριστόδουλο ώστε να μην αποδεχθεί την εκλογή. Βέβαια, αν συνέβαινε αυτό, θα οδηγούνταν σε καθαίρεση.

Μομφή!

Η στάση αυτή από το Σώμα της Ιεραρχίας θα μπορούσε να πει κάποιος ότι δηλώνει -κατά κάποιον τρόπο- μία πρόταση μομφής προς το πρόσωπο του μητροπολίτη Καισαριανής.

Παράλληλα, την πρώτη ημέρα σύγκλησης της Ιεραρχίας, την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, νωρίς το πρωί τελέστηκε αρχιερατική θεία λειτουργία στο καθολικό της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Πετράκη από τον νεότερο με βάση τα πρεσβεία χειροτονίας. Σε αυτήν τη σύγκληση νεότερος ήταν ο μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίος.

Αμέσως μετά άρχισε η Ιερά Ακολουθία στο Μέγα Συνοδικό και ακολούθως προσφώνησε ο Αρχιεπίσκοπος, ως πρόεδρος της Ιεραρχίας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα προβλήματα της εποχής, στους πολέμους, αλλά και στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και αντιφώνησε ο πρώτος τη τάξει, δηλαδή ο μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ.

Την ίδια ημέρα έγινε η εκλογή των αρχιερέων που αποτέλεσαν την επιτροπή Τύπου. Εκλέχθηκαν οι μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων και Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος. Την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, αναγνώστηκαν -και συζητήθηκαν- δύο εισηγήσεις. Η πρώτη ήταν του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου, με ένα θέμα πολύ επίκαιρο που απασχολεί όλους: «Η στήριξη στον θεσμό της οικογένειας (πρακτική διάσταση)». Η δεύτερη ανήκε στον μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεο με ένα εξίσου καίριο και φλέγον θέμα, που -κατά το πρώτο σκέλος της- απασχολεί έντονα τα μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες: «Βία, παραβατικότητα (ενδοοικογενειακή, ενδοσχολική) και Εκκλησία».

Η «έκπληξη» στη Μητρόπολη Καισαριανής

Η έκπληξη προκλήθηκε στις επόμενες εκλογές των βοηθών επισκόπων. Αρχικά όλα κυλούσαν ομαλά, αφού στη Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου εκλέχθηκε ο αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος Γκουτζίνης, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Πολυστύλου. Στη δεύτερη εκλογή, όμως, της Μητροπόλεως Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού, ενώ ο σεβασμιότατος κ. Δανιήλ είχε προτάξει στο τριπρόσωπο τον αρχιμανδρίτη Καλλίνικο Νικολάου, το Σώμα της Ιεραρχίας εξέλεξε τον δεύτερο στη λίστα, αρχιμανδρίτη Χριστόδουλο Κοτσίφη, με τον τίτλο επίσκοπος Αστερίου.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This