Κανένας δεν ξέρει ποιο θα είναι το δίδυμο που θα βγάλουν οι σημερινές κάλπες, όπου προσέρχονται από το πρωί οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα διεκδικήσει την άλλη Κυριακή την προεδρία του κόμματος.
- Γιώργος Χατζηδημητρίου
Πρόκειται για μια εκλογική αναμέτρηση που διεξήχθη σε συνθήκες κοινωνικής αδιαφορίας και στο περιθώριο του δημόσιου ενδιαφέροντος, κέρδισε ένα μερίδιο δημοσιότητας με την τηλεοπτική αναμέτρηση των έξι υποψηφίων, όπου αναδείχθηκε κάποιο επίπεδο πολιτικού πολιτισμού, σε σύγκριση εννοείται με τη σφαγή που παρατηρείται στον ΣΥΡΙΖΑ, και ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ώρες με κάθε πιθανό χτύπημα. Μένει να φανεί αν στα 950 περίπου εκλογικά τμήματα της επικράτειας θα προσέλθουν πάνω από 270.000, που συμμετείχαν στις προηγούμενες εκλογές.
Η συμμετοχή, όπως όλοι συμφωνούν, θα κρίνει πολλά. Ισχύει αυτό για υποψηφιότητες όπως του Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος διευρύνει την κομματική επιρροή σε ετερόκλητα ακροατήρια και κυρίως στους νέους, αλλά και της Αννας Διαμαντοπούλου, η οποία, όπως έχει δημόσια υποστηρίξει ο συνυποψήφιός της Μιχάλης Κατρίνης, είναι πιθανό να στηριχθεί συντεταγμένα από τη Ν.Δ.
Πάνω από όλα θα συνιστά επίδειξη ισχύος για τους συσχετισμούς στον χώρο της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, μετατοπίζοντας τις πρωτοβουλίες και το κέντρο αποφάσεων στην πλευρά του ΠΑΣΟΚ.
Αρκετοί στη Χαριλάου Τρικούπη, με κάποια αναγνωρίσιμη υπερβολή, υποστηρίζουν ότι πρόκειται για κάλπες που υπερβαίνουν τα στενά κομματικά όρια και αποκτούν εθνικό ενδιαφέρον. Το ΠΑΣΟΚ ξαφνικά βρίσκεται στη θέση της οιονεί αξιωματικής αντιπολίτευσης, λένε, και αυτό σημαίνει ότι ο επόμενος πρόεδρος του κόμματος είναι δυνάμει και ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας. Η ανάλυση αυτή φανερώνει συγγνωστό ενθουσιασμό, έπειτα από μια μακρόσυρτη πορεία στην πολιτική έρημο, αλλά είναι θεωρητικά ασταθής.
Το ΠΑΣΟΚ αναδείχθηκε στο προσκήνιο, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να αυτοδιαλυθεί παρουσιάζοντας ένα οικτρό θέαμα, ανεπανάληπτο στην πολιτική ιστορία. Αφετέρου, το Κίνημα που αποτελούσε άλλοτε τον δεύτερο πυλώνα του κραταιού δικομματισμού δεν έχει πείσει τους πολίτες ότι δύναται να ανακάμψει. Είναι τραυματικές οι μνήμες από τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης αλλά και μιας ιδιοκτησιακής αντίληψης για το Δημόσιο (αντίστοιχης με της Ν.Δ.) κάθε φορά που βρισκόταν στην εξουσία, ώστε να το καθιστούν αδιάφορο και ειδικά για τη νεολαία. Το ΠΑΣΟΚ, όπως λέει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» πρώην υπουργός από την εποχή του Ανδρέα, «είναι πια ένα ηλικιωμένο κόμμα».
Προσπαθούν φιλότιμα κάποια στελέχη του και κάποιοι πρώην υπουργοί, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, να υποστηρίξουν ότι «δεν είναι κόμμα νοσταλγών», αλλά αυτή είναι η μαύρη αλήθεια. Οποιος ρίξει μια ματιά στην ηλικιακή σύνθεση των συγκεντρώσεων το διαπιστώνει. Από την άποψη αυτή, κρίνεται ρεαλιστικότερη η εκτίμηση όσων επισημαίνουν ότι σε αυτές τις κάλπες έχει μια τελευταία ευκαιρία. Το είπε καθαρά ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στην εκδήλωση του Ζαππείου για τα 50ά γενέθλια, όταν προειδοποίησε ότι «οι ευκαιρίες δεν είναι άπειρες».
Η αμφισβήτηση Ανδρουλάκη μετά τις ευρωεκλογές και τα ανελέητα συντροφικά μαχαιρώματα
Οι εκλογές αυτές δεν διεξάγονται επειδή το ΠΑΣΟΚ ηττήθηκε μόνο από τη Ν.Δ., που υπέστη εκλογική συντριβή, αλλά γιατί έχασε από έναν ΣΥΡΙΖΑ που βρισκόταν ήδη στα πρόθυρα της διάλυσης. «Εβρεχε ψηφοφόρους κι εμείς κρατούσαμε ομπρέλα» είπε παραστατικά η Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία ήταν η πρώτη που από το βράδυ των ευρωεκλογών έθεσε θέμα ηγεσίας.
Προκαλώντας απορίες, ο Νίκος Ανδρουλάκης εκδήλωσε έναν ανεξήγητο εκνευρισμό καταφεύγοντας σε προσωπικές επιθέσεις εναντίον συνυποψηφίων του, κάτι που μαρτυρά ότι θα είναι δύσκολη η συγκατοίκηση όλων την επόμενη μέρα.
«Εχει πονέσει ο κόσμος της παράταξης από πισώπλατες μαχαιριές και τυχοδιωκτισμούς. Επομένως δεν είμαι ούτε με τους πρίγκιπες, δηλαδή τους βαρόνους και τους αλαζόνες, ούτε με τους φευγάτους που εγκατέλειψαν το κόμμα στα δύσκολα. Δεν θέλω τέτοιους την επόμενη μέρα δίπλα μου» δήλωσε (Σκάι), «φωτογραφίζοντας» τους Π. Γερουλάνο και Αννα Διαμαντοπούλου.
«Κοιτάζει τις δημοσκοπήσεις και γι’ αυτό αποφάσισε να επιτεθεί, για κάτι το οποίο πραγματικά δεν είχε κανέναν λόγο να κάνει. Μάλλον βλέπει αυτό που βλέπουμε και εμείς. Και λέει “κάτσε, να προσπαθήσουμε να τον κοντύνουμε”» απαντούν από το επιτελείο του Γερουλάνου, ο οποίος ανέβηκε κατακόρυφα, σύμφωνα με τις ενδείξεις, λίγο πριν από το νήμα.
Είχε προηγηθεί επίθεση Ανδρουλάκη που έκανε λόγο για τα χαμηλά ποσοστά του κόμματος στην Αθήνα. «Η Αθήνα είναι η μόνη Περιφέρεια στην Ελλάδα που το ΠΑΣΟΚ ανέβηκε σε απόλυτο αριθμό ψήφων από τις εθνικές εκλογές στις ευρωεκλογές. Αυτό δεν έγινε πουθενά στην Αθήνα, το πετύχαμε και το να στοχοποιεί την Αθήνα είναι για εμένα αστείο» απάντησε ο Γερουλάνος, που θεωρεί ότι πρώτη προϋπόθεση για αλλαγή στη χώρα είναι να αλλάξει η ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ, ενώ απαντώντας και πάλι στην υποβολιμαία απορία Ανδρουλάκη αν σκοπεύει να παραμείνει και μετά τις εκλογές στο κόμμα απάντησε φανερά ενοχλημένος: «Δεν υπάρχει λόγος να απαντήσω στις ανησυχίες του Ανδρουλάκη. […] Είναι αστείο να αναρωτιέται κανείς αν θα μείνω στο ΠΑΣΟΚ. Και είναι λάθος για έναν άνθρωπο που έχει παλέψει τις δύσκολες εποχές, που κατέβηκα υποψήφιος δήμαρχος όταν κυκλοφορούσε μόνο ο Κασιδιάρης στην Αθήνα».
Από την πλευρά τους, τόσο η Αννα Διαμαντοπούλου όσο και ο Χάρης Δούκας είδαν στην επίθεση Ανδρουλάκη ανασφάλεια και φόβο ότι θα μείνει εκτός 2ου γύρου.
Θέσεις και προγράμματα, εκτός από τον Γερουλάνο, που κατέβηκε διαβασμένος, δεν ακούστηκαν, όπως επισημάνθηκε από πολλές πλευρές. Αφετέρου, ο μόνος που δήλωσε καθαρά ότι το ΠΑΣΟΚ μόνο του δεν μπορεί και τάχθηκε υπέρ της ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς ήταν ο Μιχάλης Κατρίνης. «Δεν μπορούμε να πάμε στις εθνικές εκλογές συντηρώντας το πολιτικό σκηνικό του ενάμιση κόμματος, που υπάρχει για να διαιωνίζει την πολιτική κυριαρχία του κ. Μητσοτάκη» τόνισε, κάνοντας λόγο για «τελευταία ευκαιρία». Με εξαίρεση τον Ν. Ανδρουλάκη, οι υπόλοιποι συμφωνούν μαζί του.
Πηγή: Κυριακάτικη Δημοκρατία
Είναι απόλυτη προτεραιότητα του εγκληματικού μοορφώματος ‘ΝΔ’ να κερδίσει δικός τους υποψήφιος, ώστε να μην υπάρξει καμία ουσιαστική αντίδραση στην αναγνώριση της Τουρκικής επικυριαρχίας στην οποία θα προβεί η ΝΔ με την νέα χρονιά.
Δούκας-Κατρίνης, με όλα τα πρβλήματά τους, είναι οι μόνοι με πατριωτικό λόγο. Κανένας ‘δεξιός’ δεν τολμά ούτε ενδιαφέρεται πλέον να μιλήσει όπως ο Δούκας στον Πανελλήνιο ούτε όπως ο Κατρίνης στο debate. Για αυτό και ο συντονισμένος πόλεμος στον Δούκα απ΄όλες τις πλευρές.
Ο Μητσοτάκης και το μόρφωμα ‘ΝΔ’ έχουν ήδη έναν ελεγχόμενο, παρακολουθούμενο υποψήφιο (Ανδρουλάκη) και μία καθαρή Νεοδημοκράτισσα, την Άννα Διαμαντοπούλου.
Όλα λοιπόν θα εξαρτηθούν από την στάση του Παύλου Γερουλάνου.
Ήδη ξεκίνησαν οι καταγγελίες για νοθεία από στελέχη-υπάλληλους της μαφίας ΝΔ στα Δωδεκάνησα.
Η μητέρα των εγκληματικών πολιτικών οργάνωσεων ξεκινά για νέα πεδία δόξης
με ανανεωμένους κλεπτοκράτες.