Τύμπανα πολέμου από τη Μέση Ανατολή «ακούγονται» στην Ελλάδα

Πώς μας επηρεάζουν οι εχθροπραξίες. Στο μάτι του κυκλώνα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς οι δύο χώρες εκτός από τις χαοτικές διαφορές μεταξύ τους βρίσκονται και σε... αντίπαλα στρατόπεδα

Must Read

Στην ολοένα και διευρυνόμενη κρίση της Μέσης Ανατολής, Αθήνα και Λευκωσία έχουν διαλέξει στρατόπεδο. Η κυβέρνηση ακολουθεί πιστά κάθε αμερικανικό «σήμα» (νεύμα), όπως συνέβη αναφορικά με την καταδίκη της πρόσφατης πυραυλικής επίθεσης του Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Το ελληνικό ΥΠΕΞ καταδίκασε την επίθεση λίγες μόνο ώρες μετά την προτροπή της Ουάσινγκτον προς συμμάχους να συστρατευθούν…

  • Από τον Νικ. Σταυρουλάκι

Κατά την αιφνίδια συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ (2/10/24), υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας προέβη σε αξιολόγηση της κατάστασης που διαμορφώνεται και πλέον επικρατεί στη Μέση Ανατολή μετά την πυραυλική επίθεση-απάντηση του Ιράν κατά του Ισραήλ για τη θανάτωση των ηγετών της Χεζμπολάχ. Η σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πραγματοποιήθηκε με στόχο τον συντονισμό των ενεργειών για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε ενδεχόμενης εξέλιξης. Πέραν της οργάνωσης επιχειρήσεων απεγκλωβισμού πολιτών από τον φλεγόμενο Λίβανο, την οποία οι Ενοπλες Δυνάμεις με την αρωγή των διπλωματικών δυνάμεων διεκπεραιώνουν κάθε φορά με χειρουργικές κινήσεις επιτυχώς, η σύσκεψη έδωσε έναυσμα για διεξοδική ανάλυση της κατάστασης, με βάση και διαβαθμισμένες πληροφορίες που φθάνουν από το Ισραήλ και την Ουάσινγκτον. Εν προκειμένω εξετάστηκαν οι εκδοχές, εν αναμονή της έκτασης που θα λάβει η απάντηση, όπως την έχει προαναγγέλλει το Ισραήλ.

Η περαιτέρω γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή και οι επιπτώσεις της στα ελληνικά εθνικά θέματα. Οι παράγοντες που επηρεάζουν Αιγαίο, Κυπριακό, Θράκη, τις σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες και γενικότερα τη θέση της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι γενικότερα αντικείμενο αναλύσεων των αρμόδιων υπηρεσιακών κλιμακίων στο Μέγαρο Μαξίμου, στο ΥΠΕΘΑ και το ΥΠΕΞ. Βασικό ζήτημα οι επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει η κρίση στη Μέση Ανατολή στις σχέσεις με την Τουρκία του Τ. Ερντογάν, με δεδομένο ότι η χώρα αυτή, παρότι μέλος του ΝΑΤΟ, επιτίθεται φραστικά στο Ισραήλ έχοντας πάρει θέση στο αντίπαλο στρατόπεδο.

Συνεπώς, εξ ορισμού το Μεσανατολικό επηρεάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθόσον οι δύο χώρες εκτός από τις χαοτικές διαφορές μεταξύ τους βρίσκονται και σε αντίπαλα στρατόπεδα ως προς τη μείζονα κρίση στη γειτονιά μας. Σε αυτό το κλίμα η Αθήνα φαίνεται να έχει συναινέσει σε διευθέτηση των διμερών ζητημάτων με την Τουρκία (Αιγαίο, Κύπρος), ενώ στην ατζέντα έχει προστεθεί ακόμα μία διαφορά… Τι σόι διευθέτηση μπορεί να γίνει μέσα στον ορυμαγδό του πολέμου δεν είναι εύκολα κατανοητό.

Πρώτη επίπτωση, που πρέπει άμεσα να διαχειριστεί η ελληνική πλευρά, είναι το Μεταναστευτικό. Η ανησυχία για νέο κύμα προσφύγων λόγω της κλιμακούμενης περιφερειακής κρίσης στη Μέση Ανατολή επικρατεί και εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τουλάχιστον 1.000.000 Λιβανέζοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μετά τους πρόσφατους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και περίπου 100.000 πρόσφυγες υπολογίζεται ότι έχουν βρει ήδη καταφύγιο στη γειτονική Συρία. Η συνεχιζόμενη κρίση συνεχώς εκτοπίζει πληθυσμούς από τις εστίες τους, που υποχρεώνονται να αναζητήσουν διέξοδο σε γειτονικές χώρες.

Επομένως, έντονη είναι η ανησυχία της Αθήνας και για το ενδεχόμενο αύξησης των μεταναστευτικών ροών και θεωρείται βέβαιο ότι η προσοχή στρέφεται στον Εβρο και στο Αιγαίο. Η παρουσίαση του Σχεδίου Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της περιοχής του θα πρέπει να λάβει πλέον υπ’ όψιν και τον παράγοντα της μεταναστευτικής πίεσης. Η κυβέρνηση έχει εκπέμψει ήδη εκ νέου μηνύματα για επέκταση του φράχτη και τη «θωράκιση των συνόρων της Ε.Ε.». Το «ποίημα» με τα σύνορα της Ε.Ε. το απαγγέλλει εκείνος που δεν έχει το σθένος να πει ότι υπερασπίζεται πρώτα τα ελληνικά σύνορα.

Εφιαλτικό σενάριο

Η Ελλάδα έχει επανειλημμένα επισημάνει τον κίνδυνο αυξημένων ροών λόγω κλιμάκωσης της κρίσης. Ο υπουργός Μετανάστευσης Νίκος Παναγιωτόπουλος προειδοποίησε ότι «καμία στρατηγική δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα αν αύριο σημειωθεί ανάφλεξη στον Λίβανο», με χερσαία εισβολή των Ισραηλινών δυνάμεων, η οποία θα επιτείνει το πρόβλημα και θα δημιουργήσει κύματα εκατομμυρίων προσφύγων. Η ελληνική θέση μπροστά στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπως τη διατύπωσε ο κ. Μητσοτάκης προ ημερών και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, είναι πως η Ελλάδα πάντα υποστήριζε και θα υποστηρίζει το νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αλλά ο τρόπος με τον οποίο το πράττει έχει σημασία.

Η Τουρκία ήδη δέχεται κύματα προσφύγων από τον Λίβανο. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την αποστολή επιπλέον 30 εκατ. ευρώ ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον Λίβανο, με τη συνολική ευρωπαϊκή βοήθεια να αγγίζει πλέον τα 104 εκατ. ευρώ, καθώς η δοκιμαζόμενη χώρα είναι και η ίδια καταφύγιο για περισσότερους από 1,5 εκατ. Σύρους και Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Ηδη η Τουρκία φιλοξενεί 4.000.000 πρόσφυγες και μπορεί εύκολα να αρχίσει να… αδειάζει προς τη Μεσόγειο.

Ο Ερντογάν μάς κουνάει (ξανά) το δάκτυλο

Από την άλλη πλευρά, η στάση της Τουρκίας δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για βελτίωση των σχέσεων εν μέσω μεσανατολικής κρίσης. Το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας συνεδρίασε υπό τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνεδρίασή του γίνεται αναφορά στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, στο γνωστό ύφος. Ειδικότερα, στην τελευταία, πέμπτη παράγραφο της ανακοίνωσης αναφέρεται: «Σημειώνεται ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την κατάχρηση της ειλικρινούς προσέγγισης και των προσπαθειών της για την ανάπτυξη βάσεων συνεργασίας μέσω της εγκαθίδρυσης μόνιμης σταθερότητας και ειρήνης στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος και τονίζεται ότι η πιο ορθή επιλογή είναι η συμπεριφορά με κοινή λογική». Με άλλα λόγια, μας λέει να… λογικευτούμε! Και μόνο για αυτό απορρίπτεται…

Τα ίδια θέματα απασχολούν ασφαλώς και την Αγκυρα. Βασικό θέμα στην ατζέντα του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας ήταν οι εξελίξεις στη Γάζα και στον Λίβανο, καθώς και η κατάσταση στο πεδίο όσον αφορά τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων των οργανώσεων ΡΚΚ και PYD, σε βόρειο Ιράκ και Συρία, αντίστοιχα, όπως και η αντιμετώπιση των μελών του δικτύου FETO, των οπαδών του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Αγκυρα κατηγορεί ως ιθύνοντα νου της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.

Πηγή: Κυριακάτικη Δημοκρατία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This