Τύμπανα πολέμου στη Μέση Ανατολή έναν χρόνο μετά την επίθεση της Χαμάς – Ο Νετανιάχου υπόσχεται να νικήσει τους «εχθρούς» του Ισραήλ

Τα ξημερώματα το Ισραήλ αναχαίτισε δύο εναέριους στόχους που είχαν εξαπολυθεί από τα ανατολικά

Must Read

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ακριβώς έναν χρόνο μετά τις συντονισμένες επιθέσεις και τις σφαγές της Χαμάς στο Ισραήλ, την 7η Οκτωβρίου 2023, που έμελλε να πυροδοτήσει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Οι εχθροπραξίες μαίνονται στον παλαιστινιακό θύλακα, ενώ πλέον έχει ξεσπάσει διαμάχη ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Χεζμπολάχ, η οποία συμπαρασύρει και την ένταση με το Ιράν.

Νωρίτερα σήμερα τα ξημερώματα, το Ισραήλ αναχαίτισε δύο εναέριους στόχους που είχαν εξαπολυθεί από τα ανατολικά, αφού είχαν ηχήσει οι σειρήνες στις περιοχές Ρισόν Λε Ζιόν και Παλμαχίμ, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Ωστόσο, δεν δημοσιοποιήθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για την περιοχή εκτόξευσης των drones.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι και το γεγονός ότι, χθες εννέα άνθρωποι  τραυματίστηκαν μετά την επίθεση με ρουκέτες της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ, με οκτώ τραυματίες στη Χάιφα κι έναν στην Τιβεριάδα.

«Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στην πανεπιστημιούπολη Rambam Health Care Campus για ιατρική περίθαλψη μετά την επίθεση με ρουκέτα», ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Ανάμεσά τους και ένας 13χρονος. Σοβαρά τραυματίστηκε ένας 22χρονος και μεταφέρθηκε στο ιατρικό κέντρο Tzafon για ιατρική περίθαλψη.

Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς από τις 20 ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο οι περισσότερες αναχαιτίστηκαν, ωστόσο μία χτύπησε το εστιατόριο στη Χάιφα. Επίσης έχει αναφερθεί πως ρουκέτες έπεσαν και στη περιοχή του Καρμέλ αλλά και στην Άνω Γαλιλαία.

 

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε χθες πως θα νικήσει τους «εχθρούς» της χώρας του, μία εβδομάδα αφότου ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και καθώς το Ισραήλ τιμά τη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης που εξαπέλυσε πριν από έναν χρόνο η Χαμάς, πυροδοτώντας τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο Τελ Αβίβ, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να ανάψει κεριά και να προσευχηθεί στη μνήμη των αγαπημένων τους που σκοτώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου 2023, στην άνευ προηγουμένου επίθεση μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ. Αφού αποδυνάμωσαν τη Χαμάς κατά τη διάρκεια των επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) εστίασαν πρόσφατα τις επιχειρήσεις τους στο βόρειο μέτωπο, όπου η λιβανέζικη Χεζμπολάχ είχε πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ ως ένδειξη υποστήριξης προς τη Χαμάς.

Το βράδυ της Κυριακής, κατόπιν προειδοποίησης των IDF σε κατοίκους των νοτίων προαστίων της Βηρυτού, το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΙ ανέφερε τέσσερις αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή που αποτελεί προπύργιο της Χεζμπολάχ και σφυροκοπείται τις τελευταίες ημέρες από το Ισραήλ.

«Μαζί θα πολεμήσουμε και μαζί θα νικήσουμε», διεμήνυσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του σε στρατιώτες που σταθμεύουν στο βόρειο Ισραήλ, κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο και συνέχισε: «Πριν από έναν χρόνο, δεχθήκαμε ένα τρομακτικό πλήγμα. Πολλά άλλαξαν στους δώδεκα μήνες που ακολούθησαν. Όλος ο κόσμος είναι έκπληκτος από τα πλήγματα που καταφέρνετε στους εχθρούς μας».

Μάλιστα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός αναμένεται να εκφωνήσει σήμερα διάγγελμα προς το έθνος για την επέτειο της επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς και αποτέλεσε το έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Ισραήλ, Χέρτσι Χαλέβι, τόνισε ότι η χώρα του διεξάγει έναν «πόλεμο μακράς διαρκείας» εναντίον της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, υπογραμμίζοντας ότι ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς «έχει ηττηθεί». Παράλληλα, και ο ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ απείλησε το Ιράν με επιδρομές ανάλογες εκείνων που σημειώνονται σε Γάζα και Λίβανο, εν είδει αντιποίνων για την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε την Τρίτη η Τεχεράνη, προκαλώντας διεθνή ανησυχία για ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Σφυροκόπημα στην Βηρυτό

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ σφυροκόπησε εκ νέου από αέρος τη Βηρυτό, για άλλη μια νύχτα. Στόχος ήταν και πάλι το νότιο προάστιο της Νταχίγια.

Τέσσερις εκρήξεις ακούστηκαν στη νότια Βηρυτό μέσα στη νύχτα, με εικόνες καπνού και φλόγες που υψώνονται πάνω από τα νότια προάστια της Βηρυτού να κάνουν την εμφάνισή τους. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ισραηλινούς χτυπήθηκε και αποθήκη όπλων της Χεζμπολάχ.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This