Ένας χρόνος πολέμου Χαμάς-Ισραήλ: Η τοπική σύγκρουση που μετατρέπεται σε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο!

Δεκάδες χιλιάδες νεκροί στη Μέση Ανατολή που κινδυνεύουν να γίνουν εκατομμύρια, αν η σύγκρουση πάρει παγκόσμιες διαστάσεις.

Must Read

Πριν ακριβώς από 1 χρόνο, στις 7/10/2023 η Χαμάς εξαπέλυσε μία παράτολμη και καλά σχεδιασμένη επίθεση κατά του Ισράηλ, που έπιασε τις ένοπλες δυνάμεις και τις μυστικές υπηρεσίες του εβραϊκού κράτους απροετοίμαστες και ξεκίνησε μία σύγκρουση μεταξύ των δύο δυνάμεων στη Γάζα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες νεκρούς Παλαιστίνιους, τεράστιες ανθρωπιστικές καταστροφές και την εξάπλωση του πολέμου στην υπόλοιπη Μέση Ανατολή.

Ένα χρόνο μετά την έναρξη των εχθροπραξιών και την κλιμάκωση του πολέμου με την Ισραηλινή πρόφαση της απελευθέρωσης των ομήρων που απήγαγε η Χαμάς στις αρχικές της επιχείρησης, η σύγκρουση έχει εξαπλωθεί στο Λίβανο, στη Συρία και το Ιράν με το Ισραήλ να διεξαγάγει επιθέσεις εναντίον της Χεζμπολάχ και όσων την στηρίζουν και το Ιράν να αντεπιτίθεται στις Ισραηλινές επιθέσεις κατά της Επαναστατικής Φρουράς, η οποία παρέχει πλήρη στήριξη και έχει ουσιαστικά ενιαία διοίκηση με την Χεζμπολάχ.

Η εικόνες που μεταφέρονται πλέον από την Γάζα, απεικονίζουν την πλήρης κατάρρευση και διάλυση της περιοχής, με όσους Παλαιστίνιους που δεν έχουν πεθάνει ή εκτοπιστεί να ζούνε χωρίς ρεύμα, φαγητό και ιατρική περίθαλψη, με τα σχολεία τους γκρεμισμένα και τον λαό της Παλαιστίνης να ζει στη πλήρη ανέχεια και τον φόβο για την επόμενη επίθεση του Ισραήλ, που δεν κάνει πλέον διακρίσεις ανάμεσα στους μαχητές της Χαμάς και του αμάχους.  Περισσότεροι από 41.800 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 96.800 έχουν τραυματιστεί, ενώ 10.000 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται ή να θεωρούνται νεκροί κάτω από τα ερείπια. Τα παιδιά αποτελούν το 42% των θανόντων, οι γυναίκες το 27% και οι άνδρες το 31%. Περίπου 10.000 καρκινοπαθείς κινδυνεύουν να πεθάνουν λόγω της έλλειψης θεραπείας στη Γάζα, ενώ 12.000 τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι και 3.000 άλλοι ασθενείς χρειάζονται ιατρική περίθαλψη εκτός του θύλακα.

Πριν ξεκινήσουν οι επιθέσεις στις 7 Οκτωβρίου 2023, η Γάζα διέθετε 17 πανεπιστήμια και κολέγια και 796 σχολεία, που παρείχαν εκπαίδευση σε 800.000 φοιτητές. Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν 125 σχολεία και κατέστρεψαν εν μέρει 337, αφήνοντας το 93% των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Γάζας είτε εντελώς είτε εν μέρει κατεστραμμένο. Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της χώρας, οι ισραηλινές επιθέσεις σκότωσαν 11.500 μαθητές σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μαζί με 750 δασκάλους και εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς και 115 καθηγητές πανεπιστημίου και ακαδημαϊκούς.

Στον Λίβανο έχει ξεκινήσει η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στο νότιο τμήμα της χώρας και αν η πορεία των πραγμάτων είναι ανάλογη με αυτή στη Γάζα τότε ο Ισραηλινός στρατός θα σπείρει τον όλεθρο σε εκατομμύρια ακόμα ανθρώπους, με τις πρώτες επιθέσεις του στρατού να έχουν προκαλέσει τεράστιες ανθρώπινες απώλειες, κυρίως αμάχων και όχι μαχητών της Χεζμπολάχ που μετά το χτύπημα με τους βομβητές έχουν πάρει τα μέτρα τους.

Το Ιράν με την σειρά του έχει ορκιστεί εκδίκηση από το Ισραήλ για τις επιθέσεις που εξαπολύει σε Γάζα και Λίβανο (καθώς μεταξύ άλλων ο στρατιωτικός βραχίωνας της Χεζμπολάχ στελεχώνεται από μέλη των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών ασφαλείας του Ιράν) και λίγες μέρες πριν το κλείσιμο ενός χρόνου από την έναρξη του πολέμου, το Ιράν ξεκίνησε τις μαζικές πυραυλικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ με το Ισραήλ να ετοιμάζει με την σειρά του αντίποινα.

Η κατάσταση στην Μέση Ανατολή είναι εξαιρετικά τεταμένη και οι ισορροπίες πολύ λεπτές, οποιαδήποτε επίθεση μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση και οποιαδήποτε κλιμάκωση σε περιφερειακό πόλεμο, έναν πόλεμο που και οι δύο πλευρές έχουν πυρηνικά και συμμάχους που συγκαταλέγονται στις Μεγάλες Παγκόσμιες Δυνάμεις, μία ανάμειξη των οποίων θα μπορούσε να μετατρέψει τη σύγκρουση σε Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This