Ο Συνήγορος του Πολίτη καταπέλτης για το «Αγ. Σοφία»

Η «δ» αποκαλύπτει ξανά τα αμείλικτα ερωτήματα για τις λίστες αναμονής στα χειρουργεία και τους θανάτους παιδιών

Must Read

Στα σχοινιά στριμώχνει ο Συνήγορος του Πολίτη το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» και την 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής. Η Ανεξάρτητη Αρχή επέστρεψε -τρίτη φορά- με νέο εμπιστευτικό αίτημά της προς τις δύο διοικήσεις, απαιτώντας λεπτομερείς πληροφορίες για όσα συμβαίνουν στο Ειδικό Κέντρο για Καρδιοπάθειες. Επίσης προειδοποίησε το δημόσιο νοσοκομείο και την αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια ότι υπάρχουν κυρώσεις, αν δεν απαντήσουν με σαφήνεια ούτε αυτή τη φορά.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από τα ερωτήματα/επισημάνσεις στο έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη, η ανεξάρτητη Αρχή δεν έμεινε ικανοποιημένη από την πρόσφατη, ντροπιαστική απάντηση του «Αγία Σοφία», με πέντε χρόνια καθυστέρηση, με τον διοικητή του νοσοκομείου, ο οποίος έχει στηριχθεί από όλες τις κυβερνήσεις για πάνω από δέκα χρόνια, να ισχυρίζεται εν έτει 2024 ότι το αίτημα του 2019 από τον Συνήγορο, το οποίο αφορούσε θάνατο παιδιού, κάπου είχε… παραπέσει. Εκτεθειμένος είναι και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης που έσπευσε να καλύψει με διάφορα tweets από την πρώτη στιγμή τον Παπασάββα σε αυτή τη σκανδαλώδη υπόθεση.

Η «δημοκρατία», που έφερε στο φως από τον Αύγουστο το μείζον θέμα που έχει προκύψει με τη διερεύνηση καταγγελιών ακόμα και για θανάτους παιδιών, ενώ είχαν τεθεί σε λίστα μακράς αναμονής, αποκαλύπτει σήμερα το νέο αίτημα του Συνηγόρου του Πολίτη, με ημερομηνία 1/10/2024. Ο Συνήγορος θέτει το έγγραφό του υπόψη του διοικητή του «Αγία Σοφία» Εμμανουήλ Παπασάββα και της διοικήτριας της Περιφέρειας Όλγας Μπαλαούρα. Αρχικά επισημαίνει ότι «η ανεξάρτητη Αρχή επανέρχεται στα ζητήματα λειτουργίας του Ειδικού Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών
Καρδιοπαθειών στα Παιδιά (ΕΚΑΣΚΑΠ)» και θέτει τα «ερωτήματα/επισημάνσεις» στο πλαίσιο της «διερεύνησης των αναφορών». Συγκεκριμένα ζητεί:

1. «Να μας γνωρίσετε τον αριθμό των επειγόντων χειρουργείων που έγιναν από το 2019 μέχρι σήμερα, καθώς και τη διαδικασία που ακολουθείται για τη στάθμιση του επείγοντος
χαρακτήρα τους».

2. «Να μας περιγράψετε τη διαδικασία που ακολουθείται για τη στάθμιση και προτεραιοποίηση χειρουργικών διορθώσεων (δηλαδή καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων) στην υφιστάμενη “λίστα” του ΕΚΑΣΚΑΠ».

3. «Να μας διευκρινίσετε ποιες κλινικές προϋποθέσεις/δικαιολογητικά εξετάζονται στο πλαίσιο αυτό και πώς γίνεται η διαφοροποίηση από τα επείγοντα περιστατικά».

4. «Λαμβάνονται υπόψη οι γνωματεύσεις ιδιωτών παιδοκαρδιολόγων που προσκομίζουν οι ασκούντες τη γονική μέριμνα ανήλικων ασθενών, όσον αφορά την κλινική κατάσταση των παιδιών και τον επείγοντα χαρακτήρα των αιτημάτων τους;»

5. «Παρακαλούμε να διευκρινίσετε πόσες από τις προσλήψεις που μας αναφέρετε αφορούν αποκλειστικά το ΕΚΑΣΚΑΠ και εάν υφίσταται ακριβές χρονοδιάγραμμα των εν λόγω προσλήψεων».

6. «Να μας γνωρίσετε σε ποια νομική και πραγματική βάση εγκρίθηκε η αναστολή λειτουργίας του ΕΚΑΣΚΑΠ για λόγους συντήρησης και αναμόρφωσης των χώρων, εφόσον αποτελεί το μοναδικό δημόσιο παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο της χώρας».

7. «Στην απαντητική σας επιστολή αναφέρεστε σε παραπομπές που γίνονται στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ) χωρίς κόστος. Ωστόσο από τη διερεύνηση των υποθέσεων που έχουν τεθεί υπόψη της Αρχής προκύπτουν μαρτυρίες ότι παραπομπές γίνονται και στο ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα “Μητέρα”. Παρακαλούμε όπως μας γνωστοποιήσετε τα αναλυτικά δεδομένα των παραπομπών και χειρουργικών διορθώσεων ανά έτος (από το 2019 έως και σήμερα)».

Η Αρχή ενημερώνει ότι «θα αναμένει τις συμπληρωματικές διευκρινίσεις» και επισημαίνει ότι «σύμφωνα με τον νόμο, η άρνηση συνεργασίας με τον Συνήγορο του Πολίτη συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα παράβασης καθήκοντος, για δε τα μέλη διοίκησης λόγο αντικατάστασής τους».

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This