Η Ρωσία δήλωσε την Τρίτη ότι εξακολουθεί να διαθέτει μια γραμμή έκτακτης ανάγκης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ για την εκτόνωση των κρίσεων, καθώς οι πυρηνικοί κίνδυνοι αυξάνονται εν μέσω της σοβαρότερης αντιπαράθεσης μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης από τα βάθη του Ψυχρού Πολέμου.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται στην πιο επικίνδυνη φάση του, όπως λένε Ρώσοι αξιωματούχοι, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν και οι ΗΠΑ σκέφτονται να επιτρέψουν στο Κίεβο να χτυπήσει βαθιά μέσα στη Ρωσία με δυτικούς πυραύλους. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε στις 12 Σεπτεμβρίου ότι η έγκριση της Δύσης για ένα τέτοιο βήμα θα σήμαινε «την άμεση εμπλοκή των χωρών του ΝΑΤΟ, των Ηνωμένων Πολιτειών και των ευρωπαϊκών χωρών στον πόλεμο στην Ουκρανία». Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο, ο οποίος εποπτεύει τις σχέσεις με την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι η Μόσχα αντιλαμβάνεται ότι η στρατιωτική συμμαχία αυξάνει τον ρόλο των πυρηνικών όπλων στη στρατηγική της. Η Ρωσία, δήλωσε ο Γκρούσκο, επικαιροποιεί το πυρηνικό της δόγμα για να στείλει ένα μήνυμα «ώστε οι αντίπαλοί μας να μην έχουν ψευδαισθήσεις σχετικά με την ετοιμότητά μας να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας με όλα τα διαθέσιμα μέσα».
Ο Πούτιν αλλάζει το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας για να δώσει στη Ρωσία ένα ελαφρώς χαμηλότερο όριο για τη χρήση τέτοιων όπλων ως απάντηση σε μια επίθεση με συμβατικά όπλα. Το 1963 δημιουργήθηκε το λεγόμενο «κόκκινο τηλέφωνο» μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον για να μειωθούν οι κίνδυνοι που υποδαύλισαν την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962, επιτρέποντας την άμεση επικοινωνία μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Η αμερικανο-ρωσική τηλεφωνική γραμμή, η οποία είναι πλέον ένα ασφαλές σύστημα επικοινωνίας μέσω υπολογιστή, έχει χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια μεγάλων κρίσεων, όπως ο πόλεμος των έξι ημερών το 1967, η σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν το 1979, οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003. Εκτός από τη γραμμή επικοινωνίας των ηγετών, υπάρχουν επίσης πυρηνικές γραμμές επικοινωνίας μεταξύ του Πενταγώνου και του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, οι οποίες δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για να μειωθεί ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου.
Υπάρχει επίσης μια τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας Ρωσίας-ΝΑΤΟ, η οποία ιδρύθηκε το 2013, για τη μείωση των παρεξηγήσεων σε καταστάσεις κρίσης.