Ρωσία: Αυτοί είναι οι όροι για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία – Προειδοποιήσεις Λαβρόφ σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

«Εξακολουθούν να "πυροδοτούν" με τις κινήσεις τους τη "φωτιά" στην ανατολική Ευρώπη»

Must Read

Ένα «βιώσιμο σχέδιο» για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και την ανανέωση της αρχιτεκτονικής της ασφάλειας στην Ευρώπη προσφέρει η Ρωσία, σύμφωνα με τον Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος κατηγόρησε για μια ακόμη φορά τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για διατήρηση της έκρυθμης κατάστασης στην περιοχή.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό ειδησεογραφικό μέσο «NewsWeek», ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας παρουσίασε το περίγραμμα των όρων που θέτει η χώρα του για τον τερματισμό του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, υποστηρίζοντας ότι «η Ρωσία είναι ανοιχτή σε μια πολιτική – διπλωματική διευθέτηση, η οποία ωστόσο θα πρέπει να εξαλείψει τις βαθύτερες αιτίες της κρίσης», ενώ πρόσθεσε πως «ο στόχος θα πρέπει να είναι ο τερματισμός της σύγκρουσης και όχι η εκεχειρία».

Περιγράφοντας το εν λόγω σχέδιο, ο Λαβρόφ, ο οποίος συμπληρώνει μια 20ετία ως υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε συνοπτικά πως η Ουκρανία θα πρέπει να αναγνωρίσει ως ρωσικές επαρχίες το Ντονέτσκ, τη Χερσώνα, το Λουγκάνσκ, τη Ζαπορίζια και την Κριμαία, οι οποίες είτε έχουν καταληφθεί από τον Ρωσικό στρατό από την έναρξη του πολέμου, είτε έχουν προσαρτηθεί από τη Ρωσία μέσω δημοψηφισμάτων το 2022 και το 2014, τα οποία, ωστόσο, έχουν καταγγελθεί ως παράνομα τόσο από την Ουκρανία, όσο και από τη Δύση. «Το Κίεβο θα πρέπει, επίσης, να συμφωνήσει να εγκαταλείψει τα σχέδιά του για ένταξη στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε. Θυμίζουμε πως η ουκρανική ηγεσία ζητάει μια άνευ όρων απόσυρση των Ρωσικών δυνάμεων από όλα τα εδάφη της.

Παράλληλα, ο κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης προειδοποίησε εκ νέου τις ΗΠΑ για «επικίνδυνες συνέπειες», εάν δοθεί στο Κίεβο η άδεια να χτυπήσει τη ρωσική επικράτεια με δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούςΚατηγόρησε δε το ΝΑΤΟ πως, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, έσπειραν τους «σπόρους του πολέμου» στην Ουκρανία πριν από μια δεκαετία και εξακολουθούν να «πυροδοτούν» με τις κινήσεις τους τη «φωτιά» στην ανατολική Ευρώπη.

«Το παιχνίδι με τη φωτιά»

«Προς το παρόν, από όσο γνωρίζουμε, η αποκατάσταση της ειρήνης δεν αποτελεί μέρος του σχεδίου του αντιπάλου μας. Ο Ζελένσκι δεν έχει ανακαλέσει το διάταγμά του για την απαγόρευση των διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα», δήλωσε ο Λαβρόφ και πρόσθεσε: «Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ παρέχουν πολιτική, στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στο Κίεβο για να συνεχιστεί ο πόλεμος. Συζητούν ακόμη και να εξουσιοδοτήσουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσουν βαθιά στο ρωσικό έδαφος. Το “παιχνίδι με τη φωτιά” με αυτόν τον τρόπο μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες συνέπειες».

«Τα μέτρα που ζητάει η Μόσχα, ευθυγραμμίζονται με την τροχιά ενός ταχέως μεταβαλλόμενου κόσμου, στον οποίο η Ρωσία έχει σφυρηλατήσει μια βαθιά εταιρική σχέση με την Κίνα και έχει ενισχύσει τους δεσμούς με τις αναπτυσσόμενες χώρες που αναζητούν μεγαλύτερο λόγο στην παγκόσμια σκηνή», είπε στη συνέχεια και παραδέχτηκε πως η Μόσχα έχει κόστος από την σύγκρουση, ωστόσο, όπως τόνισε, «το Κίεβο και οι υποστηρικτές του πρόκειται να χάσουν τα περισσότερα σε έναν μακρύ πόλεμο».

«Αυτό που έχουμε κατά νου, είναι ότι η παγκόσμια τάξη πραγμάτων πρέπει να προσαρμοστεί στην τρέχουσα πραγματικότητα», δήλωσε, επίσης, ο Λαβρόφ και κατέληξε: «Σήμερα ο κόσμος ζει την “πολυπολική στιγμή”. Η στροφή προς την πολυπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων είναι ένα φυσικό μέρος της εξισορρόπησης των δυνάμεων, που αντανακλά αντικειμενικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία, οικονομικά και γεωπολιτική. Η Δύση περίμενε περισσότερα από τους άλλους. Ωστόσο, έχει αρχίσει, επίσης, να συνειδητοποιεί ότι αυτή η διαδικασία είναι μη αναστρέψιμη».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This