Good Times: «Δυο κοφίνια τρύγος», ο φετινός…

Must Read

Η φράση ειπώθηκε από τον Στέλλιο Μπουτάρη, ο οποίος αναφερόταν στον φετινό τρύγο στην Σαντορίνη.

• Από τον Θόδωρο Λέλεκα*

Πράγματι, μετά από τρεις συναπτές χρονιές με ελάχιστες βροχοπτώσεις και αφύσικα ακραία καιρικά φαινόμενα, ο τρύγος στην Σαντορίνη ξεκίνησε πολύ πρώιμα και απέδωσε πολύ μικρή παραγωγή.

Μη φανταστείτε όμως ότι το πρόβλημα περιορίστηκε μόνο στην Σαντορίνη. Δυστυχώς, το φαινόμενο ήταν γενικό και ταλαιπώρησε για άλλη μια χρονιά ολόκληρο τον ελληνικό αμπελώνα. Ξηρασία, ακραίες θερμοκρασίες και δύσκολα καιρικά φαινόμενα (χαλαζοπτώσεις, σφοδρές βροχοπτώσεις σε λάθος χρονικά σημεία, ισχυροί άνεμοι κ.λπ.) χαρακτήρισαν και αυτή την χρονιά. Για να μη μιλήσουμε για τις πυρκαϊές που πολλές φορές απείλησαν (ή και κατέστρεψαν) αμπελώνες.

Σε όλη την Ελλάδα, λοιπόν, ο τρύγος ξεκίνησε απροσδόκητα νωρίς (σκεφτείτε ότι στη Βόρεια Ελλάδα ξεκίνησαν να τρυγούν τον Ιούλιο). Καταλαβαίνουμε όλοι τι σημαίνει αυτό για τον προγραμματισμό, αλλά και τα έξοδα των οινοποιείων. Αν βάλουμε στην εξίσωση και την σοβαρή ποσοτική μείωση της φετινής παραγωγής λόγω της ανομβρίας (από 30 εως 50%), τότε αναπόφευκτα θα πρέπει να περιμένουμε και σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των κρασιών.

Στον αντίποδα, ωστόσο, υπάρχουν και καλά νέα: τα φετινά κρασιά θα είναι φανταστικά! Συνήθως η ποσότητα στην παραγωγή είναι αντιστρόφως ανάλογη με την ποιότητα, οπότε φέτος το κρασί θα είναι λιγότερο, αλλά εντυπωσιακότερο. Ετοιμαστείτε να απολαύσουμε κρασιά της εσοδείας 2024 με συμπύκνωση, σώμα, πολυπλοκότητα και όλα τα χαρακτηριστικά μιας μεγάλης χρονιάς.

Οι μόνοι, βέβαια, που τρίβουν τα χέρια τους είναι εκείνοι που κοιτούν κοντά και όχι μακριά. Γιατί, όσο χαιρόμαστε για τα εξαιρετικά κρασιά που παράγονται τις δύσκολες χρονιές, η κλιματική αλλαγή προκαλεί καταστροφές ανά τον πλανήτη και υπονομεύει το μέλλον των επόμενων γενεών (ενώ γράφονται αυτές οι γραμμές, η Κεντρική Ευρώπη μαστίζεται από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων αιώνων). Έτσι, πληρώνουμε την απερισκεψία με την οποία διαρθρώσαμε την ζωή μας και διαχειριστήκαμε τους φυσικούς πόρους του πλανήτη εδώ και δεκαετίες, με τις προοπτικές για το μέλλον να είναι κάθε άλλο παρά ευοίωνες.

Ξέρω, ο όρος «κλιματική αλλαγή» έχει γίνει κλισέ τον τελευταίο καιρό – καραμέλα στο στόμα ειδημόνων και μη, στις ειδήσεις, σε συνέδρια και σεμινάρια, ακόμα και στις συζητήσεις που κάνουμε με την παρέα μας, μεταξύ τυρού και αχλαδίου. Γιατί πλέον την ζούμε και μας επηρεάζει όλους. Και είναι αδύνατον να συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε, ενώ συνεχίζεται με αυξανόμενη μανία.

Και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς, ως οινόφιλοι, θα με ρωτήσετε. Όλοι μπορούμε –και επιβάλλεται– να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι, μήπως και καταφέρουμε να αναστρέψουμε την καταστροφική πορεία αυτής της μάστιγας της εποχής μας. Σε πρώτη φάση, όλοι μας, οινόφιλοι και μη, πρέπει να βρούμε τρόπους να μειώσουμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα (σε μετακινήσεις, αγορές, συνήθειες κ.λπ.) και να επιβαρύνουμε τον πλανήτη όσο το δυνατόν λιγότερο. Αν το δούμε και αυστηρά οινικά, όμως, θα πρέπει να αρχίσουμε να επιλέγουμε το κρασί που αγοράζουμε όχι (μόνο) με βάση τα αρώματα, τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, τα γούστα μας γενικώς, αλλά και με κριτήριο την περιβαλλοντική συνείδηση του οινοποιείου. Να αναζητούμε δηλαδή οινοποιεία που έχουν πρακτικές όπως η βιολογική καλιέργεια και η αειφορία υψηλά στις προτεραιότητές τους και να τα επιβραβεύουμε. Ας κάνουμε λοιπόν αυτήν την, διαφορετική, έρευνα αγοράς, πριν επιλέξουμε το επόμενο κρασί που θα απολαύσουμε. Αξίζει!…

ΤΑ ΜΑΘΑΤΕ;

Το μεγάλο νέο ίσως και της χρονιάς είναι ότι το οινοποιείο Μπουτάρη στην Σαντορίνη πέρασε στην ιδιοκτησία του Κτήματος Άλφα. Η είδηση ανακοινώθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου και είναι ιδιαίτερα ευχάριστη και σημαντική. Όχι μόνο επειδή θα ξαναλειτουργήσει το εμβληματικό οινοποιείο της Σαντορίνης, το οποίο λόγω των ανακατατάξεων στην Οινοποιία Μπουτάρη παρέμενε κλειστό το τελευταίο διάστημα, αλλά και επειδή την λειτουργία του αναλαμβάνει η έμπειρη και καταξιωμένη ομάδα ενός από τα κορυφαία ελληνικά (ή καλύτερα ευρωπαϊκά) οινοποιεία. Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι το οινοποιείο Μπουτάρη στην Σαντορίνη δεν είναι απλώς ένα οποιοδήποτε ελληνικό οινοποιείο – από το 1990 αποτελεί το πρώτο επισκέψιμο οινοποιείο στην Ελλάδα, ενώ, μέσα από τα εκλεκτά κρασιά που μας έχει χαρίσει όλα αυτά τα χρόνια, έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην αναγνώριση και την επιτυχία της οινοπαραγωγικής ζώνης ΠΟΠ Σαντορίνη εντός και εκτός συνόρων. Με πολύ μεγάλη χαρά, δεν έχω παρά να ευχηθώ στους ανθρώπους του Κτήματος Άλφα «καλορίζικο»!

Από το καλοκαίρι έχω βρει νέο στέκι και είμαι ενθουσιασμένος. Και όταν λέω «στέκι», δεν υπερβάλλω – αν πάτε, είναι πολύ πιθανό να με πετύχετε εκεί. Πρόκειται για το «Gentlemen’s Club», το οποίο βρίσκεται στον Παράδεισο Αμαρουσίου (Λεωφόρος Κηφισίας 22). Είναι ένας εξαιρετικά καλαίσθητος πολυχώρος, αφιερωμένος στο τρίπτυχο κρασί-ποτό-πούρο. Εντάξει, κατά την διάρκεια της ημέρας, προστίθεται και ακόμα μία πτυχή, ο εξαιρετικά ποιοτικός (όπως και όλα του τα προϊόντα) καφές.

Gentlemen’s Club

Στο «Gentlemen’s Club» μπορεί κανείς να αγοράσει μία επιλεγμένη φιάλη κρασιού ή ποτού ή και τα πούρα του, ωστόσο το πιο βασικό για μένα είναι ότι μπορεί να τα απολαύσει στον όμορφο χώρο του, με πραγματικά υποδειγματικό service, υπό την γενική διεύθυνση ενός πραγματικά μοναδικού επαγγελματία του χώρου της εστίασης, του Βασίλη Μήλιου. Επιπλέον, οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι, αν και ονομάζεται «Club», δεν δουλεύει με μέλη (ακόμα τουλάχιστον), ενώ, παρ’ ότι «Gentlemen’s Club», οι κυρίες είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτες!

Άλλη μία ευχάριστη είδηση έφτασε στα αυτιά μου τον μήνα που μας πέρασε: Ο αμπελώνας και οι αμπελοοινικές παραδόσεις του Μετσόβου – Κατώγι Αβέρωφ προστέθηκαν στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας. Η διαδικασία αυτή είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο, μέσω της αρμόδιας Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, εφαρμόζει, από το 2006, στην Ελλάδα την Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003).

Κατώγι Αβέρωφ – αμπελώνας Γινιέτς

Υπενθυμίζω ότι στον αμπελώνα του Μετσόβου, και συγκεκριμένα στην πανέμορφη τοποθεσία Γινιέτς, σε υψόμετρο που ξεπερνάει τα 1.000 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, φυτεύτηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία του αείμνηστου Ευάγγελου Αβέρωφ, η κορυφαία γαλλική ερυθρή ποικιλία Cabernet Sauvignon. Σήμερα, το Μέτσοβο και το ξενοδοχείο-οινοποιείο «Κατώγι Αβέρωφ» αποτελούν έναν από τους κορυφαίους οινοτουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα. Αν δεν το έχετε επισκεφτεί ακόμα, σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα!

* Ο Θόδωρος Λέλεκας είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτής οίνου και αποσταγμάτων. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Οίνου & Αποσταγμάτων, ενώ παράλληλα είναι και κριτής σε ορισμένους από τους σημαντικότερους διεθνείς διαγωνισμούς οίνου. Από το 2017 είναι υπεύθυνος εκπαίδευσης και Brand Ambassador του Ομίλου Moët Hennessy για την Κεντρική και Νότια Ευρώπη. Πρώτα και πάνω από όλα, όμως, δηλώνει winelover

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This