Ας πάρουν… φώτιση από τον Τσε Γκεβάρα

Η Αλέιδα, κόρη του εμβληματικού επαναστάτη, έρχεται στην Ελλάδα στη χειρότερη στιγμή για τον ΣΥΡΙΖΑ

Must Read

Στην κρισιμότερη στιγμή της ιστορίας του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται στην Ελλάδα η Αλέιδα Γκεβάρα, κόρη του εμβληματικού επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και διευθύντρια του Κέντρου Μελετών Τσε Γκεβάρα – Centro de Estudios Che Guevara της Αβάνας. Θα παρουσιάσει τα άπαντα της ζωής του θρυλικού πατέρα της, που εκδίδονται πλέον και στα ελληνικά.

  • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

Κι αν θυμηθούμε τίτλους της βρετανικής «Telegraph», το 2015, η Αλέιδα είναι και… κόρη του Αλέξη Τσίπρα, αφού η εν λόγω εφημερίδα χαρακτήριζε τότε τον πρώην πρωθυπουργό «Τσε Γκεβάρα της Ευρώπης»! Ίσως κάποιος πρέπει να το θυμίσει αυτό στους συριζαίους που σήμερα… σφάζονται. Ότι, δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερό κόμμα που είχε κάποτε ως βίβλο τα λεγόμενα του πατέρα της Αλέιδα…

 

Όπως και να έχει, η Γκεβάρα θα βρίσκεται στην Ελλάδα από τις 13 έως τις 21 Οκτωβρίου 2024 για την παρουσίαση της έκδοσης των «Απάντων του Τσε Γκεβάρα» στην ελληνική γλώσσα καθώς και της 57ης επετείου από τη δολοφονία του Αργεντινοκουβανού επαναστάτη. Το πρόγραμμα της Γκεβάρα είναι πυκνό και πλούσιο. Περιλαμβάνει από συναντήσεις με φόρουμ μεταναστών, μέχρι και επισκέψεις σε Χαϊδάρι και στον δήμαρχο Πατρέων, τον κομμουνιστή Πελετίδη, ταξίδι στη Βέροια, στη Βεργίνα και τη Λαμία.

Η Αλέιδα Γκεβάρα θα παρακολουθήσει τη μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι με τίτλο «Τίποτα δεν πάει χαμένο: 50 χρόνια τραγούδια για έναν καλύτερο κόσμο», στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων «1974-1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της», που διοργανώνει ο ∆ήμος Αθηναίων στο ∆ημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

Η εκδήλωση για την έκδοση του συνόλου του έργου του Τσε Γκεβάρα στα ελληνικά («Άπαντα Τσε Γκεβάρα») και την παρουσίαση των βιβλίων που θα κυκλοφορήσουν θα φιλοξενηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του ∆ήμου Αθηναίων, Αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης», τη ∆ευτέρα 14 Οκτωβρίου. Εκεί θα μιλήσει και ο Άραμις Φουέντες Ερνάντες, πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει η βουλευτής του ΚΚΕ Σεμίνα ∆ιγενή, που προλογίζει και το βιβλίο αυτό, που είναι περισσότερο ένα οικογενειακό άλμπουμ με άγνωστα στιγμιότυπα της ζωής του θρύλου της Αριστεράς.

«Ήμουν προνομιούχα στη ζωή μου, γιατί δέχτηκα τόσο πολλή αγάπη, επειδή ακριβώς ήμουν η κόρη του Τσε. Και το μόνο που με απασχολούσε ήταν τι έπρεπε να κάνω κι εγώ για να ανταποδώσω μια τέτοια αγάπη, κι ας ήμουν ένα γενετικό ατύχημα! Μου έλαχε η τιμή να είμαι κόρη του Τσε Γκεβάρα. Αυτό δεν σε κάνει ούτε καλύτερο ούτε χειρότερο άνθρωπο. Όλη μου τη ζωή προσπάθησα να είμαι άξια κόρη του κουβανικού λαού» είχε δηλώσει σε συνέντευξή της το 2022 που είχε επισκεφτεί ξανά τη χώρα μας η Αλέιδα Γκεβάρα. Θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχασε παντελώς τον προσανατολισμό του, να την καλέσει σε μία από αυτές τις περίφημες συνεδριάσεις του, μήπως και ξυπνήσουν μνήμες και τονωθεί το ηθικό των καταρρακωμένων από τα καμώματα του Κασσελάκη αριστερών!

Πηγή: Εφημερίδα Epsresso

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This