Κόλαφος για το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο είναι οι προτάσεις που καταθέτει η ΟΚΕ (Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή), η οποία έχει διοριστεί από την κυβέρνηση! Οι προτάσεις της ΟΚΕ αφορούν την αντιμετώπιση της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Πρόκειται για επιστημονική έκθεση 76 σελίδων.
Η ΟΚΕ ζητά μέτρα προς δύο κατευθύνσεις: αφενός τη μείωση του πληθωρισμού και αφετέρου την εξασφάλιση της αγοραστικής ικανότητας των καταναλωτών.
Σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής, ξεχωρίζουν τα εξής:
• Μείωση των φόρων, ειδικά των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα ενεργειακά Αγαθά.
• Διαμόρφωση πολιτικών για την αναμόρφωση της σχέσης έμμεσων- άμεσων φόρων, ώστε να αποκλιμακωθεί στοχευμένα ο πληθωρισμός.
• Πρόβλεψη παρεμβάσεων ώστε η αγορά να μπορέσει να κινηθεί σε υψηλότερους μέσους μισθούς, με έμφαση τη μείωση των επιβαρύνσεων σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.
• Η εφαρμογή μέτρων με στόχο τον μετριασμό των επιπτώσεων από την κρίση κόστους ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, που διαχρονικά ανήκουν στις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες πολιτών.
• Στήριξη των επιχειρήσεων με μέτρα, όπως διευκόλυνση της εξόφλησης συσσωρευμένων οφειλών, μείωση ΦΠΑ στην εστίαση, εξασφάλιση ισότιμης και συμπεριληπτικής πρόσβασης στα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ, καθώς και στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
• Προσαρμογή φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, σύμφωνα με τις μεταβολές του πληθωρισμού στα επίπεδα μέσου όρου της ΕΕ.
• Εξορθολογισμός των τραπεζικών χρεώσεων και αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού. Πλήρης απαλοιφή χρεώσεων για βασικά σύγχρονα δικαιώματα πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα (δικαίωμα στην τήρηση λογαριασμού, ηλεκτρονικής τραπεζικής και χρεωστικής κάρτας). Προσαρμογή της διαφοράς επιτοκίων χορηγήσεων- καταθέσεων στο μέσο όρο της ΕΕ.
• Άμβλυνση του κόστους ψηφιακής προσαρμογής και χρήσης ψηφιακών εργαλείων, με μείωση φόρων στα τιμολόγια χονδρικής και λιανικής πώλησης τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Ενημέρωση καταναλωτών και συντονισμένοι έλεγχοι για την αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών.
• Χάραξη εθνικής στρατηγικής, στο πλαίσιο της πολιτικής στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ, για τη διασφάλιση των κρίσιμων πρώτων υλών και αγαθών στους τομείς διατροφής, ενέργειας, μεταφορών και επικοινωνιών.
• Δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου και διευκόλυνση «συνεργατικής» λειτουργίας φωτοβολταϊκών, με παράλληλη αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από μικρούς παραγωγούς – καταναλωτές (prosumers).
• Ισόρροπη κατανομή των πόρων των ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε οι νομοταγείς επιχειρήσεις, οι οποίες τηρούν τον τύπο και το πνεύμα της κρίσιμης για την υγεία και ασφάλεια του καταναλωτή και του εργαζόμενου νομοθεσίας, αλλά και ευρύτερα τη νομοθεσία καταβάλλοντας και τα αντίστοιχα κόστη συμμόρφωσης αλλά και φόρων, εισφορών και τελών, να μην υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό από την ευρέως διαδεδομένη
δραστηριοποίηση επιχειρήσεων και επαγγελματιών που εξοικονομούν κόστη μέσω της μη τήρησης της νομοθεσίας.