Η Ρωσία, η οποία προεδρεύει φέτος στην ομάδα BRICS, κάλεσε τους εταίρους της να δημιουργήσουν μια εναλλακτική λύση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να αντιμετωπίσουν την πολιτική πίεση από τα δυτικά έθνη ενόψει της συνόδου κορυφής των BRICS αργότερα αυτό το μήνα.
Οι BRICS, που αρχικά περιλάμβαναν τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα, έχουν επεκταθεί και περιλαμβάνουν τη Νότια Αφρική, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία. Κορυφαίοι αξιωματούχοι εμπορικών και κεντρικών τραπεζών των BRICS συναντώνται στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα. Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov, ο οποίος φιλοξενεί τη συνάντηση, δήλωσε ότι το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα ελέγχεται από τις δυτικές χώρες και ότι οι BRICS, που αντιπροσωπεύουν το 37% της παγκόσμιας οικονομίας, πρέπει να δημιουργήσουν μια εναλλακτική λύση. «Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα δεν επιτελούν τους ρόλους τους. Δεν εργάζονται προς το συμφέρον των χωρών BRICS», δήλωσε ο Σιλουάνοφ σε εκδήλωση την πρώτη ημέρα της συνάντησης.
«Είναι απαραίτητο να διαμορφωθούν νέες συνθήκες ή ακόμη και νέοι θεσμοί, παρόμοιοι με τους θεσμούς του Bretton Woods, αλλά στο πλαίσιο της κοινότητάς μας, στο πλαίσιο των BRICS», πρόσθεσε ο Σιλουάνοφ. Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας σε δολάρια και ευρώ είχαν παγώσει και το χρηματοπιστωτικό της σύστημα είχε πληγεί σοβαρά από τις κυρώσεις της Δύσης μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Η χώρα έχει αποκοπεί από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Η Ρωσία αντιμετώπισε πρόσφατα επίσης καθυστερήσεις στις διεθνείς συναλλαγές με τους εμπορικούς της εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των χωρών μελών των BRICS, καθώς οι τράπεζες στις χώρες αυτές φοβούνται τιμωρητικές ενέργειες από τις δυτικές ρυθμιστικές αρχές.
Το μόνο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που έχουν ιδρύσει μέχρι στιγμής οι χώρες BRICS είναι η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία δημιουργήθηκε το 2015 για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής και βιώσιμης ανάπτυξης στα μέλη των BRICS και σε άλλες αναδυόμενες οικονομίες.