Τα 13 μέτρα που θα ενθαρρύνουν νέες γεννήσεις

Απαιτείται και άμεση επανίδρυση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, αφού ένα σχέδιο παραχώρησης κατοικιών σε νέες οικογένειες είναι αναγκαίο

Must Read

Oι δανειστές και τα κόμματα εξουσίας με τις μνημονιακές πολιτικές τους προέταξαν τη δημοσιονομική σταθερότητα και τη μείωση του χρέους έναντι της οικογένειας και των γυναικών, τονίζει ο Αλέξης Π. Μητρόπουλος, καθηγητής ΕΚΠΑ και πρόεδρος ΕΝΥ-ΠΕΚΚ, και συνεχίζει: ∆ημιούργησαν αρνητικές συνέπειες για την κοινωνική συνοχή και την πληθυσμιακή ισορροπία τής πατρίδας. Έτσι σήμερα η κατάσταση της πληθυσμιακής εξέλιξης της χώρας είναι ζοφερή και δύσκολα αναστρέψιμη.




 

Η κρισιμότητα του δημογραφικού προβλήματος δεν φαίνεται να έχει συνειδητοποιηθεί επαρκώς από τους κυβερνώντες. Τα εξαγγελθέντα μέτρα στη ∆ΕΘ (7-9-2024) είναι άτολμα και μίζερα πολύ περισσότερο που κυβερνητικοί παράγοντες έκαναν λόγο για «δημοσιονομικό χώρο», «δημοσιονομική σύνεση» και «σύγκλιση» τριτέκνων με τους πολυτέκνους.

O Αλέξης Π. Μητρόπουλος

Τα επιμέρους δικαιώματα των πολυτέκνων δεσμεύτηκαν (!) να ενισχυθούν μόνο με πόρους που θα προκύψουν από την αυστηροποίηση των κριτηρίων και τον εμπλουτισμό τους με πρόσθετα περιουσιακά κριτήρια. Έτσι ορισμένες χιλιάδες από τους σημερινούς δικαιούχους θα απολέσουν τις υφιστάμενες παροχές και θα ενισχυθούν οι παροχές των υπολοίπων! Ο απόλυτος εμπαιγμός!




 

Οι αριθμοί για την κατάρρευση των γεννήσεων και την πληθυσμιακή γήρανση παραπέμπουν σε συνθήκες πολέμου ή σε πολιτικές εθνικής γενοκτονίας και δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία τής χώρας!

Σύμφωνα με τα πρόσφατα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και του υπουργείου Εσωτερικών, για τα έτη 2011-2023, οι γεννήσεις στην πατρίδα μας ήταν λιγότερες κατά 449.028. Μάλιστα το 2023 καταγράφηκαν οι λιγότερες γεννήσεις στη νεότερη Ελλάδα (72.244)!

Οι βασικοί λόγοι που μείωσαν δραματικά τον αριθμό των γεννήσεων, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΕΝΥΠΕΚΚ, ήταν:

1. Η μεταβατική κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων την περίοδο 2015-2022 και η οριστική κατάργησή τους από 1-1-2023 για όλες τις γυναίκες.

2. Η κατάργηση ή η δραστική μείωση των περισσότερων οικογενειακών παροχών.

3. Η μείωση ή το «πάγωμα» των μισθών, κυρίως η μείωση του κατώτατου μισθού και η θέσπιση του «υποκατώτατου» για τους νέους κάτω των 25 ετών, που ίσχυσε την περίοδο 2012-2019.

4. Η κατάργηση ή η μείωση των τριτεκνικών και πολυτεκνικών επιδομάτων με τη θέσπιση αυστηρών περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων.

5. Η μειωμένη προστασία των νέων εργαζόμενων γυναικών.

6. Το περιορισμένο πλαίσιο χορήγησης γονικών αδειών.

7. Η κατάργηση της ισόβιας σύνταξης πολύτεκνης μητέρας (ν.4093/2012).

8. Η σύμφωνη γνώμη της δικαστικής εξουσίας για την κατάργηση των ευνοϊκών ορίων συνταξιοδότησης, καθώς και των δικαιωμάτων πολύτεκνων γυναικών (απόφαση ΣτΕ 719/2018).

Τα μόνα μέτρα που μπορούν να συγκρατήσουν την πληθυσμιακή καταβύθιση και να ενθαρρύνουν νέες γεννήσεις είναι τα εξής:

1. Επαναφορά όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων (γυναικών και ανδρών) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

2. Επαναφορά της ισόβιας σύνταξης πολύτεκνης μητέρας στο ύψος της εθνικής σύνταξης, άμεσα και αναδρομικά, σε όσες γυναίκες έχουν τουλάχιστον τρία παιδιά.

3. «Ξεπάγωμα» των οικογενειακών επιδομάτων.

4. Πλήρης θεσμική εξομοίωση των τριτεκνικών και των μονογονεϊκών οικογενειών με τις πολυτεκνικές.

5. ∆ωδεκάμηνη (αντί εννεάμηνη) επιδότηση μητρότητας για κάθε γέννηση τέκνου χωρίς εισοδηματικά, περιουσιακά ή άλλα κριτήρια για τους γονείς.

6. Αυτοτελής άδεια πατρότητας με αποδοχές.

7. Θεσμοθέτηση εφάπαξ παροχής ύψους 5.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση, χωρίς κριτήρια.

8. Αύξηση των γονικών αδειών.

9. Επιμήκυνση του χρόνου επιδότησης των αδειών κύησης και λοχείας.

10. Επιμέρους μέτρα για τη διευκόλυνση εργαζόμενων γονέων (ωράρια παιδικών σταθμών, σχολείων κ.λπ.).

11. Ισόβια οικογενειακά επιδόματα, ανεξαρτήτως της ηλικίας των τέκνων.

12. Επαναφορά των οικογενειακών επιδομάτων των συνταξιούχων που καταργήθηκαν το 2019.

13. Θέσπιση ισόβιας εισοδηματικής ενίσχυσης ίση με τον εκάστοτε κατώτατο μισθό στη μάνα νοικοκυρά ανεξαρτήτως ηλικίας, εργασίας και εισοδήματος.

Όλα τα παραπάνω μέτρα θα πρέπει να συνδυαστούν με άμεση επανίδρυση του ΑΟΕΚ (Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας) καθόσον ένα ευρύ και μόνιμο σχέδιο ανέγερσης κατοικιών και παραχώρησής τους σε νέες οικογένειες είναι αναγκαίο. Αλλιώς η χώρα μας δεν θα μπορέσει να αναχαιτίσει την πρωτοφανή για τα παγκόσμια δεδομένα πληθυσμιακή κατάρρευση.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This