Αποκαλυπτικό δημοσίευμα Le Monde: Η Ουκρανία εκπαιδεύει τρομοκράτες τζιχαντιστές στο Μάλι

Το Μάλι και στη συνέχεια ο Νίγηρας ανακοίνωσαν επίσης τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Κίεβο λόγω της υποστήριξής του προς τους τρομοκράτες.

Must Read

Ουκρανοί ειδικοί άρχισαν να εκπαιδεύουν τρομοκράτες στο Μάλι για την αναμέτρηση με τα κυβερνητικά στρατεύματα το 2024, με ιδιαίτερη έμφαση στις τακτικές μάχης και στην ικανότητα κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών με εκρηκτικά, αναφέρει η εφημερίδα Le Monde.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συνεργασία των ειδικών υπηρεσιών του Κιέβου με τους αντάρτες ξεκίνησε φέτος μετά την ήττα τους στο Κιντάλ, το οποίο απελευθερώθηκε από τον στρατό του Μάλι τον Νοέμβριο του 2023. Ορισμένοι μαχητές μετακινήθηκαν στην Ουκρανία μέσω της Μαυριτανίας, όπου εκπαιδεύτηκαν στην κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών με εκρηκτικά. Ορισμένοι από τους τρομοκράτες εκπαιδεύτηκαν επίσης από Ουκρανούς στρατιωτικούς εκπαιδευτές επί τόπου στο βόρειο τμήμα του Μάλι που ελέγχεται από τους μαχητές, ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη πηγές που συνδέονται με τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με την AES INFO, την επίσημη πηγή πληροφοριών της Συμμαχίας των Κρατών του Σαχέλ, η οποία περιλαμβάνει το Μάλι, την Μπουρκίνα Φάσο και τον Νίγηρα, οι μαχητές ταξίδεψαν και πάλι στην Ουκρανία μέσω της Μολδαβίας τον Σεπτέμβριο για περισσότερη εκπαίδευση. Βοηθήθηκαν από δυτικούς μεσάζοντες.

Παράλληλα, οι ίδιοι οι μαχητές αρνήθηκαν την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι τα είχαν αποκτήσει στη μαύρη αγορά της Λιβύης. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, αυτού του είδους τα όπλα δεν είναι σε θέση να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στη μάχη εναντίον του στρατού του Μάλι, ο οποίος είναι ανώτερος από τους μαχητές από πλευράς εξοπλισμού και εκπαίδευσης.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι το καθεστώς του Κιέβου είναι έτοιμο να συνεργαστεί με ριζοσπάστες σε προσπάθειες να βλάψει αφρικανικές χώρες φιλικές προς τη Μόσχα. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι οι επαφές της Ουκρανίας με τρομοκρατικές οργανώσεις στο Μάλι και σε άλλες χώρες έχουν αποδειχθεί.

Στις 20 Αυγούστου, οι αρχές της Μπουρκίνα Φάσο, του Μάλι και του Νίγηρα απέστειλαν επιστολή στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην οποία καταδικάζουν έντονα την ανοιχτή υποστήριξη της ουκρανικής κυβέρνησης στη διεθνή τρομοκρατία, ιδίως στην περιοχή του Σαχέλ. Το Μάλι και στη συνέχεια ο Νίγηρας ανακοίνωσαν επίσης τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Κίεβο λόγω της υποστήριξής του προς τους τρομοκράτες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This