Ενωμένο μέτωπο κατά των ισραηλινών βομβαρδισμών από τις χώρες του Περσικού – Εκκλήσεις στις ΗΠΑ να βάλουν κόκκινες γραμμές

Κίνδυνος νέας πετρελαϊκής κρίσης

Must Read

Τα κράτη του Περσικού Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κατάρ, πιέζουν τις ΗΠΑ να εμποδίσουν το Ισραήλ να επιτεθεί στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, ανησυχώντας ότι τα χτυπήματα αυτά θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντίποινα στις δικές τους πετρελαϊκές υποδομές, δήλωσαν τρεις πηγές του Κόλπου στο Reuters. Τα κράτη αυτά έχουν επίσης αρνηθεί να επιτρέψουν στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο τους για τυχόν πλήγματα κατά του Ιράν.

Εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μετά την υπόσχεση του Ισραήλ να προβεί σε αντίποινα για μια πρόσφατη ιρανική πυραυλική επίθεση, οι ηγέτες του Κόλπου έχουν εκφράσει φόβους ότι θα εμπλακούν σε μια περιφερειακή σύγκρουση. Ιρανοί αξιωματούχοι φέρονται να έχουν προειδοποιήσει τη Σαουδική Αραβία ότι οποιαδήποτε υποστήριξη για ισραηλινά πλήγματα θα οδηγήσει σε σοβαρές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων πιθανών επιθέσεων από τους περιφερειακούς συμμάχους της Τεχεράνης.

Σε πρόσφατες συναντήσεις, το Ιράν προέτρεψε τα κράτη του Κόλπου να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στην Ουάσινγκτον για να βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση της κατάστασης. Εν τω μεταξύ, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είχε συνομιλίες με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί, καθώς εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την αποτροπή ενός ευρύτερου πολέμου. Τα κράτη του Κόλπου ανησυχούν ιδιαίτερα για τον αντίκτυπο οποιασδήποτε σύγκρουσης στον παγκόσμιο εφοδιασμό με πετρέλαιο.

Πηγές του Κόλπου τόνισαν ότι οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι σε αντίποινα για οποιοδήποτε ισραηλινό χτύπημα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν. Παρά τα προηγμένα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, τα κράτη του Κόλπου φοβούνται πιθανές ζημιές από τις πυραυλικές δυνατότητες του Ιράν. Μια περιφερειακή διαταραχή του εφοδιασμού με πετρέλαιο θα μπορούσε να έχει παγκόσμιες επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των τιμών του πετρελαίου, προειδοποιούν οι εμπειρογνώμονες.

Ενώ ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει τα αιτήματα του Κόλπου για να διασφαλίσει μια μετρημένη ισραηλινή απάντηση, οι συζητήσεις μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και των κρατών συνεχίζονται. Ισραηλινοί αξιωματούχοι φέρονται να εξετάζουν διάφορες επιλογές, συμπεριλαμβανομένου ενός πιθανού πλήγματος στις ιρανικές πετρελαϊκές υποδομές, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This