Στον Εύοσμο 1.000 ετών εικόνα της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας

Είναι γεγονός ιστορικής σημασίας, αφού η θαυματουργή Εικοσιφοίνισσα βγαίνει πρώτη φορά από το μοναστήρι

Must Read

Τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας, από το ομώνυμο μοναστήρι του Παγγαίου, και το ιερό λείψανο του αγίου Γεωργίου Καρσλίδη θα υποδεχθεί με όλες τις τιμές, την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, στις 6 το απόγευμα, ο ∆ήμος Κορδελιού-Ευόσμου.

Η εικόνα της χαριτοβρύτου Υπεραγίας Θεοτόκου θα βρίσκεται για προσκύνημα από τους πιστούς στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στον Εύοσμο, ως το απόγευμα της ∆ευτέρας 28 Οκτωβρίου, ανήμερα την εθνική εορτή. Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτών των ημερών θα τελούνται ακολουθίες και θα διεξάγονται εκδηλώσεις.

 

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για γεγονός ιστορικής σημασίας, αφού η άνω των 1.000 ετών εικόνα βγαίνει πρώτη φορά από το μοναστήρι της. Θα τη μεταφέρει ο σεβασμιότατος μητροπολίτης ∆ράμας κ. ∆ωρόθεος, συνοδεία μοναζουσών. Θα την υποδεχθεί στον Εύοσμο, στη συμβολή των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και Καραολή και ∆ημητρίου, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας. Από εκεί, με πομπή θα μεταφερθεί στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Η Παναγία η Εικοσιφοίνισσα, με την αχειροποίητο θαυματουργό εικόνα της, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Μακεδονίας και είναι το παλαιότερο εν ενεργεία μοναστήρι στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Το ιστορικό αυτό μοναστήρι βρίσκεται στα όρια των νομών Σερρών – Καβάλας, χτισμένο στη βόρεια πλευρά του Παγγαίου όρους, σε υψόμετρο που φτάνει τα 750 μέτρα.

Η ίδρυση της μαρτυρικής μονής της Μακεδονίας χάνεται στα βάθη των αιώνων. O άγιος Γερμανός, που ασκήτευε στην Ιερά Μονή Προδρόμου στον Ιορδάνη ποταμό, εγκατέλειψε την Παλαιστίνη και ήρθε στη θέση Βίγλα του Παγγαίου το 518 μ.Χ., ύστερα από όραμα που είδε προερχόμενο από την Παναγία.

Αφού ολοκλήρωσε το πρώτο εκκλησάκι, ο άγιος Γερμανός αναζήτησε στο δάσος ένα ξύλο κατάλληλο για να εικονίσει τη Θεοτόκο, ως ένδειξη ευχαριστίας. Όταν το επεξεργάστηκε και το ετοίμασε, ξαφνικά το ξύλο ράγισε και ο άγιος λυπήθηκε και σκέφτηκε να το αφήσει. Τότε ένα «φοινικούν», υπέρλαμπρο δηλαδή, κοκκινωπό φως έλουσε το σχισμένο ξύλο και φάνηκε η Παναγία μας μαζί με τον Χριστό, και μια φωνή ακούστηκε να του λέει «Παιδί μου, ήλπισε, εγώ είμαι εδώ». Τη στιγμή εκείνη εντυπώθηκε η Παναγία πάνω στο ξύλο. Αυτό το φως έδωσε και το όνομα στην αχειροποίητο εικόνα Εικοσιφοίνισσα (είκοσι και φοίνισσα, φως).

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This