Έφυγε από την ζωή στα 97 της η δυναμική κυρία της ελληνικής ναυτιλίας, Αθηνά Μαρτίνου

Την Δευτέρα η κηδεία της σε κλειστό οικογενειακό κύκλο

Must Read

Ταξίδεψε στις «θάλασσες» του ουρανού χθες, Παρασκευή, η Αθηνά Μαρτίνου, σε ηλικία 97 ετών. Η «Νουνού» όπως ήταν το προσωνύμιό της ήταν από τις γυναίκες που πρωτοστάτησαν στον δύσκολο χώρο της ναυτιλίας στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Η Αθηνά Μαρτίνου αποφάσισε να ασχοληθεί με την οικογενειακή επιχείρηση το 1971 και μαζί με τους τρεις γιους της ίδρυσε την εταιρεία Thenamaris Ships Management. Το 1975, η εταιρεία είχε στον στόλο της 36 πλοία. Το 1991 η εκλιπούσα παραδίδει την εταιρεία στα χέρια των παιδιών της.

Mιλώντας στο παρελθόν στην εκπομπή «Αειναύτες» η Αθήνα Μαρτίνου διηγήθηκε ότι η αγάπη της για την θάλασσα ενισχύθηκε από το γεγονός πως το σπίτι της οικογένειας ήταν στην Γλυφάδα. «Έβλεπα τα πλοία να περνάνε και έλεγα στις φίλες μου “και εμείς θα κάνουμε βαπόρια” και το κάναμε. Είχαμε μανία με αυτό και το κάναμε και έκανε βαπόρια όλη η οικογένεια», είχε πει.

Και πρόσθεσε: «Σε αυτή την προσπάθεια, δεν ήμουν μόνη μου. Κοντά μου ήταν από την πρώτη στιγμή ο άνδρας μου, αλλά κυρίως ήταν ο γιος μου Θανάσης, ο οποίος από δεκατεσσάρων ετών έκανε στατιστικές και έγραφε πόσο πλήρωμα, τι χρειάζεται ένα πλοίο. Ο άνδρας μου, ο Ιωάννης Μαρτίνος, αγαπούσε τη θάλασσα. Ο Θανάσης, από την πρώτη συζήτηση ήταν ενεργό μέρος σε αυτή την προσπάθεια. Δεν ήμουν η κινητήριος δύναμη, αλλά ήμουν ο άνθρωπος που μπορούσε να τα κάνει τα δύσκολα, εύκολα. Όταν θέλεις κάτι, μπορείς να το κάνεις. Διευθυντιλίκι δεν έκανα ποτέ. Τη Thenamaris αγαπούσα, όχι το διευθυντιλίκι. Αυτό που ήθελα ήταν να πληθαίνουν τα βαπόρια μου και αυτό έγινε».

Το Ίδρυμα

Το Ίδρυμα Αθηνάς Ι Μαρτίνου, σκιαγραφεί την προσωπικότητα της σπουδαίας γυναίκας. «Αφετηρία για τη δημιουργία του Ιδρύματος, το πάθος της Αθηνάς Ι. Μαρτίνου για τη θάλασσα και προορισμός η προσφορά στην κοινωνία, αυτή που δραστηριοποιείται γύρω από τη θάλασσα και νιώθει στις φλέβες της την καθημερινή της παρουσία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, σε κλειστό οικογενειακό κύκλο θα τελεστεί τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, στη 1 το μεσημέρι, από τον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Βουλιαγμένης, η εξόδιος ακολουθία της Αθηνάς (Νουνού) Μαρτίνου.

(κεντρική φωτογραφία print screen/youtube)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This