«Εξοικονομώ» μέχρι το 2030

Το υπουργείο Περιβάλλοντος παρουσίασε το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, που προβλέπει την ενεργειακή αναβάθμιση πάνω από 400.000 κατοικιών έως το τέλος της 10ετίας

Must Read

Την ενεργειακή αναβάθμιση περισσότερων από 400.000 κατοικιών μέχρι το 2030 προβλέπει το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, που παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με το ΕΣΕΚ, από το 2025 μέχρι το τέλος της δεκαετίας θα «τρέχει» κάθε χρόνο ένα πρόγραμμα «Εξοικονομώ», με στόχο να καλύπτονται 68.000 ανακαινίσεις οικιστικών κτιρίων ετησίως.

  • Από τον
    Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Αντίστοιχα, την περίοδο 2031-2040 ο ετήσιος ρυθμός ανακαίνισης θα μειωθεί σε 64.000 ανακαινίσεις, ενώ σημαντική αύξηση αναμένεται να επιτευχθεί την περίοδο 2041-2050, με 83.000 ενεργειακές αναβαθμίσεις, προκειμένου να επιτευχθεί η απανθρακοποίηση του οικιακού τομέα. Η προώθηση αποδοτικών συστημάτων θέρμανσης και ψύξης αποτελεί βασική πολιτική προτεραιότητα για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του κτιριακού κελύφους. Συνολικά μέχρι το 2050 δρομολογούνται ενεργειακές ανακαινίσεις 1.878.000 κατοικιών.

«Από το 2019 έως σήμερα έχουν υπαχθεί περίπου 200.000 κατοικίες στα προγράμματα “Εξοικονομώ”, με δημόσια δαπάνη άνω του 1,2 δισ. ευρώ. Ο στόχος του νέου ΕΣΕΚ είναι να υλοποιηθούν παρεμβάσεις εξοικονόμησης σε 409.000 κτίρια συνολικά την περίοδο 2025-2030. Αντίστοιχα, στοχεύουμε σε 640.000 κτίρια τη δεκαετία 2031-2040 και 832.000 κτίρια τη δεκαετία 2041-2050» υπογράμμισε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την παρουσίαση του νέου ΕΣΕΚ. Εξήγησε πως ο κτιριακός τομέας αντιπροσωπεύει το 7,3% των καθαρών εκπομπών και η ένταξή του στο Emissions Trading System (ETS 2) της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβάλλει την ταχύτατη απανθρακοποίησή του. «Το πεπαλαιωμένο κτιριακό απόθεμα της Ελλάδας προκαλεί μεγάλη ενεργειακή και οικονομική σπατάλη, καθώς το 58% των κτιρίων έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1980» τόνισε, μεταξύ άλλων, η κυρία Σδούκου.

Οι αντλίες θερμότητας

Όπως επισημαίνεται στο ΕΣΕΚ, τα επιτυχημένα χρηματοδοτικά προγράμματα βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων κατοικίας θα συνεχιστούν απρόσκοπτα, ενώ θα τροποποιηθούν κατάλληλα ώστε να στοχεύσουν αποτελεσματικότερα στην υποστήριξη των οικονομικά ευπαθών και ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών. Έμφαση δίνεται στην προσαρμογή και τη βελτίωση του υφιστάμενου χρηματοδοτικού μοντέλου, αποσκοπώντας στην αύξηση των υφιστάμενων επιπέδων μόχλευσης από τους ωφελουμένους. Ταυτόχρονα θα διερευνηθεί η δυνατότητα βελτίωσης του πλαίσιο των υφιστάμενων φοροαπαλλαγών στα νοικοκυριά με σκοπό την επιτάχυνση των απαιτούμενων επεμβάσεων ενεργειακής ανακαίνισης με εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης.

Παράλληλα, το υπουργείο στοχεύει στον διπλασιασμό της διείσδυσης αντλιών θερμότητας στον οικιακό και τριτογενή τομέα μέχρι το 2030. Η αντικατάσταση καυστήρων πετρελαίου με αντλίες επιφέρει εξοικονόμηση τελικής ενέργειας πάνω από 70% και εξοικονόμηση κόστους άνω του 50%. Όσον αφορά τα δημόσια κτίρια, η υφυπουργός ΠΕΝ είπε πως στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα» υπήχθησαν 172, για τα οποία θα επιτευχθεί συνολική ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας 170 Γιγαβατώρες, ωφέλεια δηλαδή περίπου 25 εκατ. κατ’ έτος. Επίσης, στο νομοσχέδιο που κατατίθεται τις ερχόμενες ημέρες προς συζήτηση στη Βουλή το νέο Πρόγραμμα Ενεργειακής Εξοικονόμησης σε Clusters Δημοσίων Κτιρίων θέτει τις βάσεις για την οργανωμένη αλλά και οικονομικά ορθολογική διενέργεια μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεων.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Καλά καλά καλά…………………………… :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'(……………………………!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This