Ουγγρικό «ναι» για ενταξιακές συζητήσεις της Ε.Ε. με Αλβανία

Must Read

Πανηγυρίζουν στα Τίρανα γιατί, όπως ανακοίνωσε η ουγγρική προεδρία της Ε.Ε., η επιτροπή των μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών της Ε.Ε. (Coreper) υιοθέτησε την κοινή θέση της Ένωσης για την έναρξη των διαπραγματεύσεων επί της πρώτης δέσμης των ενταξιακών κεφαλαίων με την Αλβανία. Κι αν ευλόγως οι Αλβανοί έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν, στην Αθήνα τι στάση θα κρατήσουν απέναντι στη διαδικασία που αφορά τη χώρα που φυλάκισε τον νόμιμα εκλεγμένο δήμαρχο -και νυν ευρωβουλευτή- Φρέντη Μπελέρη, καταπατώντας κάθε έννοια δημοκρατίας και παραβιάζοντας το ευρωπαϊκό πλαίσιο και κεκτημένο των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Επί της διαδικασίας πάντως, η έναρξη των διαπραγματεύσεων αυτών θα γίνει στις 15 Οκτωβρίου, στο Λουξεμβούργο, με τη διεξαγωγή της Διακυβερνητικής Διάσκεψης Ε.Ε. – Αλβανίας. «Η Αλβανία θα είναι η πρώτη από τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες που θα ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις σύμφωνα με την αναθεωρημένη μεθοδολογία της διεύρυνσης, η οποία θα είναι μια κομβική στιγμή για τη χώρα αυτή των Δυτικών Βαλκανίων» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η ουγγρική προεδρία.

Η πρώτη δέσμη των ενταξιακών κεφαλαίων αφορά τα θεμελιώδη ζητήματα που πρέπει να επιλύσει η Αλβανία ως υποψήφια χώρα και περιλαμβάνει πέντε κρίσιμα κεφάλαια: δικαστική εξουσία και θεμελιώδη δικαιώματα, Δικαιοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια, δημόσιες προμήθειες, στατιστικές και τον οικονομικό έλεγχο. Εν όψει της εξέλιξης αυτής πραγματοποιήθηκε συνάντηση στη Βουδαπέστη μεταξύ των πρωθυπουργών της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και της Αλβανίας Έντι Ράμα. Στη συνάντηση οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών συζήτησαν για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και συμφώνησαν να συνεχίσουν την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας τους. Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως την ίδια ώρα η κυβέρνηση των Σκοπίων έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για την αποσύνδεση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας από αυτήν της Αλβανίας και έχει σημειώσει πως η Ε.Ε. «αδικεί» τα Σκόπια.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This