Μπορέλ: Καταδικάζει τις επιθέσεις κατά των ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ στον Λίβανο

και επαναλαμβάνει την έκκλησή για άμεση κατάπαυση του πυρός

Must Read

O Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ καταδικάζει όλες τις επιθέσεις κατά των αποστολών του ΟΗΕ και εκφράζει ιδιαίτερα σοβαρή ανησυχία σχετικά με τις επιθέσεις των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) κατά της UNIFIL στον Λίβανο (UNIFIL), οι οποίες προκάλεσαν τον τραυματισμό πολλών ειρηνευτικών δυνάμεων.




 

Και τονίζει στην ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ, ότι τέτοιες επιθέσεις κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ συνιστούν σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και είναι εντελώς απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν αμέσως, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Αναφέρει ότι όλοι οι παράγοντες έχουν την υποχρέωση να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθούν την ασφάλεια, καθώς και την ασφάλεια του προσωπικού και της περιουσίας του ΟΗΕ και να σέβονται το απαραβίαστο των εγκαταστάσεων του ΟΗΕ ανά πάσα στιγμή. «Αναμένουμε επειγόντως εξηγήσεις και διεξοδική έρευνα από τις ισραηλινές αρχές σχετικά με τις επιθέσεις κατά της UNIFIL, η οποία διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στη σταθερότητα του Νοτίου Λιβάνου» υπογραμμίζει ο ύπατος εκπρόσωπος.




 

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει την βαθιά της ανησυχία για τη συνεχιζόμενη εκτόξευση ρουκετών από τη Χεζμπολάχ προς το Ισραήλ που πρέπει να σταματήσει και για τα πλήγματα των IDF σε πυκνοκατοικημένες περιοχές του Λιβάνου, προκαλώντας μεγάλο τίμημα στους αμάχους και τον εκτοπισμό πολλών. «Προτρέπουμε όλα τα μέρη να σεβαστούν το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, σε όλες τις περιστάσεις» επισημαίνει.

Η ΕΕ τέλος επαναλαμβάνει την έκκλησή της για άμεση κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο και όλα τα μέρη να δεσμευτούν και να εργαστούν για την πλήρη εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Χεζμπολάχ απάντησε στο Ισραήλ – Οι συνέπειες της νέας επίθεσης και ο ρόλος των Αμερικανών

Τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν και 58 τραυματίστηκαν σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους με στόχο στρατιωτική βάση στο βόρειο Ισραήλ, ανακοίνωσαν οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF).




 

Οι IDF πρόσθεσαν ότι επτά στρατιώτες είχαν τραυματιστεί σοβαρά στην επίθεση σε μια βάση «δίπλα στην Μπινιάμινα» – μια πόλη περίπου 33 χιλιόμετρα νότια της Χάιφα. Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, η οποία, όπως είπε, είχε στόχο ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης της ταξιαρχίας Golani των IDF στην περιοχή, η οποία εδρεύει μεταξύ Τελ Αβίβ και Χάιφα. Το γραφείο μέσων ενημέρωσης της ένοπλης ομάδας δήλωσε ότι το χτύπημα ήταν απάντηση σε ισραηλινές επιθέσεις στο νότιο Λίβανο και τη Βηρυτό την Πέμπτη. Η ομάδα δήλωσε ότι στόχευσε τον καταυλισμό στο βόρειο Ισραήλ χρησιμοποιώντας ένα «σμήνος μη επανδρωμένων αεροσκαφών».

Η επίθεση ήταν μία από τις μεγαλύτερες σε ισραηλινή θέση εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Η ισραηλινή υπηρεσία ασθενοφόρων, Magen David Adom (MDA), δήλωσε νωρίτερα ότι 61 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επίθεση – εκ των οποίων τρεις σοβαρά. Πρόσθεσε ότι 37 από αυτούς είχαν μεταφερθεί σε οκτώ περιφερειακά νοσοκομεία, είτε με ασθενοφόρο είτε με ελικόπτερο. Σε ανακοίνωσή της πριν η IDF επιβεβαιώσει τους θανάτους, η MDA ανέφερε ότι, μαζί με τους τρεις σοβαρά τραυματίες, 18 από τα θύματα ήταν σε μέτρια κατάσταση, 31 υπέστησαν ήπιους τραυματισμούς και εννέα άτομα «υπέφεραν από άγχος». Ο λόγος της απόκλισης στον αριθμό των κρίσιμων τραυματισμών μεταξύ MDA και IDF δεν είναι σαφής.

Ορισμένα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η βάση χτυπήθηκε από ένα χαμηλού επιπέδου μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο – ένα σχετικά απλοϊκό όπλο που δεν φαίνεται να έχει ενεργοποιήσει συναγερμούς έγκαιρης προειδοποίησης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς, τα τηλεοπτικά δελτία, οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι διαδικτυακές αναφορές έδειχναν πλάνα από οχήματα έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων, που μετέφεραν τραυματίες σε νοσοκομεία σε όλο το βόρειο Ισραήλ.

Οι λεπτομέρειες είναι ακόμη ελάχιστες, αλλά πολλοί από τους τραυματίες φαίνεται ότι βρίσκονταν σε κοινόχρηστη καντίνα εκείνη τη στιγμή και αιφνιδιάστηκαν εντελώς. Οι εικόνες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνουν μια άδεια τραπεζαρία με μια τρύπα στην οροφή.

Την ίδια στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν ένα προηγμένο αντιπυραυλικό σύστημα στο Ισραήλ, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, καθώς η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν συνεχίζει να παρέχει «ακλόνητη» υποστήριξη σε έναν από τους κορυφαίους συμμάχους της εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με το Ιράν. Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε την Κυριακή ότι ο επικεφαλής του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν ενέκρινε την ανάπτυξη μιας «συστοιχίας THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) και του σχετικού πληρώματος αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού στο Ισραήλ» για να βοηθήσει στην ενίσχυση της αεράμυνας της χώρας.

Οι ισραηλινοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχουν υποσχεθεί να προβούν σε αντίποινα – γεγονός που προκαλεί φόβους ότι η Μέση Ανατολή θα μπορούσε να παρασυρθεί σε έναν ολοκληρωτικό περιφερειακό πόλεμο.

Διαβάστε ακόμα:

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΟ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This