«Κραυγή» αγωνίας από γονείς μαθητών μετά τις συγχωνεύσεις: «Επιτακτική η ανάγκη για άμεση λύση, η κατάσταση είναι χαοτική»

Γονείς καταγγέλλουν τα υπεράριθμα τμήματα και τις συνθήκες στις σχολικές αίθουσες

Must Read

Μπορεί το πρώτο κουδούνι για την φετινή σχολική χρονιά να χτύπησε πριν από μόλις ένα μήνα, όμως τα προβλήματα και τα εμπόδια έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους, σε πολλά σχολεία της χώρας.

Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου και ειδικότερα στην Α’ Δημοτικού, αφού σε μια τάξη βρίσκονται 24 μαθητές και ως εκ τούτου προκύπτουν συνεχώς ζητήματα. Όπως εξήγησε ο Θάνος Καρβούνης, πατέρας μαθητή το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι η έλλειψη παράλληλης στήριξης, αφού υπάρχουν αρκετά παιδάκια με μαθησιακές και άλλες δυσκολίες, όμως υπάρχει μόνο μία δασκάλα παράλληλης στήριξης.

«Έδιωξαν εννέα παιδάκια της γειτονιάς για να μην ξεπεράσουμε τα 25 άτομα. Είναι σαν να βλέπουν τα παιδιά μας ως αριθμούς, και στη δική μας τάξη έχουμε συγκεκριμένο αριθμό παιδιών. Λέμε ότι έχουμε 5 παιδιά που δικαιούνται παράλληλη στήριξη, αλλά έχουμε πάρει μόνο μία. Η αίθουσα είναι μικρή και τα πράγματα είναι χαοτικά», επεσήμανε αρχικά ο Θάνος Καρβούνης και συνέχισε:

«Η κατάσταση είναι δύσκολη για όλους, και ειδικά για τις δασκάλες, που παλεύουν με “νύχια και με δόντια”. Τα παιδιά συγκρούονται μεταξύ τους, και αυτό είναι αναμενόμενο. Όμως δεν μπορούμε να τα αφήσουμε να “φαγωθούν”μεταξύ τους. Η δασκάλα προσπαθεί, αλλά είναι δύσκολο να γίνει μάθημα όταν έχουμε παιδιά που δεν μπορούν καν να κρατήσουν το μολύβι ή να τραβήξουν μια γραμμή. Καταλαβαίνετε, η δασκάλα τραβάει τα μαλλιά της. Πρέπει να γίνει κάτι».

«Επιτακτική ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση προτού η κατάσταση χειροτερέψει»

Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου κάνει σαφές πως τα παιδιά είναι πολλά για μία τόσο μικρή αίθουσα, υπογραμμίζοντας την αντίθεσή του στο ζήτημα των συγχωνεύσεων.

«Τα περιστατικά συγκρούσεων μεταξύ των παιδιών είναι πολλά και συνεχώς αυξάνονται. Αρκετά παιδιά γυρίζουν σπίτι και έχουν διαπληκτιστεί. Στην ευαίσθητη ηλικία των 6 ετών, που είναι το πρώτο τους βήμα στο Δημοτικό, είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση προτού η κατάσταση χειροτερέψει», αναφέρει ο σύλλογος, επισημαίνοντας πως το πρόβλημα εστιάζεται και στην σχολική αίθουσα, η οποία είναι μικρότερη από τα προβλεπόμενα τετραγωνικά ανά μαθητή, γεγονός που δυσχεραίνει περαιτέρω την εκπαιδευτική διαδικασία. Επιπλέον, για το μάθημα της πληροφορικής, 24 μαθητές στριμώχνονται σε μια αίθουσα/πρώην αποθήκη με μόνο 9 θέσεις υπολογιστών.

«Συμφωνώ με τις δασκάλες ότι μια λύση θα ήταν να σπάσει το τμήμα. Είμαστε ενάντια στις συγχωνεύσεις, αλλά πρέπει να γίνει κάτι. Χρειάζεται άλλη μια παράλληλη στήριξη, και δεν γίνεται να αφήσουμε τα παιδιά μας σε τέτοιες συνθήκες. Όχι μόνο δεν μπορούν να μάθουν έτσι, αλλά και η ψυχολογία τους επηρεάζεται. Θα μισήσουν το σχολείο», σημείωσε ο Θάνος Καρβούνης, μιλώντας στο newsbomb.gr.

Οι κινητοποιήσεις των γονέων

Η κατάσταση αυτή προκάλεσε την κινητοποίηση των γονέων, που την περασμένη Τετάρτη επισκέφθηκαν την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και συναντήθηκαν με τον διευθυντή της υπηρεσίας, κ. Ιωάννη Κάππο.

Όπως αναφέρουν οι γονείς σε ανακοίνωση τους ο κ. Κάππος δεν έδωσε καμία λύση, επικαλούμενος νόμους και εγκυκλίους και μεταθέτοντας τις ευθύνες αλλού. Ειδικότερα, επεσήμανε πως για τα θέματα ασφάλειας στην αίθουσα ευθύνη έχει η δασκάλα, για την υπερπλήρωση της τάξης η διευθύντρια και ο Δήμος, ενώ για την απόρριψη των 9 παιδιών της γειτονιάς φταίει το σχολείο, που τον Μάρτιο δεν είχε διαθέσιμη αίθουσα.

Οι γονείς, ωστόσο, ενημέρωσαν ότι από την 1η Σεπτεμβρίου υπάρχει κενή αίθουσα, αλλά τώρα είναι αργά λόγω των νέων νόμων περί συγχωνεύσεων. Η κινητοποίηση του συλλόγου συνεχίζεται και προειδοποιούν πως δεν θα σταματήσουν μέχρι να εξασφαλίσουν τα αυτονόητα: την ασφάλεια και την ομαλή εκπαίδευση των παιδιών τους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This