Υπό πολιορκία η Ταϊβάν: Οι Κινέζοι περικυκλώνουν το νησί με εκατοντάδες πολεμικά αεροσκάφη

Το κυβερνών Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα θεωρεί την Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς του και έχει ορκιστεί ότι το νησί πρέπει να «ενωθεί» με την ηπειρωτική Κίνα, αν χρειαστεί με τη βία

Must Read

Η Κίνα παρέταξε έναν αριθμό ρεκόρ μαχητικών αεροσκαφών και άλλων πολεμικών αεροσκαφών γύρω από την Ταϊβάν κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων μεγάλης κλίμακας τη Δευτέρα, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας του νησιού.

Οι μονοήμερες στρατιωτικές ασκήσεις, στις οποίες συμμετείχαν κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πολεμικά πλοία και σκάφη της ακτοφυλακής που προσομοίαζαν έναν αποκλεισμό του αυτοδιοικούμενου νησιού, καταδικάστηκαν από την Ταϊβάν ως «αδικαιολόγητη πρόκληση» και είναι τα τελευταία σε μια σειρά πρόσφατων πολεμικών παιχνιδιών που διεξάγει το Πεκίνο εναντίον της γείτονος. Σύμφωνα με το υπουργείο, 153 κινεζικά αεροσκάφη εντοπίστηκαν γύρω από την Ταϊβάν σε διάστημα 25 ωρών μεταξύ Δευτέρας και Τρίτης. Από αυτά, 111 πολεμικά αεροσκάφη διέσχισαν τη Μεσαία Γραμμή – ένα άτυπο σημείο οριοθέτησης στα Στενά της Ταϊβάν, το οποίο το Πεκίνο δεν αναγνωρίζει, αλλά μέχρι τα τελευταία χρόνια σεβόταν σε μεγάλο βαθμό – και εισήλθαν στη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας (ADIZ) της Ταϊβάν.

Μια ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας επιβάλλεται μονομερώς και διαφέρει από τον κυρίαρχο εναέριο χώρο, ο οποίος ορίζεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ως εκτεινόμενος σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων από την ακτογραμμή ενός εδάφους. Κανένα κινεζικό πολεμικό αεροσκάφος δεν εντοπίστηκε να εισέρχεται στον κυρίαρχο εναέριο χώρο της Ταϊβάν, ένα βήμα που θα θεωρούνταν σημαντική κλιμάκωση. Αν και δεν είναι άμεσα συγκρίσιμη, η έξαρση των κινεζικών πολεμικών αεροσκαφών τη Δευτέρα ξεπέρασε το προηγούμενο ημερήσιο ρεκόρ του Σεπτεμβρίου 2023, όταν 103 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη εντοπίστηκαν να επιχειρούν γύρω από την Ταϊβάν μέσα σε ένα 24ωρο. 

Σε απάντηση στις τελευταίες επιδρομές, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ότι χρησιμοποίησε τα δικά του αεροσκάφη, πλοία του πολεμικού ναυτικού και παράκτια πυραυλικά συστήματα για την παρακολούθηση της δραστηριότητας. Η Κίνα δήλωσε ότι τα στρατιωτικά της γυμνάσια προορίζονταν ως «αυστηρή προειδοποίηση» προς τις δυνάμεις ανεξαρτησίας στην Ταϊβάν και ήρθαν λίγες ημέρες μετά την ομιλία του νέου προέδρου του νησιού, Lai Ching-te, ο οποίος υποσχέθηκε να προστατεύσει την κυριαρχία της Ταϊβάν απέναντι στις προκλήσεις του Πεκίνου. Η Ταϊβάν «δεν είναι υποταγμένη» στην Κίνα, δήλωσε ο Lai κατά την Εθνική Ημέρα της Ταϊβάν την Πέμπτη, και το Πεκίνο «δεν έχει το δικαίωμα να εκπροσωπεί την Ταϊβάν».

Οι στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν, μια δημοκρατία 24 εκατομμυρίων κατοίκων, έχουν γίνει όλο και πιο συχνές τα τελευταία χρόνια και τείνουν να συμπίπτουν με γεγονότα που έχουν εξοργίσει το Πεκίνο. Οι ασκήσεις αυτές επιτρέπουν στην Κίνα να παρακολουθεί τις αντιδράσεις της Ταϊβάν και να επιβαρύνει τους στρατιωτικούς πόρους του νησιού, συμπεριλαμβανομένου του γερασμένου και εξουθενωμένου στόλου μαχητικών αεροσκαφών. Αναλυτές δήλωσαν ότι οι ασκήσεις της Δευτέρας ήταν μέρος μιας γενικής στρατηγικής τόσο της διατήρησης της Ταϊβάν υπό πίεση όσο και της εξομάλυνσης των τακτικών πολεμικών παιχνιδιών.

Το κυβερνών Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα θεωρεί την Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς του, παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν την έχει ελέγξει. Εδώ και καιρό έχει ορκιστεί ότι το νησί πρέπει να «ενωθεί» με την ηπειρωτική Κίνα, αν χρειαστεί με τη βία, ενώ οι αρχές της Ταϊβάν απορρίπτουν σθεναρά τις εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας πάνω της. Πολλοί άνθρωποι στο νησί θεωρούν τους εαυτούς τους ως καθαρά Ταϊβανέζους.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν πρόσθεσε ότι 14 πολεμικά πλοία εντοπίστηκαν γύρω από την Ταϊβάν κατά την ίδια περίοδο των 25 ωρών. Μεταξύ αυτών ήταν και το κινεζικό αεροπλανοφόρο Liaoning, το οποίο κινήθηκε σε θέση ανατολικά του νησιού. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής άσκησης, κανένα από τα πολεμικά πλοία της Κίνας δεν εισήλθε επιτυχώς στη συνορεύουσα ζώνη της Ταϊβάν, η οποία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ορίζεται ότι εκτείνεται σε απόσταση 24 ναυτικών μιλίων από την ακτογραμμή ενός εδάφους, ανέφερε το υπουργείο σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Δευτέρας. Αναλυτές, ωστόσο, δήλωσαν ότι οι ασκήσεις ήταν «εξαιρετικά επικίνδυνες» και επειδή «πλησιάζουν όλο και πιο κοντά», «θα μας αφήσουν [με] πολύ μικρό χρόνο αντίδρασης». 

Σύμφωνα με χάρτη πτήσεων που παρείχε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν, κινεζικά αεροσκάφη εντοπίστηκαν γύρω από το νησί μετά την ανακοίνωση της Κίνας ότι ολοκλήρωσε τα πολεμικά της παιχνίδια.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This