Τελεσίγραφο Μπάιντεν στον Νετανιάχου: Απειλεί με εμπάργκο όπλων αν δεν βρεθεί λύση για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα μέσα σε 30 ημέρες

Must Read

Το τελευταίο πολύνεκρο πλήγμα του Ισραήλ σε καταυλισμό προσφύγων στη Λωρίδα της Γάζας, ήταν, ως φαίνεται, η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» για τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά και τη νέα διεθνή κατακραυγή κατά του Τελ Αβίβ που επιμένει να θέτει στο στόχαστρό τον άμαχο πληθυσμό, καθώς η Ουάσινγκτον έδωσε στους Ισραηλινούς προθεσμία 30 ημέρες για να λύσει το πρόβλημα με την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε σήμερα ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Λόιντ Όστιν δήλωσαν ότι το Ισραήλ πρέπει να λάβει επειγόντως μέτρα για να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, ώστε να αποφύγει νομικές ενέργειες αναφορικά με τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ. «Σας γράφουμε τώρα, για να υπογραμμίσουμε τη βαθιά ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και να αναζητήσουμε επείγουσες και βιώσεις ενέργειες από την κυβέρνησή σας αυτόν τον μήνα για να αντιστρέψουμε αυτήν την πορεία», έγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, σε επιστολή τους στις 13 Οκτωβρίου προς τους Ισραηλινούς ομολόγους τους, σύμφωνα με ανάρτηση δημοσιογράφου του Axios στο X.

Ουσιαστικά, οι ΗΠΑ απειλούν το Ισραήλ με εμπάργκο όπλων, μία κίνηση που θα φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τόσο την κυβέρνηση Νετανιάχου, όσο και τις πολεμικές επιχειρήσεις των IDF που είναι σε εξέλιξη σε πολλαπλά μέτωπα στη Μέση Ανατολή.

Από την πλευρά τους, ισραηλινά μέσα αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους ότι, πριν από μερικές ημέρες, κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του Υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, με τον Λόιντ Όστιν, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας τον ενημέρωσε πως εντός του Λευκού Οίκου υπάρχουν -πλέον- έντονες πιέσεις αναφορικά με τον τρόπο που το Ισραήλ διαχειρίζεται την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Ειδικά το «στρατόπεδο» της Αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις πιέζει, προκειμένου να υπάρξουν άμεσα κυρώσεις προς το Ισραήλ, αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα. Ο Όστιν ζήτησε από τον Γκάλαντ να επικοινωνήσει το ζήτημα άμεσα στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ώστε να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου η ανθρωπιστική βοήθεια των ΗΠΑ να περάσει εντός του παλαιστινιακού θύλακα χωρίς εμπόδια.

Ωστόσο, λίγα 24ωρα μετά το συγκεκριμένο τηλεφώνημα, οι ΗΠΑ προχώρησαν σε επίσημη ενημέρωση προς το Ισραήλ, στέλνοντας επιστολή αναφορικά με τις προθέσεις τους και στον υπουργό Στρατηγικού Σχεδιασμού του Ισραήλ, Ρον Ντερμέρ, δίνοντας ένα σαφές χρονικό πλαίσιο, προκειμένου να προωθήσουν το συγκεκριμένο ζήτημα. Όπως μεταδίδουν ισραηλινά ΜΜΕ, στην εν λόγω επιστολή υπάρχει το χρονικό περιθώριο ενός μήνα για την κινητοποίηση του Ισραήλ, ενώ περιλαμβάνεται και μια «ειδική παράγραφος», η οποία αναφέρεται συγκεκριμένα στο τι θα συμβεί, στην περίπτωση που αυτά τα βήματα δεν γίνουν. Σε αυτήν την παράγραφο αναφέρεται πως οι ΗΠΑ, σύμφωνα με το νομικό τους πλαίσιο, θα επιβάλλουν κυρώσεις προς το Τελ Αβίβ, με σημαντικότερη εξ αυτών να είναι το «πάγωμα» της αποστολής όπλων προς το Ισραήλ.

Εμπάργκο όπλων προς το Ισραήλ είχε ζητήσει για τον ίδιο λόγο και ο Εμανουέλ Μακρόν πριν από μία εβδομάδα, δημιουργώντας «ρήγμα» στις διπλωματικές σχέσεις του με το Τελ Αβίβ, ενώ η πώληση όπλων προς το Ισραήλ έχει προκαλέσει πολιτική αναταραχή και στην Γερμανία, με την αντιπολίτευση να ζητά εγγυήσεις από την Κυβέρνηση πως τα γερμανικά όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν από τον ισραηλινό στρατό κατά αμάχων.

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ στέλνουν στο Ισραήλ το προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας THAAD

Την ώρα, ωστόσο, που «έσκασε» η βόμβα περί ενδεχόμενου εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την ανάπτυξη στο Ισραήλ του προηγμένου συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας THAAD, για να αντιμετωπίσει τις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν και τις Χεζμπολάχ, σύμφωνα με την «Wall Street Journal».

Όπως δήλωσε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, στρατηγός Πατ Ράιντερ, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, «εξουσιοδότησε την ανάπτυξη μιας συστοιχίας πυραύλων THAAD και μιας ομάδας στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ στο Ισραήλ για να βοηθήσει στην ενίσχυση της αεράμυνας του Ισραήλ μετά τις άνευ προηγουμένου επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ στις 13 Απριλίου και ξανά την 1η Οκτωβρίου». Ο Ράιντερ επισήμανε ότι συστοιχίες THAAD έχουν ήδη αναπτυχθεί στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου 2023, καθώς και το 2019.

Το σύστημα THAAD, ικανό να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους εκτός της γήινης ατμόσφαιρας, θα λειτουργεί σε συντονισμό με το αμυντικό σύστημα «Arrow» του Ισραήλ και θα αναπτυχθεί σε σημείο που θα υποδειχθεί από τον στρατό της χώρας στην ομάδα των 100 Αμερικανών που έχουν τον έλεγχο και την ευθύνη του χειρισμού του.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Χαχα… ο Μπίμπι θα πράξει το βέλτιστο για το Κράτος του Ισραήλ και ο Μπάιντεν μπορεί να λέει ό,τι του κατέβει (και συνήθως ασυναρτησίες ξεστομίζει). Το Ισραήλ θα στείλει στον Αλλάχ τους εχθρούς του. Ξυδάκι στους Ψευτοπαλαιστινιόπληκτους της φασιστικής δεξιάς.

    • Πες τα ρε γαμψομυτόγκα αδελφέ. Μας έχουν ζαλίσει τον έρωτα. Επειδή σφαγιάσαμε 16.500 βρέφη και παιδιά μέσα σε ένα 6μηνο και έχουμε παραβιάσει την κυριαρχία Ιράν, Ιράκ, Παλαιστινης, Αιγύπτου, Λιβάνου, Συρίας, Υεμένης, αυτό μας καθιστά κράτος – τρομοκράτη και γενοκτόνο; Άλλωστε, αδελφέ με το κομμένο πετσάκι είμαστε η περι(κλαν)ούσια φυλή του λώκου. Αν δεν τα κάνουμε εμείς αυτά ποιος θα τα κάνει;

    • Φασιστακο το βρωμομουνο που σε πέταγε ΨΩΦΑ και συ και η θρησκεία σου δεν υπάρχει πιο θεοκρατικό κράτος από το Ιζραηλ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This