Τα ήξεραν όλα για το κολαστήριο για ΑμεΑ «Άγιος Δημήτριος» – Αυτή είναι η επιστολή προς Ζαχαράκη και πρωθυπουργικό γραφείο

Πότε και από ποιους γνώριζαν για τα αίσχη στο κρατικό κέντρο για ΑμεΑ «Άγιος ∆ημήτριος»

Must Read

Να κάνουν το μαύρο άσπρο και να ωραιοποιήσουν τις εικόνες «γροθιά στο στομάχι» στο Κρατικό Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης «Άγιος ∆ημήτριος», στη Θεσσαλονίκη, που έφερε τη ∆ευτέρα 14 Οκτωβρίου στο φως της δημοσιότητας η «Espresso», επιχείρησαν χθες οι υπεύθυνοι του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, αν και, όπως θα αποκαλύψουμε σήμερα, η αρμόδια υπουργός Σοφία Ζαχαράκη γνώριζε εδώ και μήνες για τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και φαγητού, αλλά και για τον σκελετωμένο 8χρονο Κωνσταντίνο, που δεν σιτιζόταν με το κατάλληλο γάλα!

Τόσο η Σοφία Ζαχαράκη όσο και το Γραφείο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είχαν ενημερωθεί πριν από 11 μήνες, και συγκεκριμένα στις 6 Νοεμβρίου 2023, με επιστολή από το Σωματείο Γονέων και Κηδεμόνων του ιδρύματος, για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης δεκάδων ατόμων από 8 έως 63 ετών με νοητική υστέρηση, αυτισμό, διάφορα σύνδρομα και εγκεφαλική παράλυση, εξαιτίας της σοβαρής έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μένουν για ώρες γυμνά, λερωμένα με τις ακαθαρσίες τους και νηστικά, όπως αποτυπώνονται στις φωτογραφίες-ντοκουμέντο που δημοσίευσε τη ∆ευτέρα η «Espresso»!

«Υπάρχει σοβαρότατη έλλειψη προσωπικού φροντίδας, με αποτέλεσμα μετά τη λήξη των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού, στο τέλος ∆εκεμβρίου του 2023, να δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του παραρτήματος, καθώς απομένουν μόνο 20 εργαζόμενοι στη φροντίδα για 80 περιθαλπόμενους. Σας ενημερώνουμε ότι οι βάρδιες σε προσωπικό φροντίδας καλύπτονται με διπλοβάρδιες, γεγονός επικίνδυνο συνολικά, αφενός μεν για τους εργαζομένους, αφετέρου για την ασφάλεια που αρμόζει στους ίδιους τους περιθαλπόμενους.

Η έλλειψη προσωπικού δημιουργεί εν τέλει ελλιπή φροντίδα στην αποδιδόμενη ποιότητα της περίθαλψης. Η μόνη λύση είναι η πρόσληψη τόσο μόνιμου όσο και εξειδικευμένου προσωπικού φροντίδας» ανέφεραν χαρακτηριστικά στην επιστολή τόσο η πρόεδρος του συλλόγου Ολυμπία Κορδά όσο και ο γενικός γραμματέας Χρήστος Πασαλίδης, ζητώντας μάλιστα την πρόσληψη έστω ενός ατόμου σε ένα συγκεκριμένο διαμέρισμα.




«Το κόστος της πρόσληψης του άνωθεν υπαλλήλου θα καλυπτόταν τόσο από τις δωρεές των γονέων όσο και από τη στήριξη του σωματείου μας, το οποίο, πέραν όλων των άλλων, θα αναλάμβανε να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη μισθοδοσία του εργαζομένου. Η διοίκηση απέρριψε το αίτημά μας και φυσικά η κατάσταση παραμένει επισφαλής έως επικίνδυνη για τα παιδιά μας» κατήγγειλαν με σαφήνεια, ενώ σε άλλο σημείο της επιστολής επεσήμαιναν τα παράπονα γονέων για την ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού».

Άθλιες συνθήκες

«Τα περισσότερα διαμερίσματα χρειάζονται συντήρηση. Η εικόνα τους είναι απαράδεκτη (πατώματα, πόρτες, κουζίνα, μπάνια, ντουλάπες)» ανέφεραν σε άλλο σημείο, κάτι που πιστοποιούν και οι φωτογραφίες που έφερε στο φως η «Espresso» με τους μουχλιασμένους τοίχους, τους σκουριασμένους νιπτήρες και τα γυμνά καλώδια σε ένα κτίριο που θυμίζει… Νταχάου και όχι ίδρυμα για παιδιά. Η ίδια επιστολή είχε κοινοποιηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, στον Συνήγορο του Πολίτη και στην Εθνική Αρχή ∆ιαφάνειας, η οποία σε έλεγχο που είχε διενεργήσει δύο χρόνια νωρίτερα είχε διαπιστώσει τις απαράδεκτες συνθήκες στο ίδρυμα.

 

Όμως κανείς δεν έκανε τίποτα επί μήνες, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται η κατάσταση στο ίδρυμα «κολαστήριο», με αποκορύφωμα λίγους μήνες μετά να βρεθεί… σκελετωμένος ο 8χρονος Κωνσταντίνος, ο οποίος υποσιτιζόταν, καθώς οι αρμόδιοι δεν είχαν φροντίσει να προμηθευτεί το παιδί το κατάλληλο γάλα!

Έπρεπε τότε να στείλει νέα επιστολή η διοίκηση του συλλόγου γονέων στην υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη, στις 24 Φεβρουαρίου 2024, με φωτογραφία του σκελετωμένου παιδιού, μπας και ενδιαφερθεί!

Γραφειοκρατία

Από τότε λοιπόν γνώριζε η αρμόδια υπουργός για το σκελετωμένο παιδί που υποσιτιζόταν για μέρες! Μόνο μετά την επιστολή ενδιαφέρθηκε αυθημερόν η τότε πρόεδρος του ιδρύματος Μαριάννα Βιλδιρίδη-Χατζητόλιου για να βρεθεί την επόμενη κιόλας ημέρα το κατάλληλο γάλα. Μέχρι τότε, οι αρμόδιοι του ιδρύματος είχαν αρκεστεί σε μια παραγγελία γάλακτος με βάση τις γραφειοκρατικές διαδικασίες προμηθειών του ∆ημοσίου, αδιαφορώντας για το ότι το παιδί υποσιτιζόταν και είχε μείνει σκελετωμένο!




 

Όμως, ούτε τότε η αρμόδια υπουργός ενδιαφέρθηκε για τις συνθήκες στο ίδρυμα, και μόλις προχθές, μετά τις αποκαλύψεις της «Espresso», έστειλε στο ίδρυμα σε «ειδική αποστολή» τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής -και μέχρι πριν από δύο χρόνια σύμβουλο στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού, Πρόδρομο Πύρρο, ο οποίος επισκέφτηκε όλους τους χώρους, μεταξύ των οποίων τα ντροπιαστικά «κλουβιά» όπου μένει ένα κοριτσάκι, που διακρίναμε στα φωτογραφικά ντοκουμέντα να κοιμάται πάνω σε λερωμένο στρώμα, γυμνό, με ξεραμένες τις ακαθαρσίες του, επί ώρες, καθώς κανείς δεν είχε φροντίσει να το καθαρίσει…

Επίσης, επισκέφτηκε το δωμάτιο όπου μένει δεμένος με ιμάντες ένας τρόφιμος, ενώ είδε τους μουχλιασμένους τοίχους, τα γυμνά καλώδια και γενικά τις συνθήκες διαβίωσης.

Όπως μάθαμε, ο γενικός γραμματέας παρέμεινε στο ίδρυμα μέχρι αργά το βράδυ μαζί με την πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας Ιωάννα Κοσμοπούλου (αντικατέστησε τον περασμένο Μάιο την κυρία Βιλδιρίδη), η οποία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιχείρησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση, ενώ αρκέστηκε να αναφέρει κυνικά ότι «δεν λέμε πως όλα είναι τέλεια, ούτε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα».

Σε ένα σημείο της απάντησής της υποστηρίζει πως «δεν υπάρχουν άνθρωποι που καθηλώνονται σε αμαξίδια», αποκρύπτοντας ότι στην πράξη, αν δεν υπάρχει φροντιστής να ασχοληθεί με αυτά τα παιδιά, τότε ουσιαστικά είναι καθηλωμένα επί ώρες στα αμαξίδια… Οι εικόνες ντροπής στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης «Άγιος ∆ημήτριος» προκάλεσαν την παρέμβαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Στυλιανής Γιαϊλόγλου, η οποία παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της έκθεσης κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, της παράνομης βίας κατά ανηλίκων και αδύναμων προσώπων κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, και της παράβασης υγειονομικού κανονισμού.

Σύμφωνα με έγγραφη παραγγελία προς το Τμήμα Ασφαλείας Πυλαίας, θα εξεταστούν οι συνθήκες διαβίωσης των περιθαλπόμενων, θα καταθέσουν γονείς, κηδεμόνες και δικαστικοί συμπαραστάτες τους, θα διεξαχθεί υγειονομικός έλεγχος από αρμόδια επιτροπή στις εγκαταστάσεις της δομής και θα επισυναφθούν στη δικογραφία οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Espresso».

*Με αφορμή την εισαγγελική έρευνα η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη εμφανίστηκε αργά χθες το απόγευμα και μέσω δελτίο Τύπου ανέφερε πως «με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε την εισαγγελική παρέμβαση», υποστηρίζοντας πως «η πρώτη εικόνα που μου μετέφεραν είναι ότι οι φωτογραφίες είναι αρκετά προγενέστερες χρονικά και η κατάσταση σήμερα είναι σημαντικά βελτιωμένη μέσα από καθημερινή προσπάθεια, όπως προκύπτει και από την επίσημη απάντηση που έστειλε το κέντρο, χωρίς να ισχυρίζομαι φυσικά πως έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα».

Βέβαια, η υπουργός «ξέχασε» να αναφέρει στη γραπτή της δήλωση πως η ίδια γνώριζε για την κατάσταση, καθώς φωτογραφία του σκελετωμένου 8χρονου Κωνσταντίνου είχε φτάσει στο e-mail της στις 24 Φεβρουαρίου 2024 από τον σύλλογο γονέων του ιδρύματος, με αποτέλεσμα αυθημερόν να βρεθεί το απαιτούμενο γάλα για τη σίτισή του, κάτι που δεν είχαν κάνει οι αρμόδιοι του ιδρύματος τις προηγούμενες ημέρες, με αποτέλεσμα το παιδί να αποστεωθεί…

Πηγή: Εφημερίδα Espresso

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Γιατί να ενδιαφερθούν οι αρμόδιοι με πρωταγωνίστρια την υπουργό Σοφία Ζαχαράκη, δεν υπάρχει ταμείο όπως στην ΚΙΒΩΤΟ του ΚΟΣΜΟΥ για να μπουκάρουν και να κάνουν αρπαχτές. Όπου υπάρχει χρήμα τρέχουν για να το λεηλατήσουν ως ΟΡΝΙΑ που κατασπαράσουν το θύμα θήραμα.

  2. Αφού δεν είχε μίζα, γιατί να ασχοληθούν τα διποδα ζώα;;;; Αλλά σου λέει 41%, για αυτό μας βγάλατε, για να πλουτισουμε και όχι να έχουμε ανθρώπινα ( που δεν είμαστε) συνεσθηματα και κοινονικες ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ,. Αυτά τα αφήνουμε στην αριστερά για αυτό και την καταψηφιζουνε. Και έχουν δίκιο (απ την πλευρά τους).

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This