Αντεθνική εκστρατεία φόβου από Γεραπετρίτη

Επισείει τον πολεμικό κίνδυνο, προετοιμάζοντας το έδαφος για την υπογραφή μιας συμφωνίας υποχώρησης

Must Read

Το… χαλί για την υπογραφή μιας συμφωνίας υποχώρησης από τα εθνικά μας συμφέροντα στρώνει η κυβέρνηση, και συγκεκριμένα ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος έκλεισε το ραντεβού στην Αθήνα με τον Χακάν Φιντάν, προλειαίνοντας από τώρα το έδαφος για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν, δηλαδή η οριστική εγκατάλειψη των 12 ν.μ., αλλά ακόμα και της ύστατης «κόκκινης» γραμμής για τον γενικό κανόνα των 6 ν.μ..




 

Η πληθώρα συνεντεύξεων του υπουργού Εξωτερικών, ιδίως από τότε που έγινε γνωστό το τετ α τετ με τον Τούρκο ομόλογό του, αποδεικνύει πως η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να διεκδικήσει τα δίκαιά της, αντιθέτως εμφανίζεται έτοιμη να υποχωρήσει με δουλικότητα έναντι πάσης αμφισβήτησης της Αγκυρας.




Στο ύποπτο μπαράζ δημόσιων εμφανίσεών του, ο Γιώργος Γεραπετρίτης επισείει τον πολεμικό κίνδυνο προκειμένου να φοβίσει τους Έλληνες και τις Ελληνίδες και να τους αναγκάσει να δεχθούν όσα συμφωνηθούν, ενώ μάλιστα προβάλλει τη δήθεν ευνοϊκή συγκυρία για τις επικείμενες συζητήσεις.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, δήλωσε πως «βρισκόμαστε στο σημείο εκείνο στο οποίο έχουμε λάβει την εντολή οι δύο υπουργοί Εξωτερικών να διερευνήσουμε αν μπορεί να υπάρξει ένα κοινό πλαίσιο για να προχωρήσουμε τη συζήτηση σε ένα άλλο στάδιο, σε ένα στάδιο το οποίο θα αφορά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης» δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, για να προσθέσει πως πλέον έχει εδραιωθεί ένα καθεστώς το οποίο είναι σχετικώς καλής κατανόησης, έχει αναπτυχθεί μια σχετική αμοιβαία εμπιστοσύνη, έτσι ώστε να προλαμβάνουμε περαιτέρω εντάσεις και κρίσεις, αποσιωπώντας τις πρόσφατες προκλήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ερωτηθείς για το καυτό θέμα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, απάντησε ότι «το ζήτημα αυτό είναι αποκλειστικά και μόνο ζήτημα της χώρας μας» και ότι «η Ελλάδα έχει το δικαίωμα, το οποίο της αποδίδει απολύτως το Διεθνές Δίκαιο, να επεκτείνει όποτε το κρίνει η ίδια η χώρα, με τον τρόπο που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο, και θα το πράξει». Επιχείρησε πάντως να υποστηρίξει πως η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να απεμπολήσει την κυριαρχία της, το δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, και πως αυτό είναι κάτι το οποίο το διατηρούμε ως δικαίωμα.

Παραβιάσεις

Είναι να απορεί κανείς πώς είναι δυνατόν ο υπουργός Εξωτερικών να προβάλλει τη δήθεν «θετική ευνοϊκή συγκυρία», η οποία υποτίθεται πως υφίσταται την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραβιάζει συστηματικά και αδιαλείπτως το Διεθνές Δίκαιο, και αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ενώ παραβιάζει σχεδόν καθημερινά την κυριαρχία της. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ωστόσο, δεν φαίνεται να ορρωδεί προ ουδενός, δηλώνοντας πως «ακόμη είμαστε στο στάδιο να δούμε τι πρόκειται να συζητήσουμε. Και το τι πρόκειται να συζητήσουμε είναι για την ελληνική πλευρά πάρα πολύ σαφές.




Είναι η μία και μόνη διαφορά μας που μπορεί να αχθεί ενώπιον της διεθνούς δικαιοδοσίας, η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Άρα, εφόσον υπάρξει κατανόηση για το εύρος της συζήτησης και τις αρχές επί των οποίων θα γίνει η συζήτηση αυτή, τότε και μόνον τότε θα προχωρήσουμε στα τεχνικά θέματα. Η παραπομπή στη Χάγη είναι το τελικό στάδιο, το οποίο θα μπορούσε δυνητικώς να υπάρξει, εφόσον υπάρξει ένα συνυποσχετικό, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει οι δύο χώρες να καταλήξουν σε ό,τι αφορά το εύρος της διαφοράς, το οποίο άγεται ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου».

Σημειωτέον πως στην επίμαχη συνέντευξη Γεραπετρίτη αναφέρθηκε η Ρένα Δούρου. «Είναι εξόχως αποκαλυπτικό το γεγονός ότι οι “κόκκινες γραμμές” έχουν εξαφανιστεί από το λεξιλόγιο του κ. υπουργού, ο οποίος παράλληλα επιχειρεί να στοιχειοθετήσει μια παράλληλη πραγματικότητα, στη βάση των δήθεν “ήρεμων νερών του Αιγαίου” και της “αποφυγής των μεγάλων εντάσεων και των κρίσεων”» δήλωσε χαρακτηριστικά η τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Εδω η ελληνικη τυποις επιχειρηματικη ελιτ βγαζει ενα βουνο λεφτα απο το φασιστικο καθεστως της Τουρκιας κι απο τους φιλους μας εξωθεν που τα εχουν κανει πλακακια με την Τουρκια και δεν της χαλουν χατηρι.
    Αμα χαλασει η δουλεια με την Τουρκια τι μελλει γενεσθαι λοιπον σε μια ξηλωμενη χωρα οπως η Ελλαδα;
    Ετσι λοιπον πατανε ποδι οι Τουρκοι και σερνονται απο το λουρι υπουργοι μαριονετες τυπου Γεραπετριτη. Το ιδιο συμβαινει με τους Κυπριους οι οποιοι εχουν αποδεχθει τον αφανισμο τους εδω και πολυ καιρο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This