Στη Βουλή το ρεπορτάζ της «Espresso» για το κολαστήριο ΑμεΑ «Άγιος Δημήτριος»!

19 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν επερώτηση

Must Read

Έκθετη είναι η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη για τις άθλιες συνθήκες στο κρατικό κέντρο αποθεραπείας και αποκατάστασης «Άγιος ∆ημήτριος» στη Θεσσαλονίκη, όπου παιδιά με ειδικές ανάγκες είναι στο έλεος του Θεού, με κάποιο εξ αυτών να είναι γυμνό και δεμένο μέσα σε κλουβί, λερωμένο από τις ακαθαρσίες του επί ώρες, άλλο σκελετωμένο από την αφαγία και άλλο δεμένο με ιμάντες σε ένα μουχλιασμένο κτίριο!




 

Μετά την εισαγγελική έρευνα που διατάχθηκε προχθές, η αρμόδια υπουργός πήρε θέση με καθυστέρηση σχεδόν δύο ημερών, προσπαθώντας να ωραιοποιήσει την κατάσταση και να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα από το φωτορεπορτάζ «γροθιά στο στομάχι» που αποκάλυψε την περασμένη ∆ευτέρα η «Espresso».

Οι… δικαιολογίες

«Η πρώτη εικόνα που μου μετέφεραν είναι ότι οι φωτογραφίες είναι αρκετά προγενέστερες χρονικά και η κατάσταση σήμερα είναι σημαντικά βελτιωμένη μέσα από καθημερινή προσπάθεια, όπως προκύπτει και από την επίσημη απάντηση που έστειλε το κέντρο, χωρίς να ισχυρίζομαι φυσικά πως έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα» ανέφερε στη γραπτή της δήλωση η Σοφία Ζαχαράκη, παίρνοντας αποστάσεις από τη διοίκηση του ιδρύματος, αλλά «ξεχνώντας» πως η ίδια γνώριζε προσωπικά για το σκελετωμένο αγόρι που υποσιτιζόταν, καθώς η διοίκηση του συλλόγου γονέων στο ίδρυμα της είχε στείλει e-mail στις 24 Φεβρουαρίου 2024 με φωτογραφία του αποστεωμένου από την αφαγία παιδιού!

Επίσης, έναν μήνα νωρίτερα, στις 29 Ιανουαρίου 2024, η Σοφία Ζαχαράκη είχε επισκεφτεί το «ίδρυμα του τρόμου» όπου είχαν πεθάνει τον Νοέμβριο του 2021 ο 21χρονος Πάρης έπειτα από άγριο ξυλοδαρμό, αλλά και ένα δεύτερο παιδί, λίγες ημέρες αργότερα. Και όμως, κατά την επίσκεψή της η υπουργός δεν πήγε ούτε στο διαμέρισμα με τα κλουβιά ούτε είδε τους μουχλιασμένους τοίχους, τα γυμνά καλώδια και τους σκουριασμένους νιπτήρες. Χθες, την υπουργό διέψευσαν για την ωραιοποιημένη εικόνα γονιός που βρήκε το παιδί του χτυπημένο αλλά και πρώην εργαζόμενη, καταγγέλλοντας δημόσια τις άθλιες συνθήκες στο ίδρυμα.




 

«∆εν ήταν μόνο ο Πάρης. Ήταν και άλλο παιδί που “κουκουλώθηκε”. Έτσι θα πέθαινε και το δικό μου. (…) Με ειδοποιούν ότι το παιδί μου είναι πολύ βαριά και ότι πεθαίνει στο νοσοκομείο. Τρελάθηκα. Εκείνη την ώρα προσπαθούσαν να του αλλάξουν την πάνα, γιατί τα αφήνουν με την ίδια πάνα. ∆εν ξέρω γιατί το κάνουν. Για λόγους οικονομίας; Για λόγους τεμπελιάς; Έχω τις φωτογραφίες, τα μούτρα του να είναι κατακόκκινα από το ξύλο. Τον κλειδώνουν και από εκεί και πέρα δεν βγαίνει το βράδυ, παρά μόνο για να φάει και να κοιμηθεί» ανέφερε χθες η κυρία Βαρβάρα, ανάδοχη μητέρα του Νικόλα!

«Οι συνθήκες είναι άθλιες. Τα χτυπούν. Πριν από χρόνια τα δένανε. Το ανακάλυψε η ψυχολόγος. Ο γιατρός που είχε δώσει εντολή απολύθηκε! Το δικό μου δεν το δένουν τώρα, όμως το χτυπούν! Εξακολουθούν να το χτυπούν. Όχι όλοι οι φροντιστές» συνέχισε η κυρία Βαρβάρα, η οποία ήταν επί σειρά ετών εθελόντρια στο ίδρυμα, επιβεβαιώνοντας ακόμα και την έλλειψη φαγητού, αν και από τα ταμεία του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΚΠΠΚΜ) έχουν περάσει πολλά εκατομμύρια ευρώ, πολλά από τα οποία με απευθείας αναθέσεις της προηγούμενης προέδρου Βασιλικής Νάκου, που φωτογραφιζόταν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την Ντόρα Μπακογιάννη και την πρώην υπουργό Εργασίας ∆όμνα Μιχαηλίδου. «∆εν έχουν φαγητό. Το ψυγείο ήταν άδειο. Τα πράγματα όσο πάνε χειροτερεύουν. Αντί να καλυτερεύσουν, χειροτερεύουν» λέει η ανάδοχος μητέρα.

«Χαστούκι» στην αρμόδια υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αλλά και στη διοίκηση του ιδρύματος αποτέλεσε όμως και η χθεσινή τοποθέτηση συνταξιούχου εργαζόμενης στον «Άγιο ∆ημήτριο». «Χάρηκα που βγήκαν επιτέλους στη δημοσιότητα. Υπήρχαν πρόεδροι “φαντάσματα”. ∆ιευθυντές ανύπαρκτοι, που δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ για τίποτα.

Ένα σωματείο εργαζομένων πουλημένο, χωρίς ενδιαφέρον. ∆εν υπήρχε προσωπικό και δεν υπάρχει. Κάναμε διπλοβάρδιες. Κάθε πρόεδρος που ερχόταν έκοβε το φαγητό και τα αναλώσιμα. Οι συνθήκες ήταν άθλιες στα διαμερίσματα. Σάπια τα ντουλάπια στην κουζίνα, μέσα στη μούχλα. Όταν ένας εργαζόμενος δουλεύει δεκαέξι ώρες και καλείται την επόμενη μέρα να ξαναπάει για άλλες τόσες, χωρίς ρεπό, πιστεύετε ότι ο νυκτερινός θα πάει να κάνει μπάνιο αυτό το παιδί που κοιμάται; Και να θέλει, δεν έχει το κουράγιο» ανέφερε, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της «Espresso».

Στον τοίχο

Στο μεταξύ, μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας μας ερώτηση κατέθεσαν χθες στη Βουλή προς τη Σοφία Ζαχαράκη 19 βουλευτές από όλες τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ! Συγκεκριμένα, οι βουλευτές Αικ. Νοτοπούλου, Χρ. Γιαννούλης, Ελενα Ακρίτα, Ευαγγ. Αποστολάκης, Κ. Βέττα, Γ. Γαβρήλος, Ρένα ∆ούρου, Ράνια Θρασκιά, Νίνα Κασιμάτη, Κυριακή Μάλαμα, Αλ. Μεϊκόπουλος, Κ. Μπάρκας, Ανδρ. Παναγιωτόπουλος, Γ. Παπαηλιού, Πέτρος Παππάς, Π. Πούλου, Πόπη Τσαπανίδου, Σωκράτης Φάμελλος και Γιώργος Ψυχογιός ρωτούν την αρμόδια υπουργό σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το αρμόδιο υπουργείο από τον Νοέμβριο του 2022 μέχρι και σήμερα, προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης στο κέντρο αποκατάστασης ΑμεΑ «Άγιος ∆ημήτριος», σύμφωνα με όσα κατέγραψε και υπέδειξε η Εθνική Αρχή ∆ιαφάνειας. Με την ίδια ερώτηση η Σοφία Ζαχαράκη καλείται να απαντήσει πώς «τίποτα από όσα καταγγέλλονται δεν υπέπεσε στην αντίληψή της κατά την επίσκεψη που η ίδια πραγματοποίησε ως αρμόδια υπουργός».

Πηγή: Εφημερίδα Espresso

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Είναι δυνατόν να προσπαθεί να δικαιολογήσει με Π@Π@ΡΙΕΣ την ΑΘΛΙΑ εικόνα του ρεπορτάζ? Δεν έχει ίχνος τσίπας προσπαθόντας να αποποιηθεί τις ευθύνες της. Σε τι ΒΟΥΡΚΟ ζούμε μετά από έξι (6) χρόνια?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This