Εκτοξεύτηκε η χρήση κάρτας σε ταξί, γιατρούς και εστίαση

Μετά την υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου για την κατοχή POS, αλλά και έπειτα από τη διασύνδεση των τερματικών με τις ταμειακές μηχανές

Must Read

Τεράστια αύξηση έχουν καταγράψει οι συναλλαγές με κάρτα μετά την υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου για την κατοχή POS από το σύνολο των κλάδων της αγοράς, αλλά και έπειτα από τη διασύνδεση των τερματικών με τις ταμειακές μηχανές. Έως σήμερα οι διασυνδέσεις έχουν φτάσει τις 407.000, ενώ, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ειδικά τους τελευταίους τέσσερις μήνες πραγματοποιήθηκαν πάνω από 150.000 επιπλέον διασυνδέσεις.




 

Κατά το πρώτο 8μηνο του έτους -κι ενώ δεν είχε ολοκληρωθεί πλήρως το έργο της διασύνδεσης- παρατηρείται μια σημαντική αύξηση πληρωμών μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων. Συγκεκριμένα παρατηρήθηκε:

  • στην εστίαση αύξηση κατά 16% (από 4,8 δισ. σε 5,5 δισ. ευρώ)
  • στα ταξί αύξηση κατά 177% (από 18 εκατ. σε 50 εκατ. ευρώ)
  • στους γιατρούς κατά 20,1% (από 227 εκατ. σε 273 εκατ. ευρώ)
  • στα κομμωτήρια και στις υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας κατά 13,8% (από 326 εκατ. σε 371 εκατ. ευρώ)
  • στα γυμναστήρια και στις αθλητικές δραστηριότητες κατά 34,8% (από 56 εκατ. σε 75 εκατ. ευρώ)
  • στα ξενοδοχεία κατά 8,8% (από 3,6 δισ. ευρώ σε 3,9 δισ. ευρώ)

Πλέον, απομένει το 4% των υπόχρεων επιχειρήσεων να διασυνδέσει τα συστήματά του. Από αυτό το ποσοστό, έχουν καταγραφεί 2.000 περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει τεχνικό ζήτημα αναντιστοιχίας των POS με τα λογιστικά συστήματα ERP που διαθέτουν.




 

Για τις περιπτώσεις αυτές έχει δοθεί περιθώριο λίγων εβδομάδων προκειμένου να βρεθεί τεχνική λύση ή να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις σε αντικατάσταση του εξοπλισμού τους. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν ήδη λάβει προσωποποιημένη ενημέρωση από την ΑΑΔΕ και οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε επικοινωνία μαζί τους.

Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις πρόκειται μέσα στις επόμενες ημέρες να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι από κλιμάκια της ΑΑΔΕ. Σημειώνεται ότι προτεραιότητα κατά τη διενέργεια των ελέγχων δίνεται στις επιχειρήσεις με τους μεγαλύτερους τζίρους. Οι επιχειρήσεις που θα διαπιστωθεί ότι δεν έχουν διασυνδέσει τα συστήματά τους είναι αντιμέτωπες με την επιβολή προστίμων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται πρόστιμο:

  • 10.000 ευρώ, εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα
  • 20.000 ευρώ, εφόσον τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα

Τα πρόστιμα αυτά μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους (πλην των τουριστικών). Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This