Καλπάζει η ακρίβεια στην Ελλάδα, όπως καταδεικνύεται περίτρανα από τα στοιχεία (και) της ΕΛΣΤΑΤ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται πεισματικά να ελέγξει την αισχροκέρδεια και τα καρτέλ, και αρκείται σε ανέξοδες διακηρύξεις και κενές υποσχέσεις.
Ο πληθωρισμός στην χώρα μας διατηρείται σε υψηλά επίπεδα συγκριτικά με την Ευρωζώνη όσο και άλλες χώρες και οι πολίτες βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις αναφορικά με την αγοραστική τους δύναμη.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η κατάσταση στα τρόφιμα είναι και τον Σεπτέμβριο αρνητική για τον καταναλωτή.
Τα προϊόντα που ανατιμήθηκαν
Πληθωρισμός 2,9% σε ετήσια βάση (έναντι 3% τον Αύγουστο) καταγράφεται τον Σεπτέμβριο, με τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) να κινείται στο 3,1%. Ο δείκτης των τροφίμων έφτασε στο 3,2%.
Σημαντικές αυξήσεις τιμών σε ετήσια βάση σημειώθηκε στις ομάδες της Στέγασης (5,9%), στα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια (5,5%) και σε Ένδυση-Υπόδηση (4,4%). Υψηλός παραμένει και ο πληθωρισμός τροφίμων, με την άνοδο των τιμών σε σχέση με έναν χρόνο πριν να διαμορφώνεται στο 3,2%.
Η κατάσταση με τα τρόφιμα είναι και πάλι αρνητική, καθώς η τιμή του ελαιόλαδου είναι αυξημένη σε ετήσια βάση κατά 38,9%, των ψαριών κατά 9,9% και των φρούτων κατά 7,7%.
Ακριβότερο κατά 11,3% ήταν το ρεύμα και κατά 20,2% το φυσικό αέριο, ωστόσο, υπήρξε μείωση 12,6% σε καύσιμα-λιπαντικά. Εκτοξεύτηκε κατά 36,4% το κόστος μεταφοράς με αεροπλάνο ενώ ανατιμήσεις 14% καταγράφονται στα ασφάλιστρα Υγείας και 5,6% στα ασφάλιστρα οχημάτων.
Σε μηνιαία βάση καταγράφονται ισχυρές τάσεις ανατιμήσεων στα νωπά φρούτα και τα λαχανικά. Ειδικότερα, τα πρώτα ανατιμήθηκαν κατά 9,1% από τον Αύγουστο στον Σεπτέμβριο και ταδεύτερα κατά +7,3%. Οι τιμές στις πατάτες αυξήθηκαν σε έναν μόλις μήνα κατά 4,2%.
Δείτε επίσης: