Προανακριτική για το μπάζωμα ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Τέμπη: Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να καταθέσει το αίτημα τις επόμενες ημέρες. Σε στάση αναμονής τα άλλα κόμματα

Must Read

Μια χαραμάδα φωτός διακρίνεται για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, με το νέο αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για το μπάζωμα του χώρου στην τραγωδία, να βρίσκεται προ των πυλών. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να καταθέσει το αίτημα τις επόμενες ημέρες, παρόλο που αυτό έχει καθυστερήσει εδώ και μήνες, αφενός λόγω της εσωκομματικής φουρτούνας που μαίνεται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Στέφανος Κασσελάκης είχε ανακοινώσει από το καλοκαίρι ήδη την πρόθεσή του να προχωρήσει στην επίμαχη κοινοβουλευτική πρωτοβουλία, πλην όμως η κρίση διαρκείας, η οποία οδήγησε στην έκπτωσή του, δεν απέσπασε την Κουμουνδουρου από το φλέγον αυτό ζήτημα.

Σε αυτό το φόντο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς ανακοίνωσε την κατάθεση του αιτήματος την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο αυτή μετατέθηκε για μερικές ημέρες.

Οι συγγενείς των θυμάτων

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία συγγενών των θυμάτων με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με τους συγγενείς να επισημαίνουν ότι αυτές τις ημέρες δίνονται πολύ κρίσιμες καταθέσεις για το μπάζωμα. Με βάση και τα παραπάνω το ζήτημα της περαιτέρω κοινοβουλευτικής διερεύνησης της τραγωδίας καθυστερεί μεν, δεν έχει απεμποληθεί δε. Το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου είναι το τι θα πράξει η κυβερνώσα παράταξη αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης αμέσως μόλις κατατεθεί το αίτημα για συγκρότηση προανακριτικής για το σκάνδαλο του μπαζώματος.

«Απαντες θέλουμε να χυθεί άπλετο φως, να πληρώσουν αυτοί που η Δικαιοσύνη πιστεύει πως είναι ένοχοι. Ουδείς είναι αθώος εκ των προτέρων αλλά και ουδείς είναι ένοχος αν το πει κάποιος πέραν της Δικαιοσύνης. Συμμερίζομαι απόλυτα τον πόνο των γονιών, αλλά είναι αδιανόητο ο ανθρώπινος πόνος, η οργή των συγγενών να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης κάποιων και να το μεταφράζουν σε πολιτικά πυροτεχνήματα» είχε δηλώσει ο Παύλος Μαρινάκης την περασμένη εβδομάδα, περιγράφοντας ανάγλυφα τον κυνικό τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την προσπάθεια εξάντλησης κάθε κοινοβουλευτικού μέσου για να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Με βάση αυτή τη δήλωση δε θεωρείται πιθανό η κυβέρνηση να νεύσει θετικά και να στηρίξει το αίτημα για προανακριτική για τα Τέμπη. Ενας μοχλός πίεσης θα μπορούσε να ήταν δυνητικά ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης απέναντι στην πλειοψηφία. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αρνητικό στο αίτημα, πλην όμως περιμένει αυτό να κατατεθεί προκειμένου να καθορίσει τη τελική του στάση, δεδομένου ότι, όπως τονίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη, εάν το αίτημα δεν περάσει, θα απλωθεί πέπλο προστασίας στους εμπλεκόμενους υπουργούς. Το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και τα μικρότερα κόμματα δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα χαρτιά τους, πλην όμως έχουν πράξει ό,τι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να διευκολύνουν την κοινοβουλευτική διερεύνηση του εγκλήματος τα τελευταία χρόνια. Υπό αυτό το πρίσμα άπαντες αναμένουν την πρωτοβουλία εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, με την πρόταση του κόμματος να αναμένεται να εντοπίζει ποινικές ευθύνες κατά του σημερινού υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου, του τότε υφυπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη, αλλά και του νυν αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση.

Κάλεσμα από τον Παππά

«Καλούμε τα κόμματα του προοδευτικού χώρου να συνηγορήσουν και να συνυπογράψουν αυτή την πρωτοβουλία. Εχουμε κατά καιρούς δημόσιες δηλώσεις και από άλλους χώρους ότι το θέμα της διερεύνησης των ευθυνών τούς απασχολεί. Πιστεύουμε πως εδώ υπάρχει ένα πεδίο συνεννόησης. Προσδοκούμε» είχε αναφέρει ο Νίκος Παππάς, με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή να αναμένεται να βασίζεται στην έγκληση συγγενών θυμάτων, η οποία στρεφόταν σε βάρος του συνόλου των μελών του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας. Η επίμαχη δικογραφία και όχι μόνο παραμένει καταχωνιασμένη σε ένα συρτάρι κάποιου γραφείου στο ισόγειο του Μεγάρου της Βουλής. Ολο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση αδιαφορεί, καθώς είναι εντελώς απρόθυμη να κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να πέσει φως στην υπόθεση.

«Βροχή» οι μηνύσεις κατά Μητσοτάκη και υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών

Παρ’ όλα αυτά οι μηνύσεις εις βάρος υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών έρχονται βροχή στη Βουλή, καθώς έρχονται διαρκώς δικογραφίες για τη σιδηροδρομική τραγωδία, οι οποίες σχηματίζονται και ύστερα από μηνύσεις συγγενών θυμάτων. Μάλιστα, έχουν διαβιβαστεί ποινικές δικογραφίες που αφορούν και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρώην υπουργό Επικρατείας και εκτελούντα χρέη υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Γεώργιο Γεραπετρίτη, τον πρώην υφυπουργό Παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο, τον πρώην υπουργό Πολιτικής Προστασίας κατά τη χρονική περίοδο 2021-2023 Χρήστο Στυλιανίδη, τον υπουργό Δικαιοσύνης Γεώργιο Φλωρίδη, τον πρώην υφυπουργό Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλο, τον πρώην υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και την πρώην υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη.

Αυτή τη φορά ωστόσο, με φόντο το νέο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να ξανασκεφτεί τις κινήσεις της, μετά και τη συγκλονιστική συναυλία στο Καλλιμάρμαρο που διοργάνωσε ο σύλλογος συγγενών θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών για τις ψυχές που χάθηκαν άδικα. Ενάμιση χρόνο μετά το έγκλημα που προκάλεσε ανείπωτο πόνο, το Παναθηναϊκό Στάδιο γέμισε με πλήθος κόσμου, μια εικόνα που ενέτεινε το πρέσινγκ στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία και δεν μπορεί άλλο να σφυρίζει αδιάφορα στον πόνο και στην επιμονή των συγγενών των θυμάτων. Μένει να φανεί εάν τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και οι βουλευτές της συμπολίτευσης -οι οποίοι εσχάτως αντιδρούν στις κυβερνητικές επιλογές- σταθούν έστω και με τραγική καθυστέρηση στο ύψος των περιστάσεων και ανταποκριθούν στο πάνδημο αίτημα για απόδοση δικαιοσύνης.

Πηγή: Κυριακάτικη Δημοκρατία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This