Υπομονή μέχρι και τον Απρίλιο θα πρέπει να κάνουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στην Αθήνα, καθώς η ανάρτηση στο Κτηματολόγιο του Δήμου Αθηναίων δε θα γίνει όπως αναμενόταν την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου αλλά σχεδόν μέχρι το Πάσχα.
Αυτό αναμένεται να συμβεί, καθώς από το Κτηματολόγιο προχωρούν οι ριζικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι ενστάσεις των ιδιοκτητών αλλά και του Δημοσίου θα εξετάζονται.
Αυτός ο νέος τρόπος επιτρέπει στα γραφεία κτηματογράφησης να εκτελούν χρέη διαμεσολαβητή προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα και χρόνος. Οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν το νέο σύστημα εξέτασης θα μειώσει τις ενστάσεις κατά 50% (από ένα εκατομμύριο σε 500 χιλιάδες).
Μέχρι πρότινος ο καθένας που διαφωνούσε με τα στοιχεία της ανάρτησης μπορούσε να υποβάλει στον αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης αίτηση διόρθωσης κτηματολογικής εγγραφής ή ένσταση. Κάθε ένσταση εξεταζόταν από τριμελή επιτροπή που απαρτιζόταν από έναν δικηγόρο, έναν τοπογράφο και έναν δικαστικό.
Πλέον, οι δικαιούχοι που εντοπίζουν σφάλματα στην καταγραφή της ιδιοκτησίας τους θα μπορούν να καταθέτουν ένσταση στο γραφείο κτηματογράφησης το οποίο στο εξής θα συντάσσει υποχρεωτικά έκθεση αποδοχής ή απόρριψης στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι ενδιαφερόμενοι μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου με τη χρήση του taxisnet.
Σε περίπτωση που ο θιγόμενος δεν συμφωνεί με τη γνωμάτευση του “διαμεσολαβητή κτηματογράφησης” τότε η υπόθεση του θα παραπέμπεται σε Επιτροπή Εξέτασης Υποθέσεων Κτηματογράφησης. Επισημαίνεται πως η Αθήνα είναι ο πρώτος δήμος της χώρας που θα εφαρμοστεί ο νέος τρόπος εξέτασης των ενστάσεων.
Για τους κατοίκους εσωτερικού η ανάρτηση από το Κτηματολόγιο για την Αθήνα θα διαρκέσει δύο μήνες, ενώ όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων μένουν στο εξωτερικό έχουν στη διάθεσή τους τέσσερις μήνες για να ελέγξουν πως έχει καταγραφεί η περιουσία τους, ώστε, στην περίπτωση που υπάρχουν λάθη, να διατυπωθούν οι απαραίτητες αντιρρήσεις.
Σε αυτό το στάδιο οι αντιρρήσεις και οι αλλαγές γίνονται από αρμόδιες επιτροπές. Αυτό σημαίνει πως, όσο προχωρούν τα στάδια της κτηματογράφησης, τόσο μεγαλώνουν και οι δυσκολίες για τους αμελείς ιδιοκτήτες.
Η ανάρτηση του Κτηματολογίου για την Αθήνα, αφορά 544.682 ιδιοκτήτες και 7.645 νομικά πρόσωπα (Δημόσιο, εταιρείες κ.λπ.) που έχουν 726.000 ακίνητα και 65.277 γεωτεμάχια στον Δήμο Αθηναίων, τα οποία δήλωσαν το 2008 στο Κτηματολόγιο, πληρώνοντας 35 ευρώ ανά δικαίωμα.
Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες
Στην ανάρτηση από το Κτηματολόγιο, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ελέγξουν τα εξής:
- Αν τα στοιχεία τους είναι σωστά καταγεγραμμένα.
- Αν έχουν αποτυπωθεί στο κτηματολογικό απόσπασμα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως είναι γραμμένα στο συμβόλαιο τα τετραγωνικά μέτρα του διαμερίσματος και τα χιλιοστά της ιδιοκτησίας τους επί του οικοπέδου.
- Αν είναι σωστά γραμμένος ο αριθμός του συμβολαίου και του πιστοποιητικού μεταγραφής, καθώς και τα στοιχεία του συμβολαιογράφου.
- Αν έχει καταγραφεί σωστά ο αριθμός της οριζόντιας ιδιοκτησίας.
- Αν είναι σωστά καταγεγραμμένα τα ποσοστά των υπολοίπων ιδιοκτητών, καθώς ό,τι δεν καταγράφεται στο Κτηματολόγιο, χαρακτηρίζεται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και καταλήγει –ύστερα από χρόνια– στο Δημόσιο.
- Αν το οικόπεδο τους αποτυπώνεται σωστά στο κτηματολογικό απόσπασμα.
- Αν η διαφορά στο εμβαδόν του οικοπέδου που έχει καταγραφεί και αυτού που αναγράφεται στο συμβόλαιο είναι μέσα στο όρια της απόκλισης (τα όρια καταγράφονται στο κάτω μέρος του κτηματολογικού αποσπάσματος).
- Αν είναι αριθμητικά σωστά καταγεγραμμένα τα δικαιώματα. Αυτό σημαίνει πως για, π.χ., 10 ιδιοκτησίες θα πρέπει να υπάρχουν 10 κωδικοί ιδιοκτησίας
- Αν υπάρχει αναφορά για δικαιώματα που απορρίφθηκαν, εξαιτίας έλλειψης επαρκών στοιχείων που θεμελιώνουν δικαίωμα. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει αν επισκεφτούν το Κτηματολογικό Γραφείο προσκομίζοντας τα απαραίτητα έγγραφα.
- Αν στο ειδικό έντυπο (Α1) υπάρχουν παρατηρήσεις. Στην περίπτωση που υπάρχουν, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Κτηματογράφησης προκειμένου να προσκομίσουν τα έγγραφα που απαιτούνται. Το ίδιο ισχύει και για όσους δεν έχουν πληρώσει το τέλος των 35 ευρώ, καθώς όσοι δεν το έχουν καταβάλει δεν μπορούν να δουν τα κτηματολογικά αποσπάσματα.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων θα αποσταλούν προσωπικά emails. Στη συνέχεια, οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα στον δήμο της Αθήνας, θα πρέπει να μπουν στην ανάλογη εφαρμογή του Κτηματολογίου (www.ktimatologio.gr) στο portal «e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ», χρησιμοποιώντας τους κωδικούς taxisnet, για να δουν αποσπάσματα από τους Κτηματολογικούς Πίνακες και τα Διαγράμματα.
Σημειώνεται πως οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τα στοιχεία της ανάρτησης, είτε μέσω κωδικών ασφαλείας που χρησιμοποιούν στις εφαρμογές Taxisnet, είτε αφού δημιουργήσουν (εάν δεν το έχουν ήδη κάνει) τον προσωπικό τους κωδικό και εισάγουν τα τρία «κλειδιά» που βρίσκονται στο αποδεικτικό της δήλωσης τους (Αριθμός Πρωτοκόλλου Δήλωσης, Κωδικός Προσώπου και Κωδικός Ιδιοκτησίας).
Όσοι από τους ιδιοκτήτες δεν τα πάνε καλά με τα ηλεκτρονικά, θα μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο Κτηματογράφησης Αθηνών που λειτουργεί στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου, επί της λεωφόρου Βεΐκου 137.
Διαβάστε επίσης: Τα… κονόμησαν – 100.000 νέοι συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση 15,4 ευρώ τον χρόνο!