Εκτός ρύθμισης όσοι έχουν άλλον πάροχο πλην της ΔΕΗ

Προβληματική η ένταξη αγροτών και συνεταιρισμών στο πρόγραμμα «Γαία» - Πρόβλημα έχουν και οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι κάνουν χρήση ρεύματος τον χειμώνα για τα συστήματα θέρμανσης για την προστασία των ζώων

Must Read

Αν και η ένταξη αγροτών και συνεταιρισμών στο πρόγραμμα ΓΑΙΑ για μειωμένη τιμή ρεύματος χαιρετίστηκε ως ένα θετικό βήμα, στην πορεία παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα για όσους έχουν άλλον πάροχο, εκτός της ΔΕΗ.

  • Tου ΜΠΑΜΠΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ – Εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης»

Η Εθνική Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) με επιστολή της προς τα αρμόδια υπουργεία ζητά την άμεση επίλυση των προβλημάτων, τα οποία «εμποδίζουν» την ένταξή τους στο εν λόγω μέτρο. Αγρότες που υπάγονται σε διαφορετικό πάροχο, εκτός ΔΕΗ, δεν μπορούν να ενταχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση, που αφορά τη μείωση του αγροτικού ενεργειακού κόστους.

Ταυτόχρονα, εκτός της ρύθμισης φαίνεται πως μένουν και οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι κάνουν χρήση του ρεύματος τους χειμερινούς μήνες για τα συστήματα θέρμανσης για την προστασία των ζώων, σε αντίθεση με τους γεωργούς που καταναλώνουν ενέργεια την άνοιξη και τους θερινούς μήνες.

Στο μεταξύ, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, οι κάτοχοι αγροτικών συνδέσεων ρεύματος, ανεξαρτήτως ισχύος, πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση των ληξιπρόθεσμων οφειλών
τους. Αυτό ισχύει και για τους ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ που υπάγονται στο τιμολόγιο ΓΑΙΑ, οι οποίοι θα επωφεληθούν από τη δεκαετή ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με μηδενικό επιτόκιο. Για την ένταξη των οφειλών των δικαιούχων σε ρύθμιση με μηδενικό επιτόκιο πρέπει να πληρούνται, συνολικά, οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

-Να υπάρχει οφειλή για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για περίοδο κατανάλωσης
πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2023.

-Το ποσό της οφειλής που δύναται να ενταχθεί στη ρύθμιση με μηδενικό επιτόκιο να
είναι η οφειλή του δικαιούχου που έχει δημιουργηθεί από ανεξόφλητους λογαριασμούς
κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2023. Στο πεδίο εφαρμο-
γής δεν περιλαμβάνονται οφειλές από λογαριασμούς καταναλώσεων περιόδου από 1η
Ιανουαρίου 2024 και μετά.

-Το ποσό της οφειλής που δύναται να ενταχθεί στη ρύθμιση με μηδενικό επιτόκιο θα
πρέπει να είναι μεγαλύτερο ή ίσο των 100 ευρώ.

Σχετικά με τις δόσεις για την αποπληρωμή του συνολικού ποσού της οφειλής, είναι 120
ισόποσες μηνιαίες και δεν δύναται να είναι μικρότερες από 10 ευρώ τον μήνα. Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των συναρμόδιων υπουργείων, έπειτα από σχετικό αίτημα των δικαιούχων προς τον πάροχο, οι δόσεις δύναται να καταβάλλονται, συγκεντρωτικά, σε δύο ισόποσες εξαμηνιαίες πληρωμές έως την 30ή Ιουνίου και έως την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Σε περίπτωση που ο καταναλωτής δεν εξοφλήσει εμπρόθεσμα τρεις μηνιαίες δόσεις ή μία εξαμηνιαία δόση απεντάσσεται από τη ρύθμιση της οφειλής με μηδενικό επιτόκιο και οι υπολογιζόμενοι τόκοι βαρύνουν τον ίδιο. Σε κάθε περίπτωση, η αποπληρωμή της οφειλής θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2034. Το επιτόκιο για τον δικαιούχο όσον αφορά την αποπληρωμή της οφειλής του είναι 0,00% για την περίοδο από την έναρξη ισχύος της απόφασης μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2034.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This