Στο «σκαμνί» τα φωτοβολταϊκά σε γη υψηλής παραγωγικότητας

Μηνυτήρια αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Κόκκαλη - Οι εγκαταστάσεις και τα πάρκα στη Θεσσαλία καλύπτουν πάνω από το 8% των εκτάσεων, ενώ το όριο είναι το 1%!

Must Read

Μηνυτήρια αναφορά σχετικά με την κάλυψη γης υψηλής παραγωγικότητας από φωτοβολταϊκές μονάδες στη Θεσσαλία κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, βλέποντας από τη μια το επιτρεπόμενο όριο να έχει ξεπεραστεί κατά πολύ και από την άλλη να μην παίρνει εδώ και δύο σχεδόν χρόνια απαντήσεις από την κυβέρνηση.

  • Του ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΤΡΙΜΜΗ – Εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης»

«Προσωπικά, από το 2022 έχω αναδείξει το συγκεκριμένο θέμα με αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές ερωτήσεις. Πλην, όμως, απαντήσεις δεν δόθηκαν για το πόση έκταση καταλαμβάνουν οι φωτοβολταϊκές μονάδες σε γη υψηλής παραγωγικότητας» αναφέρει στον «Ε.Α.» ο κ. Κόκκαλης, και μάλιστα στέκεται στις αποκαλύψεις του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, ότι τα φωτοβολταϊκά στη Θεσσαλία έχουν εγκατασταθεί σε έκταση 340.000 στρεμμάτων, ξεπερνώντας το 1% που προβλέπει ο νόμος Χατζηδάκη από το 2020, και έχουν φτάσει στο 8,5%!

Βασίλης Κόκκαλης, βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Παράλληλα, στέκεται στην προηγούμενη περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας, υπό τη διοίκηση Κώστα Αγοραστού, τονίζοντας ότι με βάση τον νόμο Φάμελλου (2016) έπρεπε να οριοθετήσει τη γη υψηλής παραγωγικότητας. «Αυτό ακριβώς το κενό εκμεταλλεύτηκαν οι εταιρίες και πήραν σχετικές άδειες σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Το αποτέλεσμα ήταν να εγκαθίστανται άναρχα και ανεξέλεγκτα μονάδες ΑΠΕ» σημείωσε ο βουλευτής Λάρισας, για να συμπληρώσει: «Ως ΣΥΡΙΖΑ, δεν είμαστε αντίθετοι στις ΑΠΕ, αλλά πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξή τους και στον πρωτογενή τομέα. Αλλιώς, στο τέλος τι θα τρώμε; Ρεύμα;»

Ελεγχοι δεν υπήρχαν; «Κανείς δεν πραγματοποιούσε ελέγχους. Η τελευταία ερώτησή μου ήταν πριν από έναν μήνα, στον κ. Σκυλακάκη, και του ζήτησα είτε να με επιβεβαιώσει είτε να με διαψεύσει. Δεν πήρα καμία απάντηση» ανέφερε, ενώ διευκρινίζει ότι το ποσοστό σχεδόν 9% αφορά μονάδες που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί και όχι τις εκκρεμείς αιτήσεις, που πιθανότατα είναι πολλές ακόμη!

Ο κ. Κόκκαλης έκανε λόγο, μάλιστα, και για ψευδείς δηλώσεις εγκατάστασης μονάδων σε γη μη υψηλής παραγωγικότητας, κάτι που, όπως επισημαίνει, ανέφερε ήδη ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας. «Η καταστρατήγηση της γης υψηλής παραγωγικότητας οφείλεται σε δύο λόγους: αφενός, πιθανότατα στις ψευδείς βεβαιώσεις, όπως αποκάλυψε ο κ. Κουρέτας, αφετέρου στο κενό που υπάρχει στη μία εφαρμογή του νόμου από τη μη οριοθέτηση της γης υψηλής παραγωγικότητας» καταλήγει.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/74123/2971/2020, ο εκάστοτε διαχειριστής, ΔΕΔΔΗΕ ή ΑΔΜΗΕ, έχει την αρμοδιότητα του ελέγχου προκειμένου να μην υπάρξει υπέρβαση του προβλεπόμενου ορίου εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Μάλιστα, προβλέπεται ότι οι υπηρεσίες των δύο διαχειριστών οφείλουν να συνεργάζονται για τη συγκέντρωση όλων των απαραίτητων στοιχείων και να τα δημοσιοποιούν στους διαδικτυακούς τους τόπους ανά δύο μήνες.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο του 2024, με απόφασή του, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι η γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας εμπίπτει στην προστασία του άρθρου 24 του Συντάγματος για το «φυσικό περιβάλλον» και απαγορεύεται η άσκηση οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας, εκτός από την αγροτική εκμετάλλευση-αγροτική δραστηριότητα και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ, συζητώντας υπόθεση για εγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων στην περιοχή της Πελοποννήσου.

Μπλόκο σε νέες άδειες – Νέες επενδύσεις στο προσκήνιο

Προσφάτως, η Περιφέρεια Θεσσαλίας γνωμοδότησε αρνητικά για άλλα τρία «mega projects» ΑΠΕ, εταιριών που συνδέονται με αυστραλιανό και γαλλικό όμιλο. Συγκεκριμένα, γνωμοδότησε αρνητικά για τα εξής υπό αδειοδότηση έργα:

-Φωτοβολταϊκό πάρκο 120 MW σε περιοχές των Δήμων Ρήγα Φεραίου και Φαρσάλων.

-Φωτοβολταϊκό πάρκο 200 MW στη θέση Ταμιευτήρες – Ανατολική Λάρισα των Δήμων Κιλελέρ και Αγιάς.

-Φωτοβολταϊκό πάρκο 110 MW που αναπτύσσεται σε περιοχές της Λάρισας, του Παλαμά Καρδίτσας και της Φαρκαδόνας Τρικάλων.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή προκύπτει νέα μεγάλη επένδυση για φωτοβολταϊκά στη Λάρισα. Συγκεκριμένα, έγκριση των περιβαλλοντικών όρων έλαβε έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 390,00065 MW στη θέση Αργυρόμυλος, της Δημοτικής Ενότητας Κοιλάδας και Κράννωνος των Δήμων Λαρισαίων και Κιλελέρ (ΠΕ Λάρισας) της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

«Έχουμε καλύψει το όριο, έχουμε βγάλει τα μάτια μας»

Ενας μήνας περίπου έχει περάσει από τότε που και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, είχε εκφράσει έντονη ανησυχία για την άναρχη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, σημειώνοντας ότι θέτει σε κίνδυνο τον παραγωγικό ιστό της περιοχής.

Δημήτρης Κουρέτας, περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Παρουσιάζοντας τα δεδομένα του συγκεντρωτικού πίνακα, ο κ. Κουρέτας είχε σημειώσει ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι πρώτη σε αδειοδοτήσεις, με 359.000 στρέμματα, σημειώνοντας πως έχουν δοθεί άδειες σε φωτοβολταϊκά τα οποία είναι κάτω του 1 MW και δεν προσμετρώνται στο 1% της καλλιεργούμενης έκτασης, που βάσει νόμου επιτρέπεται να καλύπτεται από φωτοβολταϊκά.

«Εχουμε σχεδόν καλύψει το όριο, χωρίς να το έχουμε πρακτικά καλύψει. Ενώ νομότυπα είμαστε εντάξει, έχουμε βγάλει τα μάτια μας…» είχε τονίσει, απευθύνοντας κάλεσμα για τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου προς όφελος της Θεσσαλίας. «Θα πρέπει αυτά τα πράγματα να τα αφήσουμε να συμβαίνουν ή θα πρέπει να φτιάξουμε ένα μέτωπο και να απαιτήσουμε να υπάρχει μια στρατηγική που θα προστατεύει τη θεσσαλική γη» είχε συμπληρώσει.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), έχει δοθεί άδεια παραγωγής εγκατάστασης, λειτουργίας και καταχώρισης πολυγώνου σε εγκαταστάσεις που καλύπτουν 373.987 στρέμματα, κάτι που αντιστοιχεί περίπου στο 8,4% της καλλιεργήσιμης γης στη Θεσσαλία. Στην εγκύκλιο για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς σε αγροτική γη (ΦΕΚ 3149/30-7-2020) αναφέρεται ότι δύναται να αδειοδοτηθεί η εγκατάσταση Φ/Β έως το 1% της καλλιεργήσιμης γης κάθε Περιφέρειας (περίπου 44.000 στρέμματα για τη Θεσσαλία).

Τα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ δείχνουν ότι έχουν ήδη εγκατασταθεί Φ/Β σε περίπου 40.000 στρέμματα, που σχεδόν έχουν καλύψει το επιτρεπόμενο όριο. Για τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις Φ/Β (334.000 στρέμματα), που έχουν πάρει τουλάχιστον άδεια παραγωγής, τίθενται εύλογα ερωτήματα για το ποιες από αυτές βρίσκονται σε καλλιεργήσιμη γη.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα, «η αγωνία όλων είναι να διατηρηθεί ακέραιος ο κάμπος, που στήριξε διατροφικά και κοινωνικά γενιές Ελλήνων». Παράλληλα, εκτιμά ότι σημαντικό τµήµα των γνωμοδοτήσεων που έδωσε η Περιφέρεια τα προηγούμενα χρόνια (η νυν περιφερειακή Αρχή ανέλαβε μετά τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές) βεβαίωνε ψευδώς ότι δεν θα εγκατασταθούν σε γη υψηλής παραγωγικότητας.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ζήτησε από όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται να γνωμοδοτούν πάντα με σκοπό την προστασία της γης υψηλής παραγωγικότητας, απαιτώντας το ίδιο και από όλους τους αρμόδιους φορείς που εμπλέκονται στη διαδικασία των αδειοδοτήσεων.

Σε εκείνη τη σύσκεψη ήταν παρών και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κόκκαλης, τονίζοντας: «Δυστυχώς, με ευθύνη και υπογραφή αυτής της κυβέρνησης καταστρέφεται η γη υψηλής παραγωγικότητας, με αποτέλεσμα αγρότες και κτηνοτρόφοι να μην μπορούν να καλλιεργήσουν και να βοσκήσουν τα κοπάδια τους. Οφείλουμε ως Πολιτεία να έχουμε μια ισορροπία στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Αυτό που συντελείται στη Θεσσαλία είναι έγκλημα εις βάρος του πρωτογενούς τομέα, και οφείλουμε να το σταματήσουμε».

«Φαραωνικό» φωτοβολταϊκό στη Σκοπιά Φαρσάλων προκαλεί αντιδράσεις

Διαμαρτύρονται κάτοικοι της Σκοπιάς Φαρσάλων για την εγκατάσταση «φαραωνικού», όπως το χαρακτηρίζουν, φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή, κάνοντας λόγο για οικολογική καταστροφή που εξελίσσεται με απίστευτη ταχύτητα.

«Ολο αυτό το σύγχρονο οικολογικό έγκλημα, συντελείται σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό του χωριού, κυρίως στα χωράφια του αναδασμού Σκοπιάς, σε μια περιοχή όπου υπάρχουν και λειτουργούν δεκάδες γεωτρήσεις, δίπλα στον ποταμό Ενιπέα και στους παραποτάμους του, δηλαδή σε γη αυταπόδεικτα υψηλής παραγωγικότητας, σύμφωνα με τον νόμο» αναφέρουν μεταξύ άλλων σε επιστολή που υπογράφουν ως «Πληττόμενοι Πολίτες της Σκοπιάς Φαρσάλων» και καλούν όλους τους αρμόδιους φορείς της περιοχής να παρέμβουν για να προστατεύσουν την περιοχή και την καλλιεργούμενη γη, χωρίς καμία καθυστέρηση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This