Χωρίς νερό, οι υποτροπικές καλλιέργειες στην Κρήτη βρίσκονται σε δύσκολη φάση, όπως λένε γεωπόνοι και αγρότες, που πλέον δεν είναι τόσο αισιόδοξοι για τις καλλιεργητικές δυνατότητες αυτών των καλλιεργειών.
- Του ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ – Εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης»
Κι όμως, σύμφωνα με πειράματα πολλών χρόνων, η Κρήτη προσφέρεται πλέον στις περισσότερες περιοχές της για την ανάπτυξη των υποτροπικών φυτών. Ωστόσο, αν δεν βρεθούν λύσεις με το νερό -αφού, σύμφωνα με την κοινή παραδοχή, υπάρχει, αλλά δεν γίνεται σωστά η διαχείρισή του-, δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες για την καλλιέργεια υποτροπικών φυτών στην Κρήτη, ακόμα και στο νότιο τμήμα του νησιού, όπου ευδοκιμούν με πολύ εύκολο τρόπο και έχουν σημαντική παράδοση.
Ο Θανάσης Καλύβας, ειδικός στην πιστοποίηση και στους ελέγχους αγροτικών προϊόντων, παλιός πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου, λέει στον «Ελληνα Αγρότη» ότι ολοένα περισσότεροι τα τελευταία χρόνια στρέφονται στην κατανάλωση αυτών των προϊόντων. Ως εκ τούτου, υπάρχει μέλλον, αλλά όχι νερό, ακριβώς επειδή δεν γίνεται σωστά η διαχείρισή του, και καταλήγει στη θάλασσα.
«Ειδικά στα εστιατόρια με κουζίνες γκουρμέ, υπάρχει μεγάλη κατανάλωση των προϊόντων αυτών, αλλά και οι απλοί καταναλωτές τα ζητούν ολοένα περισσότερο. Μιλάμε για γκότζι μπέρι, μάνγκο, ανανά, γκουάβα και πολλά άλλα», σύμφωνα με τον Θανάση Καλύβα. Μάλιστα, τονίζει πως οι δυνατότητες παραγωγής είναι δεδομένες, αρκεί να βρεθεί το νερό, που υπάρχει στην Κρήτη, αλλά δεν γίνεται σωστή διαχείριση αυτού του δημόσιου και πολύτιμου αγαθού.
«Όχι» στις αλλαγές των καλλιεργειών
Στο μεταξύ, δεν πρέπει να αντικατασταθούν οι παραδοσιακές καλλιέργειες της Κρήτης, αλλά οι εναλλακτικές μορφές να γίνονται συμπληρωματικά στις υπάρχουσες. Τη θέση αυτή εκφράζει στον «Ελληνα Αγρότη» ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.
Αν και δεν είναι ειδικός στα θέματα αγροτικής παραγωγής, ξεκαθαρίζει πως θα πρέπει άμεσα να καθίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στο ίδιο τραπέζι και να βρουν λύσεις όχι ως προς την αντικατάσταση των καλλιεργειών, αλλά ως προς την εύρεση νερού, με το οποίο θα μπορέσει το νησί να στηρίξει τις καλλιέργειες.
«Συχνά γίνονται συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή και απουσιάζει το Μeteo, το οποίο διατηρεί στο νησί γύρω στους 70 σταθμούς και δίνει στοιχεία στους φορείς, διατηρώντας μια πολύτιμη βάση δεδομένων. Είναι σημαντικά αυτά τα στοιχεία, και την ίδια ώρα εμείς δεν καλούμαστε σε αυτές τις εκδηλώσεις», σύμφωνα με τον Κώστα Λαγουβάρδο.
«Μαζί λοιπόν με τους γεωπόνους, τους μηχανικούς, τους αγρονόμους, αυτούς που ασχολούνται με τα δάση κ.ά., μπορούμε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να βρούμε λύσεις» είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, προβλέπει ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου δεν πρέπει να περιμένουμε βροχές στην Κρήτη, πέρα ίσως από κάποιες τοπικές στα ορεινά του νησιού.
Στο μεταξύ, γεωπόνοι στην Κρήτη τονίζουν ότι τα μικροκλίματα είναι τέτοια «που μας επιτρέπουν να καλλιεργήσουμε τα πάντα, είτε για να εξασφαλίσουμε τροφή είτε για να έχουμε εισόδημα από εξαγωγές ενός προϊόντος. Αλλά χρειαζόμαστε την έρευνα». Και αναφέρουν πως «αν υπάρχει η βούληση από κυβέρνηση, Περιφέρειες, δήμους κ.λπ., δεν είναι δύσκολοι αυτοί οι πειραματισμοί σε ένα χωράφι για τρία χρόνια, με λίγο νερό λόγω της ξηρασίας, για να δούμε πώς ανταποκρίνεται αυτή η καλλιέργεια και τι αποτελέσματα έχει».
Σύμφωνα με τους γεωτεχνικούς, είναι απαράδεκτο αυτό που έκανε πάντοτε μόνο η Ελλάδα, να προσαρμόζει την εθνική της πολιτική στα στενά περιθώρια της ΚΑΠ, όταν όλες οι άλλες χώρες έκαναν ακριβώς το αντίθετο: έφερναν την ΚΑΠ στα μέτρα της εθνικής αγροτικής πολιτικής τους. «Ας χρηματοδοτήσει η δική μας χώρα τις έρευνες αυτές και ας μην περιμένει τις Βρυξέλλες να το κάνουν» λένε κατά καιρούς άνθρωποι που ασχολούνται με καλλιέργειες υποτροπικών φυτών στο νησί.