Επιθυμούμενη από τον Εμανουέλ Μακρόν, η διεθνής διάσκεψη για τον Λίβανο, που πραγματοποιείται σήμερα στο Παρίσι, είναι η πολλοστή προσπάθεια της Γαλλίας, για να επηρεάσει το μέλλον αυτής της χώρας που έχει γίνει πεδίο σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, χωρίς όμως καμία εγγύηση επιτυχίας.
- γράφει η Μαρία Δεναξά
Το Ισραήλ όπως και το Ιράν, που υποστηρίζει τη Χεζμπολάχ, απουσιάζουν από τη σύνοδο αυτή, στην οποία δεν συμμετέχει επίσης ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.
Την έναρξη της συνόδου έκανε με ομιλία του ο Εμανουέλ Μακρόν που ζήτησε κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο και να υπάρξει συμφωνία πάνω στην απόφαση 1701 του συμβουλίου ασφαλείας. Ο Γάλλος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα δοθούν 100 εκατομμύρια ευρώ στο Λίβανο.
Περισσότερες από 70 χώρες συμμετέχουν στη διάσκεψη αλλά κυρίως σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών. Ωστόσο το Λίβανο εκπροσωπεί ο πρωθυπουργός της χώρας Νατζίμπ Μικάτι και τον ΟΗΕ ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο Ελληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης και την Κύπρο ο Κωνσταντίνος Κόμπος.
Η ιδέα είναι να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί από τον πόλεμο και να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός. Ο στόχος της συνόδου είναι ανθρωπιστικός, ασφάλειας και διπλωματικός. Προτεραιότητα του Εμανουέλ Μακρόν είναι να συνεχίσει να πιέζει για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη χώρα.
Συγκεκριμένα, για το Παρίσι, οι όροι της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ πρέπει να είναι σύμφωνοι με την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό ορίζει ότι στο νότιο Λίβανο θα πρέπει να αναπτυχθούν μόνο ειρηνευτικές δυνάμεις και ο λιβανέζικος στρατός.
Το μείζον πρόβλημα είναι ότι η Ουάσιγκτον δεν υποστηρίζει αυτή τη γραμμή. Υποστηρίζει ότι το Ισραήλ πρέπει να επιτρέπεται να πετάει πάνω από τον εναέριο χώρο του Λιβάνου, διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητα να στέλνει στο Νότιο Λίβανο χερσαία στρατεύματα για να εμποδίσει τον επανεξοπλισμό της Χεζμπολάχ. Συνέπεια αυτής της διαφοράς απόψεων είναι η απουσία του Αντονι Μπλίνκεν σήμερα από το Παρίσι. Το Ελιζέ ωστόσο αναφέρει πως η απουσία οφείλεται απλώς σε θέματα προγραμματισμού. Όσον αφορά το ανθρωπιστικό σκέλος, η Γαλλία και πολλές άλλες χώρες αναμένεται να ανακοινώσουν οικονομική βοήθεια για τη στήριξη των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν εξαιτίας των εχθροπραξιών. Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, η ιδέα είναι επίσης να εργαστούν για την ενίσχυση του στρατού του Λιβάνου όσον αφορά τον εξοπλισμό, την οικονομική υποστήριξη και την εκπαίδευση.
Aπογοητευμένος από τον Μακρόν ο Νετανιάχου
Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Cnews το βράδυ της Τετάρτης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Tsahal βρίσκεται «στην αρχή του τέλους» του πολέμου στη Γάζα.
Στη συνέντευξη του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ μίλησε με σκληρά λόγια για τον Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας ότι δεν κατάλαβε την έκκληση του για εμπάργκο στις προμήθειες όπλων στο Ισραήλ.
«Ήμουν εξαιρετικά απογοητευμένος» από τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος πήρε “αποφάσεις” κατά του Ισραήλ. «Γιατί μας επιβάλλουν εμπάργκο όταν διεξάγουμε έναν δίκαιο πόλεμο; Περιμένουμε να μας υποστηρίξει με τον ίδιο τρόπο που το Ιράν υποστηρίζει τους υποστηρικτές του», δήλωσε.
Στις 5 Οκτωβρίου, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει ότι είναι υπέρ της διακοπής της προμήθειας όπλων στο Ισραήλ τα οποία χρησιμοποιούνται για τη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας. «Νομίζω ότι η προτεραιότητα σήμερα είναι να επιστρέψουμε σε μια πολιτική λύση, να σταματήσουμε να παραδίδουμε όπλα που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο στη Γάζα», είχε δηλώσει ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους στο France Inter. «Η Γαλλία δεν παραδίδει όπλα» επανέλαβε την ημέρα, στο τέλος της συνόδου κορυφής της Γαλλοφωνίας στο Παρίσι, προσθέτοντας: «εάν ζητάμε κατάπαυση του πυρός, το πιο σωστό πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να μην προμηθεύουμε όπλα». Τα λόγια αυτά προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Μπενιαμίν Νετανιάχου που χαρακτήρισε τις δηλώσεις ως «ντροπή».
Υπο το φόβο της αντιπαράθεσης, το Ελιζέ το ίδιο βράδυ διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία «είναι ακλόνητη φίλη του Ισραήλ» και αποδοκίμασε τις «υπερβολικές» δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού.
«Η νίκη μας είναι και δική σας νίκη»
«Πολεμάμε για τους εαυτούς μας, αλλά πολεμάμε επίσης για εσάς. Δεν πρόκειται απλώς για τρομοκρατία, επιστρέψαμε στον Μεσαίωνα», είπε απευθυνόμενος στους τηλεθεατές της γαλλικής τηλεόρασης. «Σκότωσαν έναν Γάλλο ιερέα, τον πατέρα Χαμέλ, τον Σαμουέλ Πατί, χτύπησαν το Μπατακλάν… Αυτοί οι άνθρωποι θα σας σκότωναν όλους αν μπορούσαν», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις ισλαμιστικές επιθέσεις. «Πρόκειται για έναν πόλεμο του πολιτισμού εναντίον της βαρβαρότητας. Η νίκη μας είναι η δική σας νίκη», δήλωσε ο Νετανιάχου στα γαλλικά. «Νομίζω ότι οι Γάλλοι καταλαβαίνουν, αλλά ο πρόεδρος της Γαλλίας είναι αυτός που πρέπει να καταλάβει. Αυτές οι φρικαλεότητες που υποφέρουμε προέρχονται από τους ίδιους ανθρώπους που θέλουν να μας στείλουν πίσω στον Μεσαίωνα».
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός επέκρινε επίσης το Διεθνές Δικαστήριο επειδή τον εξίσωσε με τον Γιαχία Σινουάρ, τον ηγέτη της Χαμάς που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης των IDF στη Γάζα στις 17 Οκτωβρίου. «Είναι σαν να μηνύεις τον Τσόρτσιλ μετά τη μήνυση του Γκέμπελς (μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο)». Πρόσθεσε ότι ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται στην «αρχή του τέλους» του πολέμου στη Γάζα, συγχαίροντας τον εαυτό του που κατάφερε να πλήξει τις πολεμικές «ικανότητες» της Χαμάς με τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ. Τέλος, δήλωσε ότι σύντομα το Ισραήλ θα απαντήσει στις πρόσφατες επιθέσεις του Ιράν.
Δείτε επίσης:
Τέλειωσε η ανοχή για τις επικύψεις στον σουλτάνο
Αναφορές για μεγάλη φωτιά σε πυρηνικό εργοστάσιο στο Καράτζ του Ιράν