Πολωνία: Ραδιοφωνικός σταθμός απέλυσε τους δημοσιογράφους… και τους αντικατέστησε με AI!

Σημεία των καιρών

Must Read

Ένας ραδιοφωνικός σταθμός στην Πολωνία έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση ου μην και διαμάχη μεταξύ εμπλεκομένων, μετά την απόλυση των δημοσιογράφων του και την επανεκκίνηση αυτή την εβδομάδα με «παρουσιαστές» τεχνητής νοημοσύνης (AI)!

Ο ραδιοφωνικός σταθμός OFF Radio Krakow στην Κρακοβία το χαρακτήρισε ως «το πρώτο πείραμα στην Πολωνία για τη χρήση παρουσιαστών που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη αντί για ανθρώπινους δημοσιογράφους».

Αvatar αντί ανθρώπων

Εβδομάδες αφότου απέλυσε τους δημοσιογράφους του, το OFF Radio Krakow ξεκίνησε ξανά αυτή την εβδομάδα, με αυτό που είπε ότι ήταν το πρώτο πείραμα στην Πολωνία, στο οποίο οι δημοσιογράφοι…είναι εικονικοί χαρακτήρες που δημιουργήθηκαν από την AI.

Ο σταθμός στη πόλη της Κρακοβίας ανέφερε ότι τα τρία avatar του έχουν σχεδιαστεί για να προσεγγίζουν νεότερους ακροατές μιλώντας για πολιτιστικά, καλλιτεχνικά και κοινωνικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών των LGBTQ+ ατόμων, σημειώνει το Euronews.

«Είναι η τεχνητή νοημοσύνη περισσότερο ευκαιρία ή απειλή για τα μέσα ενημέρωσης, το ραδιόφωνο και τη δημοσιογραφία; Θα αναζητήσουμε απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα», έγραψε σε δήλωσή του ο επικεφαλής του σταθμού, Marcin Pulit.

Η αλλαγή αυτή τράβηξε την προσοχή σε εθνικό επίπεδο αφού ο Mateusz Demski, δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου που μέχρι πρόσφατα φιλοξενούσε εκπομπή στον σταθμό, δημοσίευσε μια ανοιχτή επιστολή την Τρίτη διαμαρτυρόμενος «για την αντικατάσταση των εργαζομένων με τεχνητή νοημοσύνη. Είναι ένα επικίνδυνο προηγούμενο που μας πλήττει όλους», έγραψε και υποστήριξε ότι θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο «σε έναν κόσμο στον οποίο οι έμπειροι υπάλληλοι που συνδέονται με τον τομέα των μέσων ενημέρωσης για χρόνια και οι άνθρωποι που απασχολούνται σε δημιουργικές βιομηχανίες θα αντικαθίστανται από μηχανές».

Απολύσεις λόγω «χαμηλού ακροατηρίου»

Περισσότεροι από 15.000 υπέγραψαν την επιστολή μέχρι την Τετάρτη το πρωί, είπε ο Ντέμσκι στο Associated Press. Είπε ότι έχει επίσης λάβει τηλεφωνήματα από εκατοντάδες ανθρώπους, πολλοί από αυτούς νεαρούς που δεν θέλουν να γίνουν αντικείμενο ενός τέτοιου πειράματος.

Ο Πούλιτ επέμεινε ότι κανένας δημοσιογράφος δεν απολύθηκε λόγω τεχνητής νοημοσύνης, αλλά επειδή το κοινό του ήταν κοντά στο μηδέν. Ο Krzysztof Gawkowski, υπουργός ψηφιακών υποθέσεων και αναπληρωτής πρωθυπουργός, στάθηκε την Τρίτη, λέγοντας ότι είχε διαβάσει την έκκληση του Demski και ότι απαιτείται νομοθεσία για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης. «Αν και είμαι λάτρης της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, πιστεύω ότι ορισμένα όρια ξεπερνιούνται όλο και περισσότερο», έγραψε στο X. «Η ευρεία χρήση της τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να γίνεται για τους ανθρώπους και όχι εναντίον τους!».

Την Τρίτη, ο σταθμός μετέδωσε μια «συνέντευξη» που διεξήγαγε ένας παρουσιαστής που δημιουργήθηκε από AI με φωνή που προσποιείται τη Wisława Szymborska, Πολωνή ποιήτρια και βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας που πέθανε το 2012. Ο Michał Rusinek, πρόεδρος του Ιδρύματος Wisława Szymborska, είπε στον τηλεοπτικό σταθμό TVN ότι συμφώνησε να χρησιμοποιηθεί η φωνή της στην εκπομπή.

Πηγή: economistas.gr

Δείτε ακόμη:

Χιλιάδες καλλιτέχνες κατά της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This