Μορφή προ-εγκαινίων της Εθνικής Πινακοθήκης είχε η χθεσινή εκδήλωση «Πολιτισμός» που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα υποδοχής με οικοδεσπότες την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον πρόεδρο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» Ανδρέα Δρακόπουλο. Όπως είπε η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, τον επισκέπτη θα υποδέχεται η «Λαϊκή Αγορά» του Τέτση, ένα έργο με συμβολισμό, καθώς «η Εθνική Πινακοθήκη θα υποδέχεται όλο τον κόσμο με ανοιχτές αγκαλιές, θα είναι ένα ανοιχτό μουσείο».
Επίσης, στον χώρο υποδοχής θα υπάρχουν μία μεγάλη οθόνη, στην οποία θα προβάλλεται ό,τι γίνεται στην Αθήνα, καθώς και ένα διαδραστικό ψηφιακό τραπέζι. Τέλος, ευχαρίστησε το ΙΣΝ γιατί χωρίς τα 13.000.000 ευρώ, που ήταν η δωρεά του, δεν θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» το έργο. Έως σήμερα το έργο έχει κοστίσει συνολικά 50.000.000 και απομένουν άλλα 4.000.000-5.000.000 ευρώ, τα οποία, όπως είπε η κυρία Μενδώνη, «τα έχουμε βρει από την Πολιτεία και από χορηγίες», και συνέχισε: «Έξι μήνες πριν θα ήταν αδιανόητο να είμαστε εδώ».
Η κυρία Μενδώνη μίλησε, επίσης, για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το οποίο είναι έτοιμο να ανοίξει, δοκιμαστικά, στις 24 Φεβρουαρίου 2020. «Ήταν ένα γιοφύρι της Άρτας και ευτυχώς δεν χρειάστηκε να θυσιάσουμε κανέναν πρωτομάστορα» είπε χαρακτηριστικά. Και εδώ η δωρεά του ΙΣΝ ήταν καθοριστική, καθώς επέτρεψε να ξεκλειδώσουν τα 44.000.000 που είχε δώσει το Δημόσιο.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης τονίστηκαν ο σημαντικός ρόλος του πολιτισμού, ο πολιτισμός ως ανάγκη, αλλά και η συνεργασία της Πολιτείας με τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς την οποία τίποτα δεν θα μπορούσε να είχε γίνει στον τομέα του πολιτισμού, με μεγαλύτερο το Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος», που περιλαμβάνει την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή.
Επίσης, με τη δωρεά του ΙΣΝ το Εβραϊκό Μουσείο στη Θεσσαλονίκη θα είναι έτοιμο το 2024, θα ανακαινιστεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης από τον Ρέντσο Πιάνο, θα πάρει πάλι ζωή το χωριό Βαμβακού Λακωνίας -τόπος καταγωγής του Σταύρου Νιάρχου-, όπου μέσα από ένα πρόγραμμα φιλοξενίας θα δημιουργηθεί ένα μουσικό σύνολο δωματίου έξι ατόμων.
Σημαντική ήταν, επίσης, η δωρεά του ιδρύματος στο Μουσείο Μπενάκη, καθώς χωρίς αυτή δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει η οικία Πάτρικ Λι Φέρμορ στην Καρδαμύλη ούτε το Μουσείο Μπενάκη θα μπορούσε να έχει ελεύθερη είσοδο κάθε Πέμπτη εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Στο κλείσιμο της εκδήλωσης ο κ. Δρακόπουλος επισήμανε: «Ο πολιτισμός δεν είναι κάτι στατικό, είναι κάτι δυναμικό, που αλλάζει και εξελίσσεται μαζί μας, με δύναμη μεταμορφωτική και όφελος πολλαπλασιαστικό. Μία αλυσίδα που μας συνδέει με το παρελθόν και μας τραβάει προς το μέλλον. Είναι η μόνιμη έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη, αλλά και η διασκευή του Χατζιδάκι σε heavy metal στη σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής […] Και εμείς με τη σειρά μας στο ΙΣΝ είμαστε εδώ για να τον ενισχύσουμε…».
Φυσικά, η υπουργός Πολιτισμού δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στους Δεσμώτες του Φαλήρου, των οποίων «έσπασαν τα δεσμά» και θα αποδεσμευτούν τα 5.000.000 του ΙΣΝ που ήταν δεσμευμένα για τους Δεσμώτες. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία την Τρίτη το βράδυ, έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση, την απόσπασή τους κατά ύψος ή την προσωρινή μεταφορά τους σε κοντινή θέση μέχρι την επανατοποθέτησή τους, με στόχο την εξυγίανση του υπεδάφους και τη συνακόλουθη επανατοποθέτησή τους.
Δείτε επίσης: Απεβίωσε ο Κερκ Ντάγκλας – Το συγκινητικό μήνυμα του γιου του, Μάικλ