Όταν η 17Ν παρουσίασε τη «φωτογραφία-σύμβολο», αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις κλεμμένες ρουκέτες από το Συκούριο

Must Read

Έχουν περάσει 30 χρόνια και πολλοί ήταν εκείνοι που δεν είχαν ακούσει την ιστορία για την μεγάλη κλοπή από το στρατόπεδο Συκούριο στην Λάρισα. Σαν χθες η 17 Νοέμβρη αναλάμβανε την ευθύνη της μεγαλύτερης κλοπής οπλισμού από ελληνικό στρατόπεδο.

  • Γράφει ο Ίων Παπαδάκης

Τα Χριστούγεννα του 1989 οκτώ μέλη της οργάνωσης «17 Νοέμβρη» -τρείς μόλις μήνες μετά την δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη (26/9/1989)- εισέβαλαν σε δύο αποθήκες πυρομαχικών  στη στρατιωτική μονάδα στο Συκούριο Λάρισας και πήραν 113 ρουκέτες των 2,36 χλστ. και 3,5 ιντσών, επτά χιλιάδες φυσίγγια και χειροβομβίδες…

Την ομάδα τότε αποτελούσαν οι Χριστόδουλος και Σάββας Ξηρός, Βασίλης Τζωρτζάτος, Κωνσταντίνος Τέλιος, Θωμάς Σερίφης, Κωνσταντίνος Καρατσώλης, Ηρακλής Κωστάρης και Δημήτρης Κουφοντίνας.

Ενάμιση μήνα αργότερα σαν χθες (στις 5/2/1990) η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη με προκήρυξή της γράφοντας:

Η προκήρυξη

«Κομάντος της 17Ν επιτέθηκε σε αποθήκες στρατοπέδου στην περιοχή της Λάρισας δίπλα στο χωριό Συκούριο τη νύχτα της 24 προς 25 Δεκεμβρίου 1989. Οι αποθήκες φυλάγονταν από στρατιώτες και άνδρες της εθνοφυλακής, αλλά δεν αντιλήφθηκαν τίποτε. Συνολικά αφαιρέθηκε μεγάλη ποσότητα από ρουκέτες των 2,36 και 3,5 ιντσών, σφαίρες διαμετρήματος 0,45, 0,38, 0,30, 7,62, χειροβομβίδες, ηλεκτρικούς και μηχανικούς πυροκροτητές και άλλο χρήσιμο υλικό…».

Τότε η 17Ν τόνιζε ότι η κλοπή των ρουκετών αναβάθμιζε σημαντικά το οπλοστάσιό της και τις επιχειρησιακές της δυνατότητες. Μαζί με την προκήρυξη είχαν στείλει και μια φωτογραφία που έδειχνε τις ρουκέτες και τα μπαζούκας κάτω από τις φωτογραφίες του Μαρξ, του Τσε Γκεβάρα και του Άρη Βελουχιώτη.

Αυτή η φωτογραφία δε έμελλε να γίνει το «σύμβολο» της 17Ν τα επόμενα χρόνια…

Η κλοπή του πολεμικού υλικού κρατήθηκε για λίγο κρυφή και δημοσιοποιήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1990. Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας έκανε λόγο για 59 ρουκέτες σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσει το θέμα.

Με την εξάρθρωση της 17Ν μεγάλο μέρος των ρουκετών βρέθηκαν στις γιάφκες της Δαμάρεως και της Πάτμου.

Το απόρρητο πόρισμα

Με την ανακοίνωση του ΥΕΘΑ της πρωτάκουστης κλοπής  από το Συκούριο η Ελευθεροτυπία είχε γράψει: «Μόνο τανκς δεν έκλεψαν ακόμα», ενώ ο Ελεύθερος Τύπος το Δεκέμβριο του 2000 είχε αποκαλύψει  το απόρρητο πόρισμα του ΓΕΣ για τον τρόπο δράσης της οργάνωσης:

«Οι τρομοκράτες εισέβαλαν τα ξημερώματα του 1989 από ένα σημείο στα νοτιοδυτικά του στρατοπέδου, παραβιάζοντας το συρματόπλεγμα. Προορισμός τους ήταν η αποθήκη πυρομαχικών, όπου φυλάσσονταν οι ρουκέτες, η οποία απείχε σαράντα μέτρα.

Το φυλάκιο που βρισκόταν κοντά στην αποθήκη παρέμενε αφύλακτο τα τελευταία χρόνια (κάτι που γνώριζαν τα μέλης της οργάνωσης λόγω της πολύμηνης παρακολούθησης του στρατοπέδου). Το παρατηρητήριο της 17 Νοέμβρη, μέσα στο στρατόπεδο, πρέπει να είχε πλήρη έλεγχο μιας άλλης -φυλασσόμενης αυτήν τη φορά – σκοπιάς που βρισκόταν σε απόσταση 300 μέτρων από την αποθήκη.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη της οργάνωσης είχαν τη βεβαιότητα ότι τη συγκεκριμένη νύχτα δεν θα γίνονταν περιπολίες στους χώρους δράσης της και ότι μέσα στις αποθήκες δεν θα υπήρχαν άλλα άτομα. Αφαίρεσαν τις ρουκέτες από την αποθήκη, τις μετέφεραν μέχρι το συρματόπλεγμα (απόσταση 40 μέτρων) και κατηφόρισαν στην πλαγιά του βουνού (300 μέτρα), για να φτάσουν στην άκρη ενός αμυγδαλεώνα, όπου τους περίμενε ένα μικρό φορτηγό.

Σύμφωνα με το πόρισμα, οι τρομοκράτες έδρασαν σαν σκυταλοδρόμοι, δηλαδή ένας ήταν μέσα στην αποθήκη, άλλος κουβαλούσε τις ρουκέτες έως το συρματόπλεγμα και από κει μία ομάδα δύο ή τριών ατόμων τις κατέβαζε και τις φόρτωνε στο φορτηγό.

Στο συμπέρασμα του Επιτελείου περιέχονται στοιχεία – φωτιά σχετικά με τη δράση αξιωματικών, υπαξιωματικών και υπαλλήλων του ΓΕΣ που υπηρετούσαν στο στρατόπεδο και φέρονται να εμπλέκονται στην πολύκροτη υπόθεση.

Υπάρχουν, άλλωστε, ενδείξεις ότι οι τρομοκράτες είχαν πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες για την ακριβή θέση των πυρομαχικών και τη δυνατότητα για ασφαλή διέλευση μέσα στο πιο νευραλγικό σημείο του στρατοπέδου».

H κλοπή του οπλισμού από το στρατόπεδο Συκουρίου είχε χαρακτηρισθεί ως υποδειγματική επιχείρηση της δράσης των τρομοκρατικών οργανώσεων όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Έγκλημα χωρίς… τιμωρία!

Στη δίκη οι κατηγορούμενοι δεν έδωσαν εξηγήσεις και σαφή εικόνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οργανώθηκε και εκτελέστηκε η επιχείρηση, ενώ ο Δ. Κουφοντίνας αρκέστηκε να πει οτι «αυτή η απαλλοτρίωση όπως και οι άλλες δεν ήταν παρά πράξεις ένοπλης προπαγάνδας».

Όπως είπε στην απολογία του, «η 17Ν μπήκε στο Τμήμα του Βύρωνα για να πάρει όπλα, στο Πολεμικό Μουσείο για να πάρει μπαζούκας και στο στρατόπεδο του Συκουρίου για να πάρει πολεμοφόδια χωρίς να ανοίξει μύτη».

Εκείνη την εποχή η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων καταλόγισε σημαντικές ευθύνες σε έναν και μόνο αξιωματικό. Και μέχρι σήμερα -30 χρόνια μετά- δεν έχει εκδοθεί ούτε μία ανακοίνωση σχετικά με τη δικαστική διερεύνηση των ευθυνών που καταλόγιζε το πόρισμα.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This