Ισραηλινά πλήγματα στη Βηρυτό μετά τη νέα εντολή εκκένωσης – Μπλίνκεν: Επιτακτική η εξεύρεση διπλωματικής λύσης στον Λίβανο

«Θέλουμε να εξασφαλισθεί η προστασία των αμάχων...»

Must Read

Δύο ακόμη πλήγματα πραγματοποίησαν νωρίτερα το βράδυ οι IDF στα νότια προάστια της Βηρυτού, μετά τη νέα εντολή εκκένωσης που εξέδωσε προς τους πολίτες συγκεκριμένων περιοχών της λιβανέζικης πρωτεύουσας ο ισραηλινός στρατός.

Εικόνες που μετέδωσε η τηλεόραση του Γαλλικού Πρακτορείου (AFPTV), δείχνουν πυκνό γκρίζο καπνό να υψώνεται πάνω από τα νότια προάστια, ενόσω οι Ισραηλινοί συνεχίζουν το «σφυροκόπημα» στα προπύργια -όπως τα αποκαλούν- της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Όπως μετέδωσε το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου (ANI), επικαλούμενο μαρτυρίες κατοίκων από τις γειτονιές που κατονόμασε ο ισραηλινός στρατός στην εντολή εκκένωσης, η οποία δημοσιεύτηκε περίπου 45 λεπτά πριν σημειωθούν τα πλήγματα, «η αεροπορία του εχθρού διεξήγαγε δύο νέες επιδρομές στο Χάρετ Χρέικ».

Κατά τ’ άλλα, νωρίτερα μέσα στην ημέρα ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως θεωρεί ότι «είναι πραγματικά επείγον» ζήτημα η εξεύρεση «διπλωματικής λύσης» στην σύρραξη ανάμεσα στο Ισραήλ και την φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ζητώντας, παράλληλα, την «προστασία των αμάχων», χωρίς, ωστόσο, να ζητήσει κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Έχουμε την αίσθηση ότι είναι πραγματικά επείγουσα η επίτευξη διπλωματικής λύσης και η πλήρης εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να μπορέσουν να υπάρξουν πραγματικές συνθήκες ασφαλείας στα σύνορα ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο», ανέφερε συγκεκριμένα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, στο Λονδίνο. «Θέλουμε να εξασφαλισθεί η προστασία των αμάχων. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι λιβανικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα βρεθούν σε διασταυρούμενα πυρά. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι σε περιοχές όπως η Βηρυτός θα καταβάλλονται αληθινές προσπάθειες για να διασφαλισθεί ότι οι άνθρωποι είναι σώοι και ασφαλείς και ότι οι άμαχοι δεν θα βρίσκονται σε διασταυρούμενα πυρά», πρόσθεσε.

Η απόφαση 1701 υιοθετήθηκε το 2006 και τερμάτισε έναν προηγούμενο πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χεζμπολάχ. Προβλέπει την κατάπαυση των εχθροπραξιών ανάμεσα στις δύο πλευρές και ορίζει ότι μόνο ο λιβανικός στρατός και οι κυανόκρανοι μπορούν να είναι ανεπτυγμένοι στον νότιο Λίβανο, στη ζώνη των συνόρων με το Ισραήλ.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις στον Τύπο, μετά την συνάντησή του με τον Μπλίνκεν. Ωστόσο, χτες Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης για τον Λίβανο στο Παρίσι, ο Νατζίμπ Μικάτι είχε δηλώσει ότι το μονοπώλιο των όπλων πρέπει να επανέλθει στο κράτος και τον στρατό του Λιβάνου. «Το σημαντικότερο σήμερα είναι (…) μια κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Λιβανέζος πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια στης διάσκεψης, προσθέτοντας ότι «κάθε μελλοντικός πρόεδρος της Δημοκρατίας του Λιβάνου οφείλει να θέσει σε εφαρμογή τις συμφωνίες που ορίζουν ότι τα όπλα θα πρέπει να βρίσκονται αποκλειστικά στα χέρια του λιβανικού στρατού και του λιβανικού κράτους».

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:




Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This