ΣΔΙΤ: Εξι μνηστήρες – Logistic επένδυση

Παράλληλη στροφή στον τουρισμό

Must Read

Κανείς εκ των μεγάλων ομίλων του κατασκευαστικού κλάδου δεν έμεινε «ασυγκίνητος» από τον νέο διαγωνισμό ΣΔΙΤ για την κατασκευή φοιτητικών εστιών σε Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά και Πτολεμαΐδα. Πρόκειται για έργο ύψους 105,34 εκατ. ευρώ, που πρόσφατα επαναπροκηρύχθηκε με μικρότερο τεχνικό αντικείμενο, αλλά ίδιο προϋπολογισμό, προκειμένου να μπορεί να είναι οικονομικά βιώσιμο. Ετσι, στη φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετείχαν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο Αβαξ, η Metlen, η ΑΤΕΣΕ, το σχήμα Intrakat-Ακτωρ Παραχωρήσεις και η κοινοπραξία ΕΚΤΕΡ-ΤΕΝΑ-ΕΡΕΤΒΟ.

Logistic επένδυση

Στα 800 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθουν συνολικά τα κεφάλαια που θα κατευθυνθούν, τόσο από τα διαθέσιμα κονδύλια όσο και από ιδιωτική μόχλευση, στις επενδύσεις για την κατασκευή των δύο κέντρων logistics, στο στρατόπεδο Γκόνου και στη Φυλή. Στις 15 Νοεμβρίου λήγει ο διαγωνισμός για το logistics στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου της Θεσσαλονίκης, που μοιάζει να έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτών από τον χώρο της εφοδιαστικής αγοράς. Η παράταση για τον διαγωνισμό που δόθηκε δεν ήταν λόγω φόβου μήπως κριθεί άγονος, αλλά, αντιθέτως, ως αποτέλεσμα του ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος που είχε εκδηλωθεί. Για να δούμε, γιατί τον ακούμε αυτόν τον διαγωνισμό εδώ και μία δεκαετία…

Στροφή στον τουρισμό

Εκτός από την ποντοπόρο ναυτιλία, η οικογένεια Τσάκου επεκτείνεται σταδιακά και στον τουρισμό. Εχει ήδη τοποθετηθεί σε μαρίνες και ξενοδοχεία, και τώρα ο Νίκος και ο Παναγιώτης Τσάκος ετοιμάζονται για μεγάλη επένδυση ύψους 85,45 εκατ. ευρώ που αφορά την κατασκευή και λειτουργία πολυτελούς τουριστικής μονάδας στη θέση Φιλιατρό Ιθάκης. Η τουριστική μονάδα θα περιλαμβάνει ξενοδοχειακό κατάλυμα, πολυτελείς κατοικίες, τουριστικό λιμένα και θα αναπτυχθεί σε ιδιωτική έκταση 873 στρεμμάτων. Το κρίσιμο στοίχημα για την επένδυση είναι βεβαίως να ενταχθεί στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων, αφού μόνο έτσι θα μπορέσει να λάβει τις απαραίτητες άδειες για την πολεοδόμηση στην περιοχή. Βέβαια, σε μία χώρα όπου τουρισμός καλπάζει και το επενδυτικό ενδιαφέρον από την Ελλάδα και το εξωτερικό είναι εντονότατο, αποτελεί εύλογο ερώτημα το κατά πόσο πρέπει να δίνονται σε αυτόν τον τομέα κίνητρα όπως αυτά που δίδονται για τις στρατηγικές επενδύσεις και να μην προωθούνται και άλλες επενδύσεις όπως στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση της χώρας από τον ευάλωτο σε εξωγενή γεγονότα -πόλεμοι, πανδημίες και λοιπά- τουρισμό.

Αυξημένα τα κέρδη

ΜΕ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΕΣ επιδόσεις ολοκληρώθηκε το 2023 για τη North Star, την ιδιοκτήτρια εταιρία του καζίνου Πάρνηθας. Αύξησε, δηλαδή, έναντι του 2022, τον τζίρο κατά 21,9%, σε 63,2 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας μεικτό περιθώριο κέρδους 26,14% (από 19,31%). Επίσης διευρύνθηκαν κατά 23,3% και κατά 25,4% τα έσοδα παιχνιδιών και οι επισκέψεις, αντίστοιχα. Για φέτος η εταιρία προβλέπει ότι οι επισκέψεις και τα έσοδα θα κυμανθούν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2023 (+8% και +15%, αντίστοιχα).

Πηγή: Κυριακάτικη δημοκρατία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This