Βατικανό: Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χειροτονίας των γυναικών

Must Read

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία άφησε ανοιχτό το ερώτημα της χειροτονίας γυναικών στο αξίωμα του διάκου, έναν βαθμό πριν από του ιερέα. Όλα αυτά, με την λήξη της παγκόσμιας συνόδου, στο Βατικανό.

«Το ζήτημα της χειροτονίας γυναικών στον βαθμό του διάκου παραμένει ανοιχτό. Αυτή η διάκριση θα συνεχιστεί» αναφέρεται στο τελικό κείμενο που εγκρίθηκε από τον πάπα Φραγκίσκο έπειτα από έναν μήνα συζητήσεων. Μολονότι «γυναίκες και άνδρες έχουν ίση αξία ως μέλη του λαού του Θεού, οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια για τη μεγαλύτερη αναγνώριση» του ρόλου τους, σημειώνεται στο κείμενο των 51 σελίδων.

Όπως και για τους ιερείς και σε αντίθεση με άλλα δόγματα, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία επιτρέπει να χειροτονούνται διάκοι μόνο οι άνδρες. Οι διάκοι μπορούν να τελούν μυστήρια, όπως βαπτίσεις, γάμους και κηδείες, όχι όμως και λειτουργίες. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος και κανένα κώλυμα που θα εμπόδιζε τις γυναίκες να ασκήσουν διοικητικούς ρόλους στην Εκκλησία», προστίθεται στο έγγραφο, χωρίς όμως να προσδιορίζονται αυτοί οι ρόλοι. Δεν γίνεται επίσης καμία αναφορά στην χειροτονία γυναικών ιερέων, όπως έχουν ζητήσει πολλές επισκοπές στην Ευρώπη αλλά και την Βόρεια Αμερική.

Από τις 2 Οκτωβρίου, 368 άτομα, από επισκόπους μέχρι λαϊκούς και δεκάδες γυναίκες, από 100 χώρες, συζητούσαν κεκλεισμένων των θυρών το μέλλον της Εκκλησίας, στην Γενική Συνέλευση της Συνόδου. Η οποία είχε συγκληθεί για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2023. Το τελικό κείμενο αποτελείται από 155 παραγράφους και σε εκείνη που αφορά τις γυναίκες διατυπώθηκαν οι περισσότερες αντιρρήσεις, με 97 ψήφους κατά και 258 υπέρ.

Στο κείμενο προτείνεται η αναδιοργάνωση της εκπαίδευσης των ιερέων και η μεγαλύτερη συμμετοχή των λαϊκών σε εκκλησιαστικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής επισκόπων. Δεν διατυπώνεται καμία πρόταση για την υποδοχή των πιστών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ από την Εκκλησία.

Η Σύνοδος είναι ένα συμβουλευτικό όργανο που υποβάλλει τα συμπεράσματά της στον πάπα, ο οποίος έχει βέβαια την τελευταία λέξη σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις του δόγματος. Ο ποντίφικας ωστόσο, ανακοίνωσε ότι θα αποδεχτεί αμέσως τις προτάσεις της. «Στο έγγραφο αυτό υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες οδηγίες που μπορούν να χρησιμεύσουν ως οδηγός για την αποστολή των Εκκλησιών στις διάφορες ηπείρους και σε διαφορετικά πλαίσια», δήλωσε ο πάπας Φραγκίσκος.

Δείτε ακόμη:

Σκάνδαλο Καθολικής Εκκλησίας Ελλάδας: Σοκαρισμένος ένας από τους εμπλεκόμενους – Ιερή… καψούρα για τον «Λου» τον Πατρινό

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This