Γάζα: Κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή ομήρων πρότεινε η Αίγυπτος – Κρίσιμες διαπραγματεύσεις στην Ντόχα

Must Read

Μια διήμερη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να λάβει χώρα ανταλλαγή τεσσάρων Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους, πρότεινε η Αίγυπτος, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του προέδρου της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως, σύμφωνα με την πρόταση της Αιγύπτου, οι συνομιλίες θα πρέπει να επαναληφθούν εντός 10 ημερών από την εφαρμογή της προσωρινής εκεχειρίας, προκειμένου να συζητηθεί η επίτευξη μόνιμης εκεχειρίας. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος προέβη στις συγκεκριμένες δηλώσεις στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Κάιρο μαζί με τον πρόεδρο της Αλγερίας Abdelmadjid Tebboune, όπου και αποκάλυψε πως σήμερα, Κυριακή 27/10, θα πραγματοποιηθεί στην Ντόχα η συνάντηση εκπροσώπων του Ισραήλ, των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ, για να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για εκεχειρία.

Ειδικότερα, στις συνομιλίες θα συμμετάσχουν ο Νταβίντ Μπαρνέα, επικεφαλής της Μοσάντ, ο Γουίλιαμ Τζ. Μπερνς, διευθυντής της CIA και επικεφαλής Αμερικανός διαπραγματευτής στις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ενώ αναμένεται να δώσει το παρόν και ο Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ.




Σε ανακοινώσεις που εκδόθηκαν πριν από το Σαββατοκύριακο, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε ότι η συνάντηση της Κυριακής θα έχει στόχο τη συζήτηση πολλών πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανομένης εκείνης που προωθείται από την Αίγυπτο, η οποία μαζί με το Κατάρ ενεργεί ως ενδιάμεσος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Ισραηλινός αξιωματούχος που γνωρίζει τις συζητήσεις, είπε ότι η αιγυπτιακή πρόταση περιλάμβανε μια αρχική συμφωνία που προβλέπει την απελευθέρωση κάποιων ομήρων στη διάρκεια μιας μικρής παύσης των μαχών στη Γάζα. Η συγκεκριμένη πρόταση αποσκοπεί στο να υπάρξει μία πρώτη θετική επανεκκίνηση μετά από μήνες αδιεξόδου, επισήμανε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «έτοιμες να ηγηθούν μιας προσπάθειας» για τον τερματισμό του πολέμου του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο τις επόμενες ημέρες — καθώς και για «να επιτύχουν επιτέλους κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιστροφή των ομήρων που κρατούνται στον θύλακα». Ο ίδιος πρόσθεσε πως το γενικό πλαίσιο αυτών των διευθετήσεων είναι σε ισχύ και ότι «είναι καιρός να επιλυθούν αυτές οι συμφωνίες μια για πάντα».




Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This