Βουλευτικές εκλογές στη Λιθουανία: Νίκη των Σοσιαλδημοκρατών με 52 έδρες

Πλέον, οι Σοσιαλδημοκράτες ξεκινούν συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με δύο μικρότερα κόμματα

Must Read

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (LSDP) αναδεικνύεται ισχυρότερη πολιτική δύναμη στην Λιθουανία μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Δεδομένου ότι έχει καταμετρηθεί σχεδόν το σύνολο των ψήφων, οι Σοσιαλδημοκράτες εξασφαλίζουν 52 από τις 141 έδρες στο κοινοβούλιο, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις περί αλλαγής σκυτάλης στην εξουσία. Η κυβερνώσα συντηρητική παράταξη Ένωση της Πατρίδας (TS-LKD), της απερχόμενης πρωθυπουργού Ινγκρίντα Σιμονίτε, καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 28 έδρες.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα έδειξε ότι ο λαός της Λιθουανίας επιθυμεί την αλλαγή, χρειάζεται μια εντελώς διαφορετική κυβέρνηση», τόνισε η επικεφαλής του LSDP Βίλιγια Μπλινκεβιτσούτε. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο επικεφαλής του TS-LKD Γκαμπριέλιους Λάντσμπεργκις αναγνώρισε την ήττα στις εκλογές και συνεχάρη τους Σοσιαλδημοκράτες για την επιτυχία τους.

Μια νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών αναμένεται να οδηγήσει τη Λιθουανία σε αλλαγές που αφορούν οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, όχι όμως στην εξωτερική πολιτική καθώς το LSDP είχε καταστήσει σαφές προεκλογικά πως τάσσεται υπέρ της υποστήριξης της Ουκρανίας και της ενίσχυσης της άμυνας έναντι των ρωσικών απειλών.

Το ζήτημα της εθνικής ασφάλειας προκαλεί σοβαρή ανησυχία στη Λιθουανία, η οποία βρίσκεται στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και συνορεύει με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ και με τη Λευκορωσία, στενό σύμμαχο της Μόσχας.

Πλέον, οι Σοσιαλδημοκράτες ξεκινούν συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με δύο μικρότερα κόμματα: την Ένωση Δημοκρατών για τη Λιθουανία (DSVL) που εξασφάλισε 14 έδρες και την Ένωση Λιθουανών Αγροτών και Πρασίνων (LVŽS) που καταλαμβάνει 8 έδρες.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This