Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αύριο Πέμπτη, αναμένεται να παρουσιάσει η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως τον νέο μηχανισμό καθορισμού του κατώτατου μισθού, που θα ισχύσει από το 2028. Όπως επανέλαβε χθες σε τηλεοπτική της συνέντευξη, η απόφαση αυτή δεν αλλάζει τον προγραμματισμό της κυβέρνησης για διαμόρφωση του κατώτατου μισθού το 2027 στα 950 ευρώ, από 830 ευρώ που είναι σήμερα.
Η υπουργός παρουσίασε όσα προβλέπει το πόρισμα επιστημονικής επιτροπής που συστάθηκε στο υπουργείο Εργασίας και προτείνει τον καθορισμό του κατώτατου μισθού βάσει ενός μαθηματικού τύπου. Αυτός λαμβάνει υπόψη δύο οικονομικούς δείκτες, τον πληθωρισμό για το 20% της χαμηλότερης εισοδηματικής κατηγορίας και την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας. Η κυρία Κεραμέως υποστηρίζει ότι με το νέο σύστημα, που βρίσκει αντίθετους τόσο τη ΓΣΕΕ όσο και τις εργοδοτικές οργανώσεις, εισάγονται τέσσερις καινοτομίες: η πρώτη αφορά την ασφάλεια, καθώς προβλέπεται ρητά ότι δεν μπορεί να υπάρξει μείωση του κατώτατου μισθού.
Η δεύτερη αφορά τη σύνδεση του κατώτατου μισθού με τα πραγματικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας. Η τρίτη καινοτομία έγκειται στο ότι για τον ορισμό του κατώτατου μισθού θα λαμβάνονται υπόψη αντικειμενικά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και η τέταρτη είναι ότι για πρώτη φορά θα αφορά και τους δημόσιους υπάλληλους, και αυτό συνεπάγεται αύξηση, σε κάποιον βαθμό, και για αυτούς. Η υπουργός σημείωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και την ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το θέμα, ωστόσο υπάρχει ανοιχτή διαδικασία για ανταλλαγή σχολίων και προτάσεων. «Ο διάλογος θα συνεχιστεί μέχρι την τελευταία ώρα που θα συζητείται το νομοσχέδιο στη Βουλή» είπε η υπουργός, τονίζοντας ότι θα ξεκινήσει διάλογος και με τα κόμματα επί του νομοθετήματος.
Οι κοινωνικοί εταίροι ζητούν να επανέλθει στους ίδιους η αρμοδιότητα διαπραγμάτευσης και καθορισμού -χωρίς κρατική συμμετοχή του ύψους του κατώτατου μισθού, όπως αυτό ίσχυε από το 1990 (νομοθετήθηκε επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη) έως το 2012. Τότε, η τρόικα επέβαλε τη μείωση του μισθού από τα 751 ευρώ στα 586, τη θέσπιση του υποκατώτατου στα 510 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών και τη μεταφορά της αρμοδιότητας αποκλειστικά στην εκάστοτε κυβέρνηση.
Το γεγονός ότι η ΓΣΕΕ δεν θα έχει πλέον ούτε συμβουλευτικό ρόλο αποτελεί και τον κύριο λόγο για την προκήρυξη 24ωρης απεργίας στις 20 Νοεμβρίου (από κοινού με την Α∆Ε∆Υ), διάστημα κατά το οποίο θα συζητείται και θα ψηφίζεται από τη Βουλή το νέο πλαίσιο που προωθεί το υπουργείο Εργασίας.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία
Διαβάστε ακόμα:
- Αύξηση του κατώτατου με… αλχημείες
- «Όχι» Κεραμέως στη ΓΣΕΕ για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις