Περιορισμούς και απαγορεύσεις σε νέες περιοχές της χώρας φέρνουν τα καινούργια επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των προβάτων. ∆έκα ημέρες μετά την έναρξη εφαρμογής των πρώτων περιοριστικών μέτρων με στόχο την αποτροπή εξάπλωσης της νόσου, η Γενική ∆ιεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε επέκταση των μέτρων, με ισχύ από σήμερα μέχρι και τις 8 Νοεμβρίου.
Ειδικότερα, οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων προς σφαγή επιτρέπονται μόνο στις περιφερειακές ενότητες που ανήκουν σε όσες περιφέρειες της χώρας είναι ελεύθερες του νοσήματος, Πρόκειται για τις περιφερειακές ενότητες των Περιφερειών Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, ∆υτικής Ελλάδας, Ηπείρου και ∆υτικής Μακεδονίας.
Πού δεν επιτρέπεται
Αντίθετα, δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων προς σφαγή στις περιφερειακές ενότητες που ανήκουν στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου. Την ερχόμενη Παρασκευή θα επαναξιολογηθούν από τη Γενική ∆ιεύθυνση Κτηνιατρικής και τις αρμόδιες κτηνιατρικές Αρχές τα επιδημιολογικά δεδομένα της επιζωοτίας και θα καθοριστούν στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και την εκρίζωση του νοσήματος.
Σύμφωνα με το υπουργείο, απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων εντός της ελληνικής επικράτειας με σκοπό την πάχυνση και την αναπαραγωγή, ενώ επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων από θερινούς βοσκότοπους με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) τα αιγοπρόβατα δεν έχουν μετακινηθεί από τη σταβλική εγκατάσταση αποστολής για τουλάχιστον 30 ημέρες πριν από τη μετακίνηση,
β) διενεργείται κλινική εξέταση στα ζώα από επίσημους κτηνιάτρους (του ΥΠΑΑΤ, εποπτευόμενων φορέων και περιφερειών) εντός 24 ωρών πριν από τη μετακίνηση,
γ) τα αιγοπρόβατα παραμένουν εντός των σταβλικών εγκαταστάσεων στον τόπο προορισμού για τουλάχιστον 30 ημέρες μετά τη μετακίνηση. Κατά το διάστημα αυτό πραγματοποιείται από επίσημους κτηνιάτρους κλινική επιτήρηση στα ζώα,
δ) μετά την άφιξή τους, η διαχείριση των αιγοπροβάτων γίνεται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για την επιζωοτία της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και την επιζωοτία της ευλογιάς των προβάτων, στην περιοχή της κάθε σταβλικής εγκατάστασης.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία
Διαβάστε ακόμα:
- Συναγερμός στη Μαγνησία: Εντοπίστηκε κρούσμα ευλογιάς και σε δεύτερη κτηνοτροφική μονάδα
- Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι λόγω της ευλογιάς: «Αδικαιολόγητη η καραντίνα, δεν μετέχουμε πουθενά»
- Δραστικά μέτρα για την ευλογιά ζητούν οι κτηνοτρόφοι της Χαλκιδικής