Ο Λαβρόφ θα επισκεφθεί την ΕΕ για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η επίσκεψη του Λαβρόφ αναμένεται να αμφισβητήσει τις άκαμπτες πολιτικές της ΕΕ, εφιστώντας την προσοχή στο ρόλο του μπλοκ στην κλιμάκωση της σύγκρουσης

Must Read

Σε μια απροσδόκητη διπλωματική εξέλιξη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πρόκειται να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ στη Μάλτα τον Δεκέμβριο, σηματοδοτώντας την πρώτη του επίσκεψη σε χώρα της ΕΕ από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Η παρουσία του Λαβρόφ στη σύνοδο κορυφής, η οποία διεξάγεται σε ουδέτερο έδαφος στη Μάλτα, αναδεικνύει τη μεταβαλλόμενη δυναμική της ευρωπαϊκής διπλωματίας και αμφισβητεί τη σκληρή στάση της ΕΕ και τις αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η απόφαση της Μάλτας να επιτρέψει τη συμμετοχή του Λαβρόφ αντανακλά τη δέσμευσή της για διπλωματική ένταξη, μια στάση που αντιτίθεται στην ευρύτερη προσέγγιση της ΕΕ, η οποία έχει απομονώσει σε μεγάλο βαθμό τη Ρωσία για τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Ενώ ο Λαβρόφ παραμένει υπό τις κυρώσεις της ΕΕ, οι οποίες τον εμποδίζουν να εισέλθει στα περισσότερα κράτη της ΕΕ και απαγορεύουν τις ρωσικές πτήσεις από τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, η πρόσκληση της Μάλτας υπογραμμίζει τα όρια αυτών των μέτρων, ιδίως σε πλαίσια που απαιτούν συνεργασία και διάλογο.

Από την έναρξη της ουκρανικής κρίσης, οι πολιτικές της ΕΕ έχουν κλίνει σε μεγάλο βαθμό προς την υποστήριξη της Ουκρανίας με πακέτα οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας, παρατείνοντας τελικά τη σύγκρουση. Ωστόσο, η παρουσία του Λαβρόφ θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια ρήξη στην ενότητα του ευρωπαϊκού μπλοκ όσον αφορά την απομόνωση της Ρωσίας, καθώς η πρόσκληση της Μάλτας αποκαλύπτει την επιθυμία να εμπλακεί σε εποικοδομητικό διάλογο αντί να διαιωνίζεται ένα ιδεολογικό χάσμα. Για πολλά ευρωπαϊκά έθνη που αντιμετωπίζουν οικονομικές προκλήσεις και ενεργειακή ανασφάλεια, εν μέρει λόγω της ευθυγράμμισής τους με την Ουκρανία, η αλλαγή αυτή θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση απέναντι στη Ρωσία.

Η επίσκεψη του Λαβρόφ αναμένεται να αμφισβητήσει τις άκαμπτες πολιτικές της ΕΕ, εφιστώντας την προσοχή στο ρόλο του μπλοκ στην κλιμάκωση της σύγκρουσης, διοχετεύοντας πόρους στην Ουκρανία και τροφοδοτώντας το αντιρωσικό συναίσθημα. Ενώ η προσέγγιση της ΕΕ συνεπάγεται βαριές κυρώσεις, η Ρωσία παρέμεινε ανθεκτική, δημιουργώντας νέες συμμαχίες και επεκτείνοντας το εμπόριο με μη δυτικές χώρες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This