Τι αλλάζει στα στρατιωτικά νοσοκομεία

Ολες οι ρυθμίσεις που επιλύουν χρόνιες παθογένειες και αναβαθμίζουν τις υγειονομικές υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων παρουσιάστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο από τους Δένδια - Κεφαλογιάννη

Must Read

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων Ενόπλων Δυνάμεων και άλλες διατάξεις» εισάγει σημαντικές αλλαγές και αποβλέπει επίσης στην αντιμετώπιση των παθογενειών της λειτουργίας των στρατιωτικών νοσοκομείων, στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου της ιεραρχικής εξέλιξης του στρατιωτικού υγειονομικού προσωπικού και στην παροχή ολοκληρωμένης υγειονομικής περίθαλψης στα στελέχη και τα μέλη της οικογένειας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το σημαντικό νομοσχέδιο, που λύνει χρόνιες παθογένειες των Ενόπλων Δυνάμεων, παρουσίασαν στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας και ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, το σχέδιο νόμου εντάσσεται στο μεταρρυθμιστικό σχέδιο «Ατζέντα 2030» και στοχεύει στην ουσιαστική αναβάθμιση και την αναδιοργάνωση των υγειονομικών υπηρεσιών. «Στόχος μας είναι να αποκτήσουν οι ισχυρότερες Ενοπλες Δυνάμεις που θα έχουμε ποτέ στην ιστορία της πατρίδας μας, τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο.

Ως «μεταρρύθμιση που αφουγκράζεται τις ανησυχίες και τις ανάγκες των στελεχών» χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο. «Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις τα στρατιωτικά νοσοκομεία αποκτούν οικονομική αυτοτέλεια, που διασφαλίζει τη βιωσιμότητά τους. Παράλληλα επιτυγχάνεται η επιτάχυνση της αποζημίωσης των υγειονομικών δαπανών των στελεχών, απλοποιώντας τις διαδικασίες και καταπολεμώντας τη γραφειοκρατία» συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των υγειονομικών υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων και την επίλυση παθογενειών, στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται οι ακόλουθες ρυθμίσεις:

  •  H οικονομική αυτοτέλεια των στρατιωτικών νοσοκομείων, η ορθή κοστολόγηση ιατρικών υπηρεσιών προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και η δυνατότητα προσέλκυσης ιδίων πόρων.
  • Η δυνατότητα διακλαδικής στελέχωσης των στρατιωτικών νοσοκομείων και η υιοθέτηση νέου συστήματος μετατάξεων.
  • Η καθιέρωση ειδικότητας ΕΠΟΠ Διασώστη για την παροχή προνοσοκομειακής φροντίδας.
  • Η υλοποίηση διακλαδικών προμηθειών και η διακλαδική χρήση υγειονομικών υπηρεσιών.
  • Η μείωση του χρόνου διοίκησης στρατιωτικών ιατρών σε μονάδες εκστρατείας.
  • Η μείωση του χρόνου αναμονής για την έναρξη ιατρικής ειδικότητας σε 2,5 έτη, μηδενική αναμονή σε «άγονες» ειδικότητες.
  • Η ανάθεση καθηκόντων διοίκησης σε αξιωματικούς όλων των ειδικοτήτων του Υγειονομικού Σώματος.
  • Η αποζημίωση των εφημεριών στρατιωτικών ιατρών, η αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης νοσηλευτών και η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου νοσηλευτών.
  • Η επιτάχυνση της πληρωμής των υγειονομικών δαπανών και η αποζημίωση νέων υπηρεσιών υγείας (π.χ. ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή).
  • Η διακλαδική χρήση υγειονομικών υπηρεσιών, η ελεύθερη επιλογή ιδιώτη ιατρού από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και το δικαίωμα συνταγογράφησης ιδιωτών ιατρών σε στρατιωτικούς.
  • Η διανυκτέρευση στρατιωτικών φαρμακείων και η κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων σε άτομα με αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης

Οι νέες υπηρεσίες φροντίδας και εκπαίδευσης

Οσον αφορά τις νέες υπηρεσίες Υγείας, στο σχέδιο νόμου προβλέπονται οι εξής:

  • Δημιουργία Διακλαδικού Κέντρου Εκπαίδευσης και Μονάδας Αντιμετώπισης Πολεμικού Τραύματος, που θα έχει σημαντικό επιχειρησιακό αποτέλεσμα. Σκοπός του κέντρου θα είναι η παροχή βασικών γνώσεων και σωστικών δεξιοτήτων μάχης (stop the bleed) σε όλο το στρατιωτικό προσωπικό (All Service Members – ASM) καθώς και η ανάπτυξη δεξιοτήτων για το μη υγειονομικό προσωπικό, τους διασώστες μάχης (Combat Life Savers – CLS) και το υγειονομικό προσωπικό (Medical Personnel – MP), σύμφωνα με το πλαίσιο εκπαίδευσης του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), λαμβάνοντας υπόψη τα διδάγματα του πολέμου στην Ουκρανία. Επιπλέον, καθιερώνεται η ειδικότητα του Επαγγελματία Οπλίτη (ΕΠΟΠ) Διασώστη για τη διαχείριση επειγόντων περιστατικών και την προνοσοκομειακή φροντίδα των απωλειών για λόγους υγείας των μονάδων και υπομονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Με την ειδικότητα αυτή θα καταστεί δυνατή η υγειονομική κάλυψη μονάδων που σήμερα δεν διαθέτουν στρατιωτικό ιατρό.
  • Δημιουργία Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων, όπως και οδοντιατρείου ΑμεΑ (Ατομα με ειδικές Ανάγκες), και η δημιουργία στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ. Επίσης προβλέπεται και η αναβάθμιση του Κέντρου Ειδικής Φροντίδας Παίδων, ενώ θα υλοποιηθεί και ο εξορθολογισμός της στελέχωσης των βρεφονηπιακών σταθμών των Ενόπλων Δυνάμεων από αξιωματικούς που κατά προτεραιότητα είναι κάτοχοι πτυχίου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο γνωστικό αντικείμενο επιστημών αγωγής στην προσχολική ή Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This