Σαράντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον θάνατο του σημαντικού ποιητή της θάλασσας, Νίκου Καββαδία, ο οποίος έφυγε απ’ τη ζωή στις 10 Φεβρουαρίου 1975. Τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου Έλληνα ποιητή, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει στην ιστοσελίδα https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/nikos-kavvadias-10-fevroyarioy-1975/ την εκπομπή «Παρασκήνιο-Ο ποιητής Νίκος Καββαδίας».
Άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών μιλούν για τον ολιγόγραφο ποιητή, τη σχέση του με τους λογοτέχνες της εποχής του, τη θάλασσα, τη γυναίκα στο έργο του και την απήχηση της ποίησής του στη σύγχρονη νεοελληνική πραγματικότητα.
Η εκπομπή καταγράφει τις μνήμες και τις απόψεις καλλιτεχνών που έζησαν με το δικό τους τρόπο τον Νίκο Καββαδία. Ο ζωγράφος Βασίλης Σπεράντζας, με συγκίνηση εξηγεί την καθοριστική επιρροή του μεγάλου ποιητή στο έργο του και θυμάται από τα παιδικά του χρόνια στιγμιότυπα με τον Κόλλια, όπως τον φώναζαν οι κοντινοί του άνθρωποι.
Ο συγγραφέας Δημήτρης Καλοκύρης περιγράφει το φαινόμενο της ποίησης του Νίκου Καββαδία με κριτήρια τη σεμνότητα του χαρακτήρα του, την ιδιαίτερη προφορική χροιά του ποιητικού λόγου του, την αφηγηματικότητα και την πληρότητα των σύντομων ποιημάτων του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ακόμα κι αν έγραφε μόνο το «Μαραμπού» θα ήταν αρκετό για να αποκαλυφθεί το μεγαλείο της ποίησής του.
Ο συγγραφέας Θανάσης Βαλτινός θυμάται στιγμές και περιστατικά που έζησαν μαζί, στέκεται στην αμεσότητα του στίχου, στο γεγονός ότι η ποίηση του χαρακτηρίζεται από μια διαχρονικότητα, ενώ σημειώνει την έντονη σωματική διάσταση που εμπεριέχουν τα ποιήματά του και αναφέρεται στη θέση της γυναίκας σ’ αυτά, αλλά και στη ζωή του Νίκου Καββαδία, όπως αποκαλύπτουν τα ερωτικά γράμματά του προς την Θεανώ Σουνά.
Ο Θάνος Μικρούτσικος υπογραμμίζει την αρχική αδυναμία των κριτικών να αντιληφθούν τον Νίκο Καββαδία ως κάτι πέρα από τον «ποιητή της θάλασσας». Επιμένει στο σύγχρονο χαρακτήρα της ποίησής του και με αφορμή τον «Σταυρό του Νότου», μιλάει για την απήχηση του έργου του σε διαφορετικές γενιές Ελλήνων που μέσα από τη μουσική γνώρισαν την ποίηση, αλλά και το αντίστροφο.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, η αφήγηση αναφέρει βιογραφικά στοιχεία του ποιητή και παρεμβάλλεται πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, ενώ ακούγονται αποσπάσματα από μελοποιημένα ποιήματά του αλλά και τμήματα από ραδιοφωνική εκπομπή του 1988, κατά την οποία ο Μανόλης Αναγνωστάκης διάβασε στίχους του Νίκου Καββαδία.
Σκηνοθέτης: Ηλίας Γιαννακάκης
Έτος παραγωγής: 2002